maga33 Opublikowano 29 Września 2018 #1 Opublikowano 29 Września 2018 Witam!! Jak rok temu bylo wszystko super, tak w tym roku po rozpaleniu pierwszy raz pojawił się problem, albo i problemy... ale od początku Kilka dni temu rozpaliłam na próbę piec, zachowując ustawienia z zeszłego roku (pompa ustawiona na 2). Piec nagrzał się do 40 st, pompa ruszyła, pozwolilam sie nagrzac piecowi do 70 st i przykrecilam. Po chwili 4 grzejniki (z 5) na piętrze ruszyły i zaczęły być ciepłe od góry. Piąty grzejnik nie ruszył, sprawdziłam czy jest zapowietrzony - nie był. Ku mojemu zdziwieniu na parterze, gdzie również jest 5 grzejników, to ruszyły tylko 2 i to oba są w łazience i tak samo góra ciepła i tyle. Włączyłam pompe na 3 i wtedy piąty grzejnik (z piętra) ruszył, a na parterze zaczęły się robić ciepłe pozostałe grzejniki, tez od góry i tylko u góry. Jak temp na piecu zaczęła spadać do planowanych 40 st, to parterowe grzejniki zrobiły się zimne. Na górze wszystko chodziło bez zmian. Pompa została na 3 biegu. Dzisiaj było drugie podejscie do palenia i prawie bez zmian. Na parterze grzejniki na chwile zrobiły się ciepłe (pompa na 3, temp na piecu ponad 60 stopni). Na piętrze 3 grzejniki (z 5) zrobiły się ciepłe w 80%, a 2 dalej tylko z góry. Jednak zwróciłam uwagę na cisnienie i wynosi ono minimalnie mniej jak 0,5 bara... i myślę, że w tym tkwi problem. Patrząc na moją instalacje (dom poniemiecki, kupiony rok temu) to dla mnie czarna magia. Metodą prób i błędów odkryłam która wajcha jest po co, jednak ciśnienie powiedzmy, że bez zmian, za to piec zaczął "hałasować". Na zdjęciu zaznaczyłam kropkami "wajchy" i tak oto moje dochodzenie wygląda: - żółte wajchy powodują, że leci woda do umywalki w pomieszczeniu obok (pralnia) i wtedy ciśnienie rośnie (!!! :) ), ale...... zanim to odkryłam, że to do tamtej umywalki leci to trochę tej wody spuściłam... jak się wajchy zakręci i woda nie leci to ciśnienie spada do pozycji wyjściowej < 0,5 bara - niebieskie wajchy, poza tym, że coś tam gdzieś szumi, to ciśnienie stoi w miejscu - czerwone wajchy - poprzedni właściciele kazali nie ruszać i mają być w takiej pozycji po skosie, nie wiem do czego służą - zielona wajcha to już odkryłam rok temu - jak bojler jest włączony do prądu to lepiej wajche miec zamknięta to wtedy woda nie leci na grzejniki I wydaje mi się, że nie mam zbiornika wyrównawczego, na strychu nic takiego nie wpadło mi w oko Jakies sugestie? Jak to wszystko rozwiązać i czy dam radę sama? Z góry dziękuję :)
odpowietrznik Opublikowano 29 Września 2018 #2 Opublikowano 29 Września 2018 Podstawowa sugestia że instalacja niebezpieczna
maga33 Opublikowano 29 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2018 hmm no właśnie po dzisiejszym siedzeniu na necie i czytaniu o instalacjach, kryzowaniu, odpowietrzaniu i ciśnieniu, już to wiem, że instalacja niebezpieczna w planach jest wymiana, ale raczej na nst sezon (finanse...), więc jak jej teraz pomóc "by ruszyła" ?
maga33 Opublikowano 29 Września 2018 Autor #4 Opublikowano 29 Września 2018 Ten hałas pieca to brzmi tak jakby woda się gotowała
RedEd Opublikowano 29 Września 2018 #5 Opublikowano 29 Września 2018 Zielona i dwie niebieskie (jak są tak jak na zdjęciu to wtedy pompa jest odcięta) powinny być odkręcone czyli wzdłuż rury! Inaczej prawdopodobnie nie ma obiegu przez kocioł.
maga33 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Października 2018 Dziękuje za odpowiedź czyli przy nst grzaniu te 3 wajchy powinnam odkrecic - tak też zrobie :) i jeszcze jedno co zauwazylam - piec wygaszony, cisnienie dalej takie same, nie spadło nic a nic...
marcus312 Opublikowano 1 Października 2018 #7 Opublikowano 1 Października 2018 Żaden z tych zaworów nie powinien być zamknięty tzn zielony i niebieski ,zielony to spływ do kotła jak jest zamknięty to woda nie krąży w obiegu wiec nie grzeje ,te niebieskie przy pompie zamyka się tylko przy demontażu pompy żeby nie wypuszczać całej wody z układu.Żółte zawory to chyba dopuszczanie wody do instalacji grzewczej .
Dragster Opublikowano 1 Października 2018 #8 Opublikowano 1 Października 2018 Pytanie gdzie ten manometr co mierzy cisnienie jest, na kotle? 0.5bara przy układzie otwartym jest zupełnie normalnym ciśnieniem. Pootwieraj te zawory by był wymuszony obieg, z tego co widać by w ogolę był jakiś obieg bo grawitacyjnie to jak widać słabo działa.
maga33 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 1 Października 2018 Na dole pieca jest jeszcze takie coś (foto). Odkręciłam to i jest tam mokro. Żółte wajchy powodują ze woda leci do zlewozmywaka w pomieszczeniu obok (rura w ścianie - foto niżej) A termometr i barometr są u góry na piecu w rogu (foto niżej)
RedEd Opublikowano 1 Października 2018 #12 Opublikowano 1 Października 2018 to na dole kotła to zawór spustowy wody.
Dragster Opublikowano 1 Października 2018 #13 Opublikowano 1 Października 2018 Tak jak pisali przedmówcy, niebieskie i zielona wajcha równolegle do rury. Czyli w pozycji otwartej. Pompa włączona, powiedzmy na 2gi bieg. Możesz sprawdzić czy pompa działa wykręcając środkową śrubę, powinno być wydać obracającą się oś wirnika bo być może pompa się zastała. Choć widzę, że jakiś tam sterownik pompy jest więc może jest ok. Można wyczyścić filtr siatkowy przed pompą. Czy ciśnienie wzrasta przy rozgrzewaniu się kotła/instalacji? Jeśli tak to o ile? Ciśnieniowo wygląda na układ otwarty. Faktycznie nie ma naczynia wzbiorczego? Jeśli go nie ma to faktycznie instalacja niebezpieczna!!! Jakiś zawór bezpieczeństwa jest?
maga33 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 1 Października 2018 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi Dzisiaj nie rozpalam w piecu, bo jest ciepło, wiec nie sprawdze o ile wzrasta ciśnienie, ale z tego co pamietam to minimalnie wzrasta Jutro pójdę na strych rozejrzeć się za naczyniem wzbiorczym. O zaworze bezpieczenstwa nic mi nie wiadomo... chyba pora na tel do poprzednich właścicieli :)
Dragster Opublikowano 1 Października 2018 #15 Opublikowano 1 Października 2018 Gdzieś to naczynie musi być. Skoro instalacja została przelana. Woda leciała do tej umywalki nie bez powodu (kran to raczej nie jest). Do tego rosnące ciśnienie przy przelewaniu. Dobry znak :)... Warto jednak wiedzieć.
maga33 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #16 Opublikowano 1 Października 2018 Leciało do umywalki bo odkrecilam wajchy.... czy sie myle?
Dragster Opublikowano 1 Października 2018 #17 Opublikowano 1 Października 2018 No nie inaczej. Zakładam że do umywalki odprowadzony jest przelew z tego naczynia wzbiorczego a żółte wajchy służą do napełniana instalacji wodą z instalacji wodociągowej.
maga33 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #18 Opublikowano 1 Października 2018 ale własnie po odkreceniu żółtych wajch, zaczela woda leciec w umywalce i jak sie odkreci jedną to tez leci (niezaleznie którą) moze jakis magik zrobił to tak że umywalka uzupełnia wode w obiegu ? :P
Dragster Opublikowano 2 Października 2018 #19 Opublikowano 2 Października 2018 Myślę, że do umywalki odprowadzony jest nadmiar/przelew.
maga33 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #20 Opublikowano 2 Października 2018 Doba jest coś na strychu co może być tym naczyniem zbiorczym ale jest tak opatulone ze ciężko się do tego dostać... jedyne co udało mi się wymacac pod sterta tych „szmat” to styropian A ta misterna konstrukcja z desek, deseczek to prawdopodobnie obudowane rury
maga33 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #22 Opublikowano 2 Października 2018 ale dalej nie wiem gdzie dolewa sie do układu wodę..... bede popoludniu rozpalać, wajchy już odkrecilam wczoraj
RedEd Opublikowano 2 Października 2018 #23 Opublikowano 2 Października 2018 Dolewasz żółtymi, obojętnie którą, jak niebieskie i zielona i czerwone są odkręcone, jak woda leci w "zlewie" z tej rurki ze ściany to jest pełno i zostaje odpowietrzenie grzejników jeśli się zapowietrzyły (nie grzeją). Nie wolno podczas pracy kotła zakręcić zielonego i dolnego czerwonego zaworu, a jak niebieskie będą zakręcone to pompa nie może pracować - tylko do ew. wymiany. Pozdrawiam RedEd
maga33 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #24 Opublikowano 2 Października 2018 Ok rozpalone Pompa cicho pracuje :) Grzejniki na parterze - 3 nagrzane w 90%, gorące u góry, ciepłe na dole. 1 nagrzany w połowie i dwóch nie mogę póki co sprawdzić wiec info za godzinę. U góry ładny hajcung na 5 grzejnikach. Jeden w połowie ciepły od góry.
maga33 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #25 Opublikowano 2 Października 2018 I jeszcze apropo ciśnienia na piecu po rozpaleniu.... stoi w miejscu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.