Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wełna na stropie nieogrzewanym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIHYMUR

mam pytanie odnośnie tej ilustracji , rozmumiem ,że na długości jako legary przykręcam do stropu drewniane paski wymairy 4cmx4cm

na to osb o grubości 22mm i na osb znów drewniany pasek jak u podstawy ? Jaka jest zaleta takiej konstrukcji względem legaru całego drewnianego ?

Opublikowano

Zmiana planów . Taniej i szybciej będzie ułożyć styropian i na to luzem osb.

Pytanie czy na styropian/ pod płyte osb dać jakąś folie ? paoprzepuszczalna co na wacie moze byc ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ,

jestem już po ociepleniu stropu wraz z podłogą wykonaną przez "fachowca " . O resztę poddasza się nie martwię 2x15cm na mijankę ,ale mam wątpliwości co do podłogi na legarach grubośći 7cm które również są na mijankę z wełny 15cm i 10cm . Jak na przedstawionym rysunku został wykonany obwód podłogi z samych legarów o odpowiedniej grubości 15 i 11cm nie ma tam żadnej izolacji bo podejść się nie da . Jak to się teraz może mieć do ciągłości ocieplenia ? Czy powstaną duże mostki cieplne i izolacja całego poddasza nie da już dużej efektywności w sezonie grzewczym przez ucieczkę ciepła ?

Bez tytułu.png

Opublikowano
14 godzin temu, adamu napisał:

nie ma tam żadnej izolacji bo podejść się nie da

To wdmuchnij izolację. Skoro podłogę dało się zrobić to i izolację się da.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nikt nic nie powie ? 
Jak takie obrzeże z legarow na wysokość 26 cm wpłynie na straty ciepła i mostki termiczne ? Przez jeden pokoj właśnie to przechodzi jest 2x15 wełny luzem połączone z podłoga z legarow .

Chyba ,ze zakup jakieś kamery termowizyjnej to dopiero wykaże  ?

Opublikowano

- Pestmistycznie - straty ciepła przez przenikanie będą na tych legarach pi razy oko jakieś 4 razy większe niż dla wełny obok, trudno powiedzieć jak będzie po dłuższym czasie.

-Optymistycznie - drewno jest izolatorem i te legary są parametrami podobne jak pakier 3-szybowy w oknach.

Bardziej bym się zastanawiał czy pomiędzy legarami a ścianką kolankową (o ile w tym miejsxu są te legary) masz dobrze objechane pianką.

A kamerka termowizyjna prawdę powie o ile naprawdę chcesz to wiedzieć :-) 

Opublikowano

15cm wełny potem na przekładkę 10cm ,a legar 11 bo centymetr pustki wentylacyjnej. Tak zostało zrobione akurat tu gdzie mam podłogę myślałem ,ze będą legary na krzyż pozaslaniane wełna i tak jest tylko została taka obramowka z legarow . Wszędzie wełna 2x15 bo chciałem dobrze zaizolowac i nie mieć strat ciepła , ale te legary wszystko niszczą . Jak teraz temu zaradzić ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma się czego bać drewno to również super izolator . Bal 25/25 cm praktycznie nie potrzebuje już ocieplenia .Wełnę dotnij do legarów a same legary mogą być odkryte ( nawet to wskazane żeby drewno nie zbutwiało .Między płytą OSB a górną warstwą wełny niewielka dylatacja żeby wilgoć z wełny miała możliwość odparować a na końcach przestrzeni między legarami pod ścianami zewnętrznymi otwory wentylacyjne w OSB żeby ta wilgoć miała którędy wyjść z pod podłogi z płyt . Dla każdej płaszczyzny po dwa otwory z przeciwległych stron budynku . Otwory po ok 100 cm 2 . Na otwory przybić siatkę drobną najlepiej metal żeby gryzonie nie wlazły pod spód bo zrobią z ocieplenia sieczkę o odchodach i fetorze w lato nie wspominając . 

Pozdrawiam 

Opublikowano
10 godzin temu, mac65 napisał:

Nie ma się czego bać drewno to również super izolator

Jak już kolega krisgie wspomniaj współczynnik przenikania ciepła dla drewna jest 4 razy większy niż dla wełny,więc robiąc tak duży remont/ocieplenie warto się czasem zastanowić co i jak poukładać.

Dla tego bala U wyniesie około 0.55-mało/dużo? Sami ocencie.

Opublikowano

@SONY23

Jak narazie to Ty piszesz czysto teoretycznie bo przecież nie poprzesz swoich słów argumentami-zwyczajnie się nie da.Bez urazy.

Spójrz na to-wycinek z jakiegoś artykułu:

"Jakiej grubości bale w naszym kraju spełniają wymagania izolacyjności cieplnej ???

Aktualne przepisy w zakresie izolacyjności cieplnej dla ścian zewnętrznych wymagają współczynnika U ≤ 0,23 W/m2K.

Uwzględniając krajową wartość współczynnika lambda dla drewna w poprzek włókien – ʎ = 0,16 W/mK, grubość bala prostokątnego na ściany zewnętrzne powinna wynosić minimum 68 cm, co dla bali okrągłych daje średnicę minimum 76 cm."

Opublikowano

Tylko z samego drewna domek będzie stał i będziesz miał w nim ciepełko. A żeby domek z wełny stał i było w nim ciepełko, to trzeba jeszcze ho, ho... Tak trochę żartem... Sam mam na stropie wełnę i wiem, że sporo daje. Ale nad sienią ( wiatrołapem) miałem na stropie wióry z trocinami i usunąłem ze względów bezpieczeństwa pożarowego. Było tego może z 10 cm. Dałem zamiast nich 30 cm gęstej sprężystej wełny i odpowiednią folię pod dach. Spodziewałem się ostrej poprawy izolacyjności ale się nie doczekałem...

Opublikowano
18 minut temu, SONY23 napisał:

A żeby domek z wełny stał i było w nim ciepełko, to trzeba jeszcze ho, ho

Pozory. Ludzie tutaj,gdzie mieszkam stawiają domki szkieletowe tzw letniskowe by po x latach przekształcić je w całoroczne.

Taki domek składa się z drewna (szkielet,ściany) i właśnie wełny (plus folia po obu stronach).

Chatka jest naprawdę mega ciepła.

Opublikowano
4 godziny temu, SONY23 napisał:

(...) nad sienią ( wiatrołapem). Dałem (...) 30 cm gęstej sprężystej wełny i odpowiednią folię pod dach. Spodziewałem się ostrej poprawy izolacyjności ale się nie doczekałem...

To raczej pokazuje że ciepło "uchodzi" Ci głównie w dół i/lub w bok.

Opublikowano

Sama wełna nad wiatrołapem to nie wszystko, jeśli nie ma tam ogrzewania, a z drugiej strony jeśli nie ma potrzeby ogrzewać wiatrołapu to wełna lepsza niż trociny. Sam wiem z doświadczenia gdy w ubiegłym roku ociepliłem strych wełną, a wcześniej były trociny, to na piętrze już nie ciągnęło od sufitu, a nawet rzekłbym jakby było cieplej na piętrze niż na parterze.

Pozdrawiam.

Opublikowano
23 minuty temu, SONY23 napisał:

Tak to prawda ale mimo wszystko, zgodnie z teorią o wyższości wełny nad drewnem jakiś postęp powinien być a nie ma...

Jak założysz grubą czapkę i wyjdziesz na mróz w samej koszulce, slipach i skarpetkach to też Ci ciepło nie będzie :-) .

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, SONY23 napisał:

Spodziewałem się ostrej poprawy izolacyjności ale się nie doczekałem...

I tutaj przydałaby się teoria,czyli mogłeś wyliczyć ile tak naprawdę zyskach ocieplając strop a ile byś zyskał wrzucając tą wełnę w podłogę.

Paląc węglem/drewnem też jest trudno zobaczyć efekty ocieplenia (tak małego)-bardziej miarodajny byłby gaz/pellet.

Chyba zbyt dużo oczekiwałeś :)

Opublikowano

Akurat w tym pomieszczeniu nic nie da się zrobić z podłogą. Zostaje tylko docieplenie ścian. Ale tutaj niestety przeszkadzają mikre okapy dachu. Czyli razem z dociepleniem ścian, trzeba zmieniać dach...

Opublikowano
4 godziny temu, krisgie napisał:

Jak założysz grubą czapkę i wyjdziesz na mróz w samej koszulce, slipach i skarpetkach to też Ci ciepło nie będzie :-) .

Kiedys podalem taki przyklad ze trzeba sie owinac ta 20 cm welna (nagi! bo nagi zrozumie o co chodzi) i wyjsc na dwor w chlodny i wietrzny (bardzo wazne!) dzien i tak postac chwile.

8 godzin temu, Jamjestcichy napisał:

(plus folia po obu stronach).

I tak to powinno wygladac.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W końcu udało się nabyć kamerę termo i sprawdziłem strop . Jestem zadowolony , nie ma różnicy między legarami a wełna luzem . Z poziomu piętra sufity tez ładne ciepłe bez mostków . Natomiast problem jest właśnie z tymi wypustami jak ten widoczny przy ścianie kolankowej . Mam takie wkoło całego dachu i jak styka legar czy wełna luzem to delikatnie coś tam przebija . Spryskać je całe wkoło i oś gory pianka ociepleniowa ? Można taki zabieg zrobic czy nie powinno się tego ocieplać ?

Ogolnie budynek na Półtora pustaka do stropu wraz z wypustami potem strych na pustak . Dom z zewnątrz jeszcze nieocieplony , na pietrze coś takiego się pojawia ,może po ociepleniu ten mostek się zniweluje.

08AA35C5-02AD-4A07-B3FD-F2CF7A0C9263.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Ściankę całą musisz obłożyć izolacją termiczną boki i górę; zamknąć wszystko razem z izolacją elewacyjną. W samym rogu jest ciemno i nie widać czy krokwie leżą na opasce betonowej czy masz murłatę, jeśli drewno to z wierzchu można zostawić otwarte ( samo drewno ).  Pozdrawiam Hermogenes