adamu Opublikowano 4 Września 2018 #1 Opublikowano 4 Września 2018 Witam , chcę wyłożyć wełnę na stropie 125m2 poddasza nieogrzewanego , moja wizja to folia paroizolacyjna , 25 -30cm wełny 0,035 na mijanke i na to folia paroprzepuszczalna ( na wiązaniu dach goła blacha). Mam jednak taki problem , ponieważ chcę kawałek przestrzeni zrobić na legarach i płyta OSB , jak zrobić taką konstrukcje aby nie było mostków od legarów , czy są potrzebne jakieś pustki powietrzne pod płytami ? A i jakie mogą być konsekwencje jeżeli cały strop dam 30cm wełny ,a miejsce gdzie będzie podłoga OSB dam 20cm . Będę zmuszony wprowadzić takie rozwiązanie , ponieważ 30cm będzie mi przeszkadzało ,a 20cm na całym stropie to troche za mało . Czekam na porady , z góry dzięki. Cytuj
krisgie Opublikowano 4 Września 2018 #2 Opublikowano 4 Września 2018 Jeśli tam będziesz chodzi co jakiś czas, rozważ paski styroduru zamiast legarów drewnianych jeśli konstrukcja i inne detale pozwalają. Mam coś podobnego na jętkach a na tym "podłoga" z desek kręcona przez styrodur do jętek, pomiędzy i poniżej wełna. Cytuj
ur8an Opublikowano 5 Września 2018 #3 Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Hej, Jest sens układania folii paroizolacyjnej pod wełną? Pytam dlatego, że spotkałem się z różnymi opiniami (min. że warto w przypadku świeżo wybudowanego domu, z powodu większej wilgoci), a jestem również w trakcie układania wełny na nieużytkowym poddaszu i stwierdziłem, że nie ma to jednak sensu (dom z lat 70, więc chyba stropy już wysłchy :)) Paroprzepuszczalną mam pod dachem, więc w sumie wełna będzie sobie luźno leżeć. Edytowane 5 Września 2018 przez ur8an Cytuj
PioBin Opublikowano 5 Września 2018 #4 Opublikowano 5 Września 2018 2 godziny temu, ur8an napisał: ... Jest sens układania folii paroizolacyjnej pod wełną? ... Sens jest taki aby para wodna zawarta w powietrzu nie mogla przeniknac do warstwy ocieplenia. Tak najprosciej jak sie da. Teraz poczytaj o wspolczynniku oporu dyfuzyjnego materialow budowlanych. Jest inny dla drewna inny dla betonu i inny dla folii. Nastepnie poczytaj o calkowitym oporze dyfuzyjnym przegrody budowlanej podpowiem ze zalezy ona od wsp. jak wyzej oraz grubosci tej przegrody. Nastepnie dowiedz sie czym jest punkt rosy i jakie sa zagrozenia z jego wystapienia w poszczegolnych warstwach. Sam powinienes wyciagnac wlasciwe wnioski. Ps. Ja na swoim stropie zelbetonowym monolitycznym grubosci 14cm folii nie ulozylem. Cytuj
adamu Opublikowano 5 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Kolego krisgie chcesz powiedzieć ,że nie muszę dawać legarów ale zastąpić je styrodurem i na to położyc luzem płyty osb ? Obecnie strop mam betonowy , czyli mogę dać cienką wełnę 5cm na to stydorur po długości między niego wełne uzupełnic i położyć płyty osb dobrze rozumiem ? Pytanie czy taka konstrukcja będzie wytrzymała ? Nie ma nikt innych pomysłów ? Edytowane 5 Września 2018 przez adamu Cytuj
ur8an Opublikowano 5 Września 2018 #6 Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) 2 godziny temu, PioBin napisał: Sam powinienes wyciagnac wlasciwe wnioski. W takim wypadku powinienem napisać w pierwszej odpowiedzi, że sens ułożenia folii zależy od rodzaju materiału i grubości stropu. Dzięki za fachową podpowiedź. A jak mają się do tego warunki panujące na poddaszu? Dom nie jest w 100% szczelny, z racji wieku są większe lub mniejsze przedmuchy na strychu. Wtedy sama zasadność izolacji stropu traci sens czy może działa korzystnie na ew wilgoć która może gromadzić się w warstwie wełny? Edytowane 5 Września 2018 przez ur8an Cytuj
slawul Opublikowano 5 Września 2018 #7 Opublikowano 5 Września 2018 Witam Z tym samym problemem borykam - poddasze nieogrzewane i nieużytkowe - dlatego wybrałem skalną wełnę hydrofobową. Kładę bezpośrednio na betonowy strop - dom piętrowy lata 70-te - grubość 2x15 na zakładkę a na wierzch folia paroizolacyjna 0,2 mm - ta żółta. Pozdrawiam. Cytuj
ur8an Opublikowano 5 Września 2018 #8 Opublikowano 5 Września 2018 @slawul Dlaczego na wełnę chcesz dać folię paroizolacyjną? Cytuj
adamu Opublikowano 5 Września 2018 Autor #9 Opublikowano 5 Września 2018 Panujące tutaj rozmowy odbiegają od założonego tematu . Czy ktoś odpowie na moje pytania ? Czy grubość izolacji gdzie płyty osb może być mniejsza niż wszędzie indziej ? Będą jakieś konsekwencje czy tylko słabsza izolacja w tym miejscu ? Cytuj
krisgie Opublikowano 5 Września 2018 #10 Opublikowano 5 Września 2018 4 godziny temu, adamu napisał: Kolego krisgie chcesz powiedzieć ,że nie muszę dawać legarów ale zastąpić je styrodurem i na to położyc luzem płyty osb ? Obecnie strop mam betonowy , czyli mogę dać cienką wełnę 5cm na to stydorur po długości między niego wełne uzupełnic i położyć płyty osb dobrze rozumiem ? Pytanie czy taka konstrukcja będzie wytrzymała ? Nie ma nikt innych pomysłów ? Chodziło mi o to że na stropie betonowym zamiast legarów drewnianych można położyć/przymocować/przykleić paski styroduru (bo jest on cieplejszy od drewna) a na to OSB. Ale te paski bezpośrednio na stropie a nie na wełnie, tak by konstrukcja była stabilna i się nie uginała. A pomiędzy tymi paskam (pod OSB) np wełna czy co tam planujesz. Możesz też zamiast styroduru i wełny pomiędzy nim położyć odpowiednią grubość styropianu "wylewkowego" na całości i na to OSB i też będzie OK chyba że czołg tam będziesz trzymał ;) Ja robiłem to bo chciałem zwiększyć grubość izolacji stropu poddasza bez uszczerbku na wysokościach pomieszczeń (czyli w górę) i dociąłem takie paski o szerokości jętek (8cm) i na to poszły deski kręcone do jętek poprzez te przekładki styrodurowe. A potem już uzupełniałem wełną od dołu. Na razie nie widzę minusów i wszystko jest stabilne. Pary jętek pogrubione sttrodurem mam w odległości ok 70-80cm od siebie Cytuj
adamu Opublikowano 5 Września 2018 Autor #11 Opublikowano 5 Września 2018 Pustka powietrzna między wełną ,a płytą osb jakaś musi zostać ? Co do styroduru jaki polecasz firma/typ oraz grubość płyt bo wysokość będę ciął na 25-30cm długością nie poszaleje więc będzie łączenie z kawałków. Cytuj
slawul Opublikowano 6 Września 2018 #12 Opublikowano 6 Września 2018 @ur8an Już się "zabultałem" - folia paroizolacyjana, paroprzepuszczalna, membrana - różne są "szkoły" jedni dają wełnę na beton inni dają wpierw folię a potem wełnę i chyba o to mi chodziło, a na wierzch co, można zostawić jak jest bez folii? Sam już zgłupiałem jak to ma być. Dziś w sklepie gdzie kupiłem wełnę której jeszcze nie ułożyłem - bo jestem na etapie sprzątania stropu - powiedziano że folię paroizolacyjną na strop a potem wełnę. @adamu Ja też mam ten sam problem bo chcę dać kawałek do przemieszczania się - taka konieczność - i w związku z tym mam zamiar dać na legarach płytę OSB i myślę że w moim przypadku będzie najlepsze rozwiązanie tym bardziej że to strych nieużytkowy, a jak u Ciebie to moim skromnym zdaniem jeśli styrodur zdałby egzamin - bo widziałem filmik test różnych twardości Styrodur na ule 300 500 700 kPa Gdzie kupić? . Pozdrawiam. Cytuj
slawul Opublikowano 6 Września 2018 #13 Opublikowano 6 Września 2018 Czemu tego nie mogę edytować co wcześniej napisałem? Znalazłem swoje posty o których zapomniałem gdzie było o ocieplaniu poddasza i tam była mowa o kładzeniu wełny bezpośrednio na betonowy strop więc jak wcześniej napisałem różne są "szkoły" każdy robi jak uważa za właściwe. To tyle. Pomyślnego ocieplania stropu. Cytuj
krisgie Opublikowano 6 Września 2018 #14 Opublikowano 6 Września 2018 20 godzin temu, adamu napisał: Co do styroduru jaki polecasz firma/typ oraz grubość płyt robiłem na Basf bo akurat taki był dostępny lokalnie ale do moich potrzeb wystarczyłby dowolny o podobnych parametrach cieplnych bo podnosiłem tylko o 5cm, czyli pasek szerokości 8cm i wysokości 5cm na całej długości jętek więc nie miało się to prawa przewrócić przy układaniu desek. Chyba żle wcześniej doczytałem i chcesz zrobić wysokość ocieplenia 25-30cm, tutaj jednak taka konstrukcja raczej nie zda egzaminu i może się przewrócić na bok.jak OSB nie będzie usztywniona po bokach i może być problem z montażem i na łączeniach płyt OSB. Jak chcesz koniecznie pozbyć się tych mostków i nie dawać legarów drewnianych to możesz jak pisałem wcześniej ułożyć styro wylewkowe na przekładkę na odpowiednią grubość (25-30cm)i prosto na tym położyć OSB i będzie OK Cytuj
adamu Opublikowano 6 Września 2018 Autor #15 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) I chyba tak trzeba będzie zrobić . Podobnie ze styropianem jak z wełna ? Paroizolacja na spód na to styropian przekładka potem folia paroprzepuszczalna i na to płyta osb bez pustki powietrznej . Zda to egzamin , nie chce po sezonie zaglądając pod osb spotkać jakąś niespodzianke bo słyszałem,że styropian potrafi zżółknąć i stracić swoje właściwości izolacyjne? Nie wspomniałem ,ale na poddasze nieogrzewane z piętra prowadzą schody betonowe czy na stopnie też warto dać styropian czy odpuścić ? Edytowane 6 Września 2018 przez adamu Cytuj
mikkei Opublikowano 7 Września 2018 #16 Opublikowano 7 Września 2018 Adamu - miałem podobny problem z ociepleniem poddasza jak ty- identyczny dokładnie ze stropem + te schody. Uciekało tędy mase ciepła. Zrobiłem tak - zwykły styro 10cm który został z ocieplenia scian - ułożony dokładnie - na to folia budowalna czarna sklejona szczelnie na to siatka cienka do zbrojen a na to wylewka 3cm z betoniarki z pompą którą stała 15m od domu przy ulicy , węze pusciłem przez okno na strychu a całośc rozlałem pacami z pomocą rodziny w 1h na powierzchni ok 90m2. Sprawdza sie to super. Co do wejscia na strych - zrobiłem takie jakby nowe nowe pomieszczenie tam gdzie są schody) pomieszczenie jest obitą płytami karton gips - tam gdzie nie było miejsca przy dachu - poszłą wełna 15cm + folia paroprzepuszczalne i konstukcja i na to płyta a z drugiej strony gdzie było miejsce zrobiłem najpierw sciankę z profili do k/g od wew zamontowałem do tego płyty k/g a z zew przykleiłem do tych płyt styropian 10cm który zatarłem potem klejem z siatką. Potem musiałem zrobić jeszcze 2 drzwi wejsciowe ze schodów na strych - tu zamocowałem nową futryne i zwykłe drzwi pokojowe tyle że opcieplone wełną 15cm. Efekt jest naprawde bdb - gdy na nieocieplonym strychu pod blachą panuje temp -10 w pomieszczeniu gdzie są schody jest + 12. a wew domu jest powiedzmy +21. Cytuj
adamu Opublikowano 7 Września 2018 Autor #17 Opublikowano 7 Września 2018 Na schody mam już plan wyłoźyć styro siatka i klej . Co do poddasza na całości folia paroizolacyjna ,wełna 15+10 i na to paropszepuszczalna , tam gdzie mam zamiar chodzić wspomniana paroizolacja styro 15+10cm i na to płyty osb ewentualnie mdf ? Pytanie czy na stryropian pod osb dać paroprzepuszczalna czy na goły styropian płyta ? Cytuj
adamu Opublikowano 26 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 26 Września 2018 Wybrałem wełne 15 cm rockwool toprock skalna i 10cm isover supermata szklana . Pytanie jakaś różnica w układaniu czy dać na folie skalna a na wierz szklana ? Cytuj
krisgie Opublikowano 26 Września 2018 #19 Opublikowano 26 Września 2018 Jeśli skalna jest cięższa to dałbym ją na spód. Cytuj
adamu Opublikowano 26 Września 2018 Autor #20 Opublikowano 26 Września 2018 Ok dzięki , finalnie potwierdzi ktoś poprawność wykonania izolacji . Strop betonowy + (5cm supremy) zalane betonem na to folia paroizolacyjna , 15cm wełny + 10cm szklana na to paroprzepuszczalna folia. Schody betonowe 10cm styropianu na klej , na wierz siatka i zatrzec klejem . Gdzie płyta OSB/MDF gruby na 10cm wysoki na 25 styrodur jako legary między nimi wełna + folia i pustka powietrzna 2cm do płyty osb . Cytuj
krisgie Opublikowano 26 Września 2018 #21 Opublikowano 26 Września 2018 Jak dla mnie OK. Ale przemyśl jeszcze te legary, bo 25cm to jednak całkiem spora wysokość jest i czy dasz rady to ułożyć i usztywnić żeby się nie przewróciło. Ale pewnie masz już na to jakiś patent. Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 26 Września 2018 #22 Opublikowano 26 Września 2018 Powinieneś zrobić tak jak na rys. Ja u siebie będę tak robił. Tak wykonuje się szkielet domów nowej technologii (domki kanadyjskie+osb z dwóch stron i styro) Cytuj
adamu Opublikowano 27 Września 2018 Autor #23 Opublikowano 27 Września 2018 Grubość płyty osb na wierzch 12mm nie wystarczy ? Właściwie zalecana OSB czy MDF ? Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 29 Września 2018 #24 Opublikowano 29 Września 2018 MDF się nie nadaje. 1) jest za ciężki (nie potrzebne obciążenie dla stropu, z tytułu złego dobrania materiału) 2) chłonie wilgoć, jak jest nie zabezpieczony lakierem , izolantem itp. OSB powinna być min. 22mm jeśli chcesz po tym chodzić. I użytkować. Ze względu na oszczędności, jeśli chcesz to możesz oczywiście dać 12mm gr. Spełni swoje zadanie i nie będziesz chodził po wełnie. Ale będzie się uginać lekko. Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 29 Września 2018 #25 Opublikowano 29 Września 2018 W dniu 27.09.2018 o 17:01, adamu napisał: Grubość płyty osb na wierzch 12mm nie wystarczy ? Właściwie zalecana OSB czy MDF ? Może pomyliłeś płyty MDF z MFP . Płyta MFP jak najbardziej nadaje się do tego celu a przede wszystkim ma gładką powierzchnie bez drzazg. Tu sobie o niej poczytaj https://www.mgprojekt.com.pl/blog/plyta-mfp/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi