jeanpascale Opublikowano 12 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam instalacja CO otwarta w miedzi piec 25kw ekogroszek. pompa na powrocie 25-60 grundfos, zasobnik 120l, pozniej trojniki i 2 nitki instalacji na jednej 7 grzejników brugman i mała petla podłogówki na rtl druga 5 grzejników i mała petla podłogówki na rtl niestety podłogówka na zasilaniu ciepła powrót zimny( na obydwu tak samo) czy zamkniecie układu poza piecem piec w układzie otwartym) cos da?? znajomy instalator twierdzi ze zainstalowanie wymiennika płytowego zwiekszy cisnienie układu i podłoga ruszy,czy tak bedzie dobrze? a moze jakies inne sugestie ( rtl dobrze załozony na powrocie zgodnie ze strzałka) Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 po pierwsze daj schemat tego układu co maszzrobione obecnie a druga sprawa ze dokładanie wymiennika i zamykanie układu jest podobne do załozenia jeszcze dwóch kół do samochodu zeby jechał szybciej na 6-ciu ..... daj foto albo schemat instalacji Cytuj
jeanpascale Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 ok jutro zrobie schemat i zdjecie to wkleje,narazie dzieki Cytuj
jeanpascale Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam zasilanie jest prowadzone TAK ze sa to DOLNE RURKI!!! Cytuj
jeanpascale Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 jeanpascale napisał(a): Witam zasilanie jest prowadzone TAK ze sa to DOLNE RURKI!!! STRZAŁKI NA WPROST TO PLANOWANE PODŁACZENIE KOMINKA Z PŁASZCZEM STRZAŁKI PO LEWEJ TO ROZGAŁEZIENIE INSTALACJI C.O NA 2 PETLE Cytuj
jeanpascale Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 A TU ZAINSTALOWANA POMPA NA POWROCIE Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Kwietnia 2009 #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 co po pierwsze to masz bombe w kotłowni jak to zobaczyłem to sie spociłem dwa zawory na zasobniku po stronie CO i do tego grzałka ,przy zakreceniu tych zaworó na raz i zagrzanie od 10st do 50st grzałka skutkuje ze zasobnik bedzie napewno bombą ,reszte pomysle pozniej bo mnie to wybiło z myslenia, fachowcy za piec groszy........ Cytuj
jeanpascale Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 czy chodzi o te zawory które zaznaczyłem kółkami na dole powrót na górze zasilanie??? Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Kwietnia 2009 #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jeden z nich rączke demontowac kruciak uciac zeby nie bylo mozliwosci zakrecenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
jeanpascale Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 spoko do kotłowni tylko ja zagladam ale na pewno na powrocie zdemontuje ALE CO DALEJ? Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Kwietnia 2009 #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 to juz jutro pomysle chyba ze ktos mnie uprzedzi Cytuj
jeanpascale Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor #15 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 i jak tam myslenie? :D Cytuj
automatyk Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #16 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 gdzie masz podpiety zbiornik przelewowy w instalacji narysuj najlepiej albo daj foto i sprawdx czy jak palisz to nie przelewa sie w nim woda albo czy przypadkiem nie jest ciepły myslenie od 3 na nogach i myslenie o tej porze .... ale damy rady Cytuj
jeanpascale Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor #17 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 na tym zdjeciu gdzie zaznaczyłem rozgałezienie idzie nitka C.O na gore i tam pod sufitem idzie i 1 grzejnik zasilany na pietrze, 2 grzejnik zasilany na dole w garazu , 3grzejnik zasilany na pietrze i zaraz za nim jest rozgałezienie i ida rurki na strych i tam jest zbiornik ocieplony wełna a dalej rurki zasilaja grzejniki na pietrze i parterze Cytuj
pawlostech Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #18 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 1 Czy masz w zasobniku zawory otwarte na maksa ? 2 Na którym biegu masz pompę ? Mam podobny układ z pompą na powrocie i przed nią zasobnik. Jeśli masz otwarte zawory w zasobniku spróbuj ten na wejściu trochę zakręcić i zobacz czy dzięki temu nie zwiększa się efektywność pompy.U mnie tak się właśnie dzieje że pompa lepiej pompuje po tym przykręceniu.Może u ciebie nie zadziałać ale spróbuj.Zawodowcy pewnie wiedzą dlaczego tak się dzieje ja się tylko domyślam. Cytuj
automatyk Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #19 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 z tego co widac to zawory ma juz zakrecone mrtwi mnie tylko to ze zbiornik podłaczony jest jak zwykły grzejnik i tam moze byc byk ale jak nie sprawdzi czy sie grzeje i czy woda sie w nim nie przelewa to nie mamy co narazie wiecej myslec Cytuj
pawlostech Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #20 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 U mnie jest tak właśnie podłączony zasobnik.Jak zawór w nim mam otwarty na maksa to pompa słabo pompuje nawet przez niego.Gdy go trochę zakrencę to grzejnik lepiej się nagrzewają i zasobnik też. Cytuj
jeanpascale Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor #21 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 no to widze ze jutro musze rozpalic piecyk na budowie i sprawdzic co ijak z tym zbiornikiem. pompe mam 25-60 i przewaznie chodzi na 3 biegu Cytuj
automatyk Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #22 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 no jesli z tym wymiennikiem i podniesieniem cisnienia mówił ten co ta instalacje robił to juz wiem o czym mówił ale czekam az sie upewnie Cytuj
jeanpascale Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor #23 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 a jeszcze jedno na manometrze mam 0,58 bara czy jesli teraz niepale w piecu to cisnienie moze spadac czy ma byc cały czas takie samo? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi