sławek111 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 witam wszystkich. pomyślałem sobie że teraz poza okresem grzwczym dobrze byłoby odkamienić instalację . czy są do tego jakieś środki ,sposoby itp . proszę wszystkich o rady . pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 a ile ta instalacjaa ma lat i z czego jest zrobiona ,co jest powodem ze myslisz o odkamienianiu ? Cytuj
Mecenas Opublikowano 11 Kwietnia 2009 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 witam wszystkich. pomyślałem sobie że teraz poza okresem grzwczym dobrze byłoby odkamienić instalację . czy są do tego jakieś środki ,sposoby itp . proszę wszystkich o rady . pozdrawiam Ja raz odkamieniałem instalację zwykłym octem (10 butelek). Niestety odkamienianie się źle skończyło bo zaczął cieknąć jeden śrubunek. Cytuj
sławek111 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 instalacja to nie miedź,tradycyjna ale jeszcze w dobrym stanie. ma już kilka lat i pewnie jest tam trochę syfku. zobaczyłem na allegro kamix i w opise pisało że równie dobrze służy do odkamieniania instalacji co. i stąd moje pytanie Cytuj
bladyy78 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Jak grzejniki grzeją i nic się nie dzieje to nie ruszaj tej instalacji bo tylko narobisz sobie kłopotu. Co do octu to nie polecam bo jest zbyt dobry ja kiedyś w aucie odkamieniałem sobie układ chłodniczy octem i później tego cholerstwa nie można było wypłukać woda w chłodnicy jeszcze przez parę miesięcy robiła się rdzawa, do wymianie po tym odkamienianiu poszedł korek od chłodnicy termostat i parę innych elementów które były metalowe. Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Kwietnia 2009 #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 instalacja to nie miedź,tradycyjna ale jeszcze w dobrym stanie. ma już kilka lat i pewnie jest tam trochę syfku. zobaczyłem na allegro kamix i w opise pisało że równie dobrze służy do odkamieniania instalacji co. i stąd moje pytanie jak tradycyjna stalowa to za 30 lat przepłucz duzą iloscia wody ,grzejniki tez ,jesli chcesz koniecznie sie pozbyc swojej instalacji to mozez uzyc kamix i inne octy Cytuj
sławek111 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 jak tak mówicie to zostawię chyba ją w spokoju,niech grzeje....dzięki za rady i odpowiedzi. pozdrawiam szanownych forumowiczów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi