Gość berthold61 Opublikowano 1 Maja 2018 #1 Opublikowano 1 Maja 2018 Zaczynają się nudy bo koniec sezonu grzewczego więc pochwalę się nabytkiem nowym który już stoi w piwnicy ze 2 miesiące . kocioł bliźniaczo podobny w zasadzie ten sam co peleciak zębiec agat 10kw . motoreduktor - pancerpol rura podajnika i palnik pancerpol 15kw sterownik elster perfekt z-PID mam kilka pytań pierwsze o ten sterownik czy to jest sterownik sensowny czy jakiś kiepski ? podobno palnik pancerpol nie jest za dobry więc jak by mnie tak naszło na wymianę co co by szło dokoptować do tego motoreduktora pancerpola ? http://www.zebiec.pl/kotly-co/agat-kociol-pelletowy/#single/0 przekrój ten sam co mój
Rober528 Opublikowano 1 Maja 2018 #2 Opublikowano 1 Maja 2018 Dlaczego pancerpol jest zły? Moim zdaniem do samego groszku najlepiej sprawdza się zwykła fajka(miałem zamontowaną orginalnie w kotle). Do gorszych opałów pancerpol obrotowy(mam teraz zamontowany) lub ardeo. A żeliwne do taki niby mocny niby wszystko w nim pójdzie , a koniec końców usmaży strupa na palniku. Teraz będę wymieniał właśnie ekoenergię na pancerpola duo w kotle u siostry, Ten sezon dał w kość z tym palnikiem, miarka się przebrała. :)
Kijasr Opublikowano 1 Maja 2018 #3 Opublikowano 1 Maja 2018 Tu mowa o malutkim pancerpolu pps10-15kw i to jest nie wypał te większe od 17kw są bardzo dobre. Ja miałem tego małego i naprawdę dramat wymieniłem na małego Batorego i różnica jest niesamowita. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Kijasr Opublikowano 1 Maja 2018 #4 Opublikowano 1 Maja 2018 To są słowa Pieklorza i wie co mówi: pps 10-15 nie idzie przerobić na obrotowy, nic nie pasuje ani ramka ani rura ani wymiar ślimaka (mniejsza średnica)Tu się nie da....., fajka i finał, jest tez o tyle *** ,że zostaja tylko opały o niskiej spiekalności najlepiej do 5RI a max.10RI i dobrze, aby była ciut większa zawartość popiołu, bo jest to wrażliwy palnik, który potrafi zagasnąć. Tu nawet motoreduktor był inny....Kiszka, sprzedać to to i pokombinować montaż czegoś innego (jak pozwoli na to wymiar komory spalania, ale jak pod ten mini robiony, to w grę wejdzie pewnie tylko mały batory, bo większe pps-y mają dalej umieszczony środek paleniska i większe średnice talerzy, mały pps-ik jak pamiętam miał 22cm średnicy talerza)Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 2 Maja 2018 #5 Opublikowano 2 Maja 2018 A co do sterownika to jest on w miarę ok czy też jakiś niewypał ?
Kijasr Opublikowano 2 Maja 2018 #6 Opublikowano 2 Maja 2018 Na temat stetownika to nie wiem a palnik to napewno kiszka Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 2 Maja 2018 #7 Opublikowano 2 Maja 2018 Sterownika na razie bym nie ruszał, jak się nie sprawdzi to wymiana na inny to minuta osiem. Gorzej z palnikiem. Teraz skoro kocioł czeka na boku to - jeśli już tego nie zrobiłeś - rozkręciłbym go, wyjął palnik, zdjął ważne wymiary (otwór montażowy, rozstaw śrub), potem uszczelnił palnik jeśli trzeba i skręcił do kupy. Jeśli z palnika nie będziesz zadowolony to mając wszystkie wymiary łatwiej będzie poszukać czegoś co przejdzie przez otwór a w razie czego żeby wycentrować palnik w środku można uspawać coś jak na obrazku.
Gość berthold61 Opublikowano 2 Maja 2018 #8 Opublikowano 2 Maja 2018 Tak zrobię , niby pancerpol podaje wymiary swoich palników ale zawsze wiedzieć dokładnie to lepiej , na tabliczce z motoreduktorem pisze pancerpol a na rurze podajnikowej pancerpol 15kw , to jest ich najmniejszy czy są jeszcze jakieś mniejsze np 10kw ?
Kijasr Opublikowano 3 Maja 2018 #9 Opublikowano 3 Maja 2018 To jest najmniejszy 10-15kw Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 3 Maja 2018 #10 Opublikowano 3 Maja 2018 No to za dwa trzy tygodnie wszystko się wyjaśni , a na sam początek chyba sobie zamówię paletę peletu węglowego varmo i zobaczymy jak to będzie banglać .
Kijasr Opublikowano 3 Maja 2018 #11 Opublikowano 3 Maja 2018 Na varmo chyba nie da rady. Na ciepłą wodę jakoś zagrzejesz Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 3 Maja 2018 #12 Opublikowano 3 Maja 2018 Chyba sobie odpuszczę grzanie na ciepłą wodę bo przy okazji wymiany kotła wstawię grzałkę elektryczną , nie wiem czy wyjdzie taniej czy drożej , a na jesień i zimę to to varmo chyba powinno być ok tak przynajmniej to zachwalają , hm najlepiej chyba klka worków byłoby dobrze skombinować aby być pewny czy to się sprawdza .
Kijasr Opublikowano 3 Maja 2018 #13 Opublikowano 3 Maja 2018 Varmo jest ok tylko nie wiem czy ten palnik da rade. Bo jego wydajność na zwykłym ekogroszku jest około 8kg /h a na varmo trzeba liczyć połowę mniejszą około 4kg. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 6 Maja 2018 #14 Opublikowano 6 Maja 2018 Mógłbyś to trochę naświetlić ? to znaczy że ten podajnik jest za wydajny ? za dużo podaje czy jak to rozumieć , czy za mało wydajny ,, dodam że ten kocioł mimo że ma 10kw to i tak będzie prawdopodobnie lekko przewymiarowany bo grzane będzie tylko ok 120m2 czasem tylko 160m2 . dom stary ale docieplony
marcus312 Opublikowano 6 Maja 2018 #15 Opublikowano 6 Maja 2018 W dniu 3.05.2018 o 21:23, Kijasr napisał: Varmo jest ok tylko nie wiem czy ten palnik da rade. Bo jego wydajność na zwykłym ekogroszku jest około 8kg /h a na varmo trzeba liczyć połowę mniejszą około 4kg. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Bez obawy prawdopodobnie będzie pracował 0,5 - 0,8 - Kg na godzinę
sambor Opublikowano 6 Maja 2018 #16 Opublikowano 6 Maja 2018 Widzę, że Zebiec znalazł sobie nowego królika doświadczalnego , który wraz z całym forum rozwiąże wszystkie niedociągnięcia i wady kotła przed szerszym wprowadzeniem go na rynek.
Gość berthold61 Opublikowano 6 Maja 2018 #17 Opublikowano 6 Maja 2018 sambor oni wypuścili kilka kotłów potem dali je do badania pod 5-ą klasę którą oblał prawdopodobnie przez palnik pancerpola jak wyczytałem więc wystawili to na sprzedaż i między innymi ja jeden kupiłem ale to tylko 3 tys zł więc źle nie jest jak za nowy kompletny kocioł , sam kocioł to ten sam co zębiec agat peleciak za 9,5 tys zł który zresztą też był wystawiony po testach za 4 tys zł . Co do niedociągnieć to w sumie nie wiadomo czy są takie czy nie bo to dopiero się okaże po podłączeniu i jakimś czasie użytkowania ale fakt faktem że wolałem dać 3 tys za nowy kocioł niż 10 tys a reszta to zawsze można coś zmienić czy to rurę podajnika z palnikiem od innego producenta i spali wszystko .
sambor Opublikowano 6 Maja 2018 #18 Opublikowano 6 Maja 2018 Jak masz czas kasę i smykałkę do przeróbek plus trochę wiedzy a nie potrzebujesz papierów na kocioł To możesz tak się bawić Inni tego mogą nie mieć
Gość berthold61 Opublikowano 11 Maja 2018 #19 Opublikowano 11 Maja 2018 sambor papierami to będziemy się przejmować za 10 lat bo jak dobrze pamiętam po 2018 roku już kaplica . ale jedno mógłbyś jako wybitny fachman powiedzieć czy w kotłach z podajnikiem trzeba lub można montować zawór różnicowy ? mój fachman coś błądzi bo raz powiedział że musi być a ostatnio powiedział że chyba nie potrzebny , dodam że ma chrapkę na resztę gratów i obecny kocioł zasypowy i miałby z górki z kosztami ale co ze mną ? u mnie główne grzanie to podłogówka z własną pompą i zaworem mieszającym oraz tylko 2 kaloryfery Czasem 4)na drugiej pompie łącznie z bojlerem która będzie chodzić nonstop jako ochrona powrotu przez bojler dwupłaszczowy .
marcus312 Opublikowano 11 Maja 2018 #20 Opublikowano 11 Maja 2018 Zawór różnicowy ma sens jedynie wtedy jeżeli nasza instalacja jest w stanie pracować grawitacyjnie .Można go zastosować również w kotle podajnikowym jeżeli będziemy używali rusztu awaryjnego .Innym rozwiązaniem jeżeli nasza instalacja grzewcza jest uzależniona od pompy stosujemy zasilanie awaryjne przeważnie UPS z pełnym sinusem
sambor Opublikowano 11 Maja 2018 #21 Opublikowano 11 Maja 2018 Tak jak kolega wyżej napisał, zawór różnicowy tylko przypadku możliwości pracy grawitacyjnej , z resztą grawitacyjne woda przelatuje przez pompę bez problemów, jedynym kłopotem jest filtr , zaw zwrotny oraz zaw 3-D. A jak kolega obejdzie zaw 3-D to puści w podłogę to co z kotła, tego to trzeba raczej unikać.,
Gość berthold61 Opublikowano 12 Maja 2018 #22 Opublikowano 12 Maja 2018 W moim kotle nie ma rusztów awaryjnych więc nie popalę w razie braku prądu i wychodzi na to że różnicowy nie potrzebny jednak , on powiedział że zaworu 3 drogowego też nie będzie montował i reszta instalacji zostanie tak jak było dotychczas . z wyjścia od kotła jest rozgałęzienie i jedna rura 32mm idzie do rozdzielacza podłogówki w której jest pompa i zawór 4 drogowy tzw mieszacz natomiast drugie rozgałęzienie zasila kaloryfer w przedpokoju i łazience (czasem rzadko na piętrze) i przepływowo przez bojler dwupłaszczowy . w kotle pompa jest na powrocie i takie coś się sprawdzało bo temp powrotu do kotła była przez ostatnie 3 lata prawie taka sama jak na zasilaniu , ta pompa na powrocie przy kotle będzie chodziła non stop a ta w rozdzielaczu podłogówki będzie wpięta do sterownika jako tryb letni czy zimowy . tak to może być ? bo już powoli ostawiam piec i podłączenie do komina a potem tylko rurki on podłączy i dobrze by było jak by nie trzeba potem niczego już nie ruszać , dodam że fachman starej daty ale zawsze wszystko mu działa ale podobno różne podłączenie kotła może dobrze działać ale opału też różnie spalać .
Gość berthold61 Opublikowano 18 Maja 2018 #23 Opublikowano 18 Maja 2018 Jako że powoli kociołek już ustawiam na miejscu docelowym i pokupowałem rury spalinowe oraz kolanko nastawne bo w starym kotle 180mm a w nowym 160mm i w związku z tym mam pytanie czy dokupować jeszcze do tego czopuch aby szło tam jakoś coś przymykać czy to olać ? podobno niektórzy lekko przymykają i kociołek mniej pali ale to tylko słowa bez potwierdzenia , jak wy to macie ?
szelest Opublikowano 18 Maja 2018 #24 Opublikowano 18 Maja 2018 Lepiej zamontuj RCK . http://www.darco.com.pl/oferta/p,82,regulatory-ciagu-kominowego.html
Gość berthold61 Opublikowano 18 Maja 2018 #25 Opublikowano 18 Maja 2018 Ok więc daruję sobie ten czopuch-przepustnicę ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.