Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stojąc przed tematem wykonania ogrodzenia posesji, pojawiają sie pytania:

Ogrodzenie nie jest frontowe więc estetyka i urok ma tutaj mniejsze znaczenie.

1. Ogrodzenie panelowe czy jakiś inny lepszy (tańszy) system? W grę wchodzi również drewno.

2. Podmurówka gotowa czy jednak lepiej jest wykonać na miejscu w szalunku.

3. Słupki własne + malowanie czy gotowce (ocynk)?

Czego uniknąć (jakich błędów) podczas wykonania i montażu? Jak przeprowadzić monatż rozsądnie i sprawnie?

Mile widziane doświadczenie osób, które robiły to własnymi rękami lub firmy które na co dzień "budują" montują ogrodzenia.

Z góry dziękuje za każde podpowiedzi.

Opublikowano

Drewno jest pracochłonne. Co kilka lat czyszczenie i malowanie. Podobnie z metalowymi elementami malowanymi byle jak i byle czym. Może się okazać typową syzyfową pracą. Plusem jest lepsza osłona od wiatru i wścibskich oczu sąsiadów... Podstawowe pytanie co ma byc podstawową funkcją ogrodzenia ?

Gość berthold61
Opublikowano

Ja dwa tygodnie temu miałem ten dylemat albo panelowe albo betonowe ,padło na betonowe bo szybciej i za 14 metrów płota ale wys 1 metr zapłaciłem 520zł dwa dni roboty z 15 cm podmurówką i gotowe .masa wzorów

Opublikowano (edytowane)

Betonowe nie jest cacy. Ja wykonałem ogrodzenie z paneli ocynkowanych malowanych farbą na gorąco i podmurówką prefabrykowaną. Firma zrobiła mi 200 mb ogrodzenia w 4 dni razem z bramą. Cena 1mb 100 zł - wszystkie materiały dostarczył wykonawca. Polecam. Ogrodzenie ma już 5 lat i jest cacy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

... Firma zrobiła mi 200 mb ogrodzenia w 4 dni razem z bramą. ...

Jestem pod wrażeniem. Ilu ich tam robiło i jak to wykonywali - tak po kolei :)?

Licząc u siebie to mam około 230mb + brama. Ze wzglądu na koszty planuje wykonać "gospodarczo".

Co do betonowego: pomagałem troche koledzy to wykonać. Słupki betonowe ustawione i zamurowane, później wsuwanie paneli. Może dlatego że przy tym robiłem to nie do końca mi się to podoba. Jedynie mógłbym wykorzystać panel jako podmurówke.

Drewno faktycznie jest kłopotliwe (pracochłonne) w utrzymaniu.

Jakkolwiek obsadzenie słupków to nie problem. Nurtuje mnie głownie sprawa podmurówki. Jak głeboko, czy zbroić i jak zbroić? Wykorzystać prefabrykat (pływającą) i pójść na łatwizne.

Opublikowano

Każdy ma swoje sposoby,ja robiłem ze słupków, malowane ręcznie,siatka powlekana 1,20 m. Słupki zalewane betonem juz nie pamiętam ale jakies 60-80 cm w ziemi. Robiłem pustaki takie z 2 wpustami,do tego zbrojone płyty wsuwane pomiedzy,zamiast wylewki. Po zabetonowaniu słupka pustak nasuwany z gory,osadzany na zaprawie i zalewany w srodku. Siatka powlekana,nie pamietam ile za m to było 5 lat temu. Pustaki i płyta z drewnianej formy wyłozonych blachą. Tak było najtaniej. Wszystko trzyma sie solidnie.Jesli pęknie płyta,mozna dorobic w kazdej chwili.

Opublikowano (edytowane)

Jestem pod wrażeniem. Ilu ich tam robiło i jak to wykonywali - tak po kolei :)?

Pracę wykonywało trzech robotników. Praca od godz 7 do 18.

Edytowane przez Ryszard
  • 3 lata później...
Opublikowano

Ja będę robił za jakiś czas właśnie panelowe i tylko sam przód zostawiam z siatki leśnej bo nie wiem jakie później zrobię na przodzie.