tadek Opublikowano 5 Listopada 2006 #1 Opublikowano 5 Listopada 2006 Dlaczego po osiagnieciu temp. nominalnej -podtrzymywanie- temp. spada po wlaczeniu sie pieca nawet o 10 st. (ekogroszek) Cytuj
kaczy1980 Opublikowano 22 Listopada 2006 #2 Opublikowano 22 Listopada 2006 Właśnie mam ten sam problem jaki masz piec?? i powiedz mi czy masz duzy osad w piecu ??? pozrawiam Cytuj
marcin Opublikowano 22 Listopada 2006 #3 Opublikowano 22 Listopada 2006 W przypadku mojej instalacji jest podobnie - już pisze dlaczego. Po osiągnięciu przez wodę nominalnej temperatury piec przechodzi w tryb podtrzymania, po pewnym czasie wyłącza się też pompka - w tym momencie ciepła woda przechodząca z pieca nie jest już pompowana (obieg w sumie jest grawitacyjny), więc nie chłodzi się tak intensywnie. W tym momencie nawet temperatura pokazywana przez mój piec potrafi wzrosnąć (mimo pracy pieca na podtrzymaniu). Następnie gdy piec znowu się włącza - włącza się również pompka, co powoduje dość szybki przepływ przez piec schłodzonej już wody powracającej z kaloryferów - stąd (jak przypuszczam) tak duży spadek temperatury. Jest to raczej normalna sytuacja. Cytuj
tadek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor #4 Opublikowano 23 Listopada 2006 Piec to Elektromet 15kw . Okazalo sie ze byl uszkodzony wsad , wymienili caly srodek z palnikem. w chwili obecnej przy nastawieniu na moc 15 wszelkich parametrow w dalszym ciagu nie moze osiagnac temp. Zglosilem do wymiany caly piec. Dom ma 140 m kw. podejrzewa uszkodzenie podajnika a moze uklad streow. Prosze o podzielenie sie doswiadczeniem niekoniecznie tej samej firmy Pozdrwiam Cytuj
mah Opublikowano 30 Listopada 2006 #5 Opublikowano 30 Listopada 2006 przyjmuje się ,że w naszych warunkach zapotrzebowanie [na chłopski rozum]na ciepło to 120 watt i w górę na m kw. powierzchni plus ew.bojler przyjmując,że Twój dom ma 140 mkw powierzchni do ogrzania[nie mylić z użytkową to piecyk powinien być min. 16,8 kW nie licząc bojlera to jest oczywiście tylko moje bardzo subiektywne zdanie.druga sprawa to również nastawy i bardzo ważne jakość opału jeśli eko to min 25. pozdrawiam JESZCZE JEDNO NIE NAPISAłEś CZY MASZ PANEL POKOJOWY BLOKUJąCY STEROWANIE-JEśLI TAK TO PROPONUJę ODłąCZYć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi