scrooge Opublikowano 12 Lutego 2018 #1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam, Szybka prośba do Forumowiczów o sprawdzenie instalacji. Dotychczasowy instalator skopał sprawę przy podłączaniu podłogówki (pierwsza taka instalacja w domu: 18m^2). Zasilanie zaworu mieszającego podłogówki wzięto z rury wznośnej (temp. wody ok 65*C) i powrotu z kaloryferów (ok.50*C). Efekt był taki że po nagrzanym betonie nie dało się chodzić bosą stopą. :o Do tego jeszcze pompa obiegowa z własnym sterownikiem pokazującym temperaturę wody z kotła za kilkaset złotych (po co ten sterownik?). Instalacja zrobiona na rurach miedzianych. Chciałbym naprawić instalację zgodnie ze sztuką - wrzucam propozycję schematu który narysowałem po przeczytaniu kilku tematów na forum. Sterownik śmieciucha ma wyjście na jedną pompkę - mam zamiar dołożyć przekaźnik, żeby jednocześnie ruszała pompka od podłogówki, a pompa CWU na prostym sterowniku temperaturowym ;) Duży dylemat mam z zaworami zwrotnymi. Pozdrawiam, MB
hajtaler428 Opublikowano 13 Lutego 2018 #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Źle wpięty powrót CWU- bezpośrednio w obieg kotłowy jak najbliżej kotła Zawory zwrotne przed i za zaworem 3d zbędne. Reszta ok
odpowietrznik Opublikowano 13 Lutego 2018 #3 Opublikowano 13 Lutego 2018 Prawie dobrze)Źle wpięty powrót z CWU
scrooge Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 13 Lutego 2018 Poprawione: Teraz już jest wszytsko ok ? Mam jeszcze pytanie odnośnie pompek - teraz na CO pracuje WILO YONOS PICO 25/1-6. Do podłogówki (łącznie około 100mb) instalator założył Ferro GPA 2 25-4-180. Czy może taka zostać czy lepiej wymienić na WILO i taką samą kupić do CWU (aktualnie CWU jest wpiętę bez wymuszonego obiegu w rurę idąca na grzejniki (już za zaworem 4d)?
scrooge Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Lutego 2018 Panowie, Bardzo proszę o odpowiedź na moje ostatnie pytanie. Jutro przychodzi instalator i chciałbym go poinstruować co ma przerobić i jakie pompki zamontować. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.