Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu Instalacji Co

Fiodor58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprawiłem trochę błędów: miejsce wpięcia NP od CW, dodałem ZZ w potrzebnych miejscach, oraz pięcie na sprzęgło

Jakia będzie pojemność naczynia wzbiorczego CO i jaki kocioł?

post-18578-0-95079900-1517911836_thumb.jpg

Opublikowano

Poprawiłem trochę błędów: miejsce wpięcia NP od CW, dodałem ZZ w potrzebnych miejscach, oraz pięcie na sprzęgło

Jakia będzie pojemność naczynia wzbiorczego CO i jaki kocioł?

Widzę że zasilanie grzejników i podłogi zostało rozprowadzone z pojedynczego wyjścia ze sprzęgła a nie lepiej będzie z osobnego? I jeszcze jedno pytanko czy można podłączyć jeszcze trzy grzejniki w piwnicy do obiegu idącego na górę domu?

Opublikowano

Takie podłączenie jest lepsze dla grzejników a podłodze też nie szkodzi

Jak masz już to sprzęgło to zaślep te pośrednie wyjścia, jak nie masz to kup klasyczne sprzęgło ze 40kW i będzie OK, tylko sprzęgło musi być ocieplome

Dodatkowe grzejniki możesz podłączyć, tylko trzeba je wyregulować aby nie brały za dużo wody.

Opublikowano

Czyli muszę kupić sprzęgło z jednym obiegiem ? A jeżeli grzejniki z dołu są na tej samej pompe i zasilaniu co góra tylko na osobnych rozdzielaczach to trzeba coś dodatkowo dokładać? Kolejne pytanko na tej starej instalacji mam odpiwietrznik na zasilaniu cwu a tutaj nie mam czy tak może być?

Opublikowano

Odpowietrznik powinien być, ale pod warunkiem że jest za pompą a przed bojlerem i pompa jest na zasilaniu - czyli pcha wodę na odpowietrznik.

Te grzejniki blisko kotła muszą mieć zawory z nastawą wstępną - tymi nastawami regulujesz przepływ wody przez grzejnik.

Takie zawory są albo wbudowane w grzejnik albo kupujesz je osobno i montujesz przed grzejnikiem.

Opublikowano

Filtry osadnikowe sitkami w dół a nie tak jak na schemacie.

Brak zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym w postaci zaworu dwufunkcyjnego DBV lub wężownicy schładzającej

I podstawowe pytanie czy producent dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym.

Tak z ciekawości jaki jest producent tego kociołka?

Opublikowano

Naczynie przeponowe CWU w złym miejscu, powinno byc jako pierwsze od strony zasobnika, brak zaworów zwrotnych na układach mieszających, powinny być no rurach powrotnych do sprzęgła.

Opublikowano

Ja tam zawory zwrotne widzę i NW też dobrze. Oczywiście na drugim schemacie poprawionym przez Sambora

Opublikowano

Filtry osadnikowe sitkami w dół a nie tak jak na schemacie.

Brak zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym w postaci zaworu dwufunkcyjnego DBV lub wężownicy schładzającej

I podstawowe pytanie czy producent dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym.

Tak z ciekawości jaki jest producent tego kociołka?

Myślałem ten zawór założyć, kocioł powinien pracować w układzie otwartym ale po rozmowie z producentem można go też zamknąć już sam nie wiem co robić.

Opublikowano

Warto poda na nim średnice rur i pojemność zbiornika przeponowego  ( będzie spory)

Teraz mam założony zbiornik 35 litrów i rury przy  kotle  5/4 cala zasilanie powrót potem 1 cal i cwu 3/4 cala i myślałem takie średnice zostawić.

Opublikowano

Ja tam zawory zwrotne widzę i NW też dobrze. Oczywiście na drugim schemacie poprawionym przez Sambora

To naczynie przeponowe od cwu to ma być podłączone pierwsze od bojlera, przed ZB. Bo jak załozy zintegrowany ZB+ZZ to z naczynia żadnego pozytku nie będzie :)

Opublikowano

Ale na schemacie zz jest za naczyniem więc jest poprawnie

Opublikowano

Instalacja wokół kotła do mieszaczy, sprzęgła, wymiennika płytowego itp. oraz zabezpieczajaca z rur stalowych czarnych lub miedzi.

Instalacja z rur PP - pamiętać że średnica PP, PP-R czy PEX to nie jest średnica nominalna, np. PP32 to naprawdę DN 25 mm.

Opublikowano

Bardzo proszę o napisanie jakiej średnicy rury będą najlepszym rozwiązaniem dla tej instalacji i poprawę schematu pod układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.