Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prosze O Ocene Instalacij

gutti523

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc

a wiec tak na rysunku jest schemat odrecznie rysowany prosze o ocene jego poprawnosci

na schemacie ZRP oznacza zestaw roznicowo pompowy

pytania:

1.czy instalacja bedzie poprawnie wykonana czy trzeba cos zmienic

2. czy powrot do bufora i instalaci dac na samym dole (tak jak na rysunku) czy wyzej bo z bufora sa po 4 kruce 6/4 na 4 wysokosciach

3.czy naczynko wzbiorcze 50 l wystarczy na instalacije gdzie beda grzeniki 11x10 rzeberek i 20 m2 podlogowki

4. czy zamontowac naczynko przeponowe na cwu i gdzie je podpiac

5. czy na cwu i podlogowke trzeba dawac obejscia roznicowo pompowe czy wystarczy sama pompa z filtrem i zaworami

prosze o wytlumaczenie jak dla amatora :)

pozdrawiam

post-76830-0-96832200-1515705283_thumb.jpg

Opublikowano

Powiem wprost: wyrzuc tą kartkę do kosza. Poczytaj fora, przejrzyj schematy i zastosuj u siebie odpowiedni i sprawdzony. Jest tego sporo.

Opublikowano

i dalej bez argumentow zle i koniec jak mozesz to podrzuc  mi link do tematu w ktorym jest taki schemat bo nie moge nic takiego znalesc na tym forum bo jest sporo tego owszem ale nie znalazlem schematu piec, bufor cwu grzejniki i podlogowka razem i zeby to bylo odpowiedni zrobione gdybym mial taki schemat ie zawracal bym gitary tylko sie wzorowal na nim :)

albo niech ktos zrobi mi takowy poprawny schemat (projekt) za ktory moge zaplacic

Opublikowano

Voila... Pełno tego w sieci i za darmo :)

Wykreśliłem ZZ za pompa podłogową, bo już jest na powrocie-tam gdzie powinien być.

post-51897-0-20510400-1515709333_thumb.png

Opublikowano

faktycznie sie znalazlo dzieki :) tylko pytanie czy na powrocie miedzy kotlem a buforem to laddomat?

jesli tak to czy mozna by bez niego sie obejsc bo kosztowny jest

i czy maja jakies znaczenie gdzie podlaczyc powroty do bufora na samym dole czy wyzej ?

Opublikowano

Można.. temperaturowy zawór mieszający plus pompa na powrocie miedzy TZM a kotłem. Powrót na dole bufora.

Opublikowano

mądrego to i dobrze posluchac

a na jaka nastawe ten tzm mial by byc?moze bys dal jakis link przyklad jaki kupic i czy w takim rozwiazaniu kociol zaladuje bufor grawitacyjnie czy trzeba pompe?

no i czy przy wygaszonym piecu nie bedzie sie cofalo cieplo do pieca

Opublikowano

To nie jest nastawny 3d tylko z wkładką temperaturową- sam się otwiera i zamyka.

Np Esbe VTC lub afriso ATV

Przy jego zastosowaniu nie ma grawitacyjnego ładowania. Przy 3d na powrocie pompa między zaworem a kotłem

Opublikowano

Schemat przedstawiony w poście #6 nie s=jest prawidłowy - naczynie wzbiorcze ma zabezpieczać kocioł a nie bufor!

\Bufor to wytrzyma i 3 bary bez problemu a kocioł raczej nie.

Opublikowano

Ale nie ma nic po drodze od kotła do naczynia więc chyba nie jest to sprzeczne z normą. Trzeba tylko pilnować zasady stosunku długości poziomego odcinka RB względem pionowego od kotła do pierwszego załamania

Opublikowano

A jaka jest zasada stosunku długości poziomego odcinka RB względem pionowego od kotła do pierwszego załamania .Pytam ponieważ czeka mnie poprawianie tej części instalacji,a moja piwnica jest bardzo niska i kawałek rury ( mniej niż 1 m. ) musi iść prawie poziomo.

Opublikowano

Poziomy odcinek może być max 10x dłuższy od pionowego do pierwszego załamania. Jeśli będzie dłuższy to trzeba podnieść średnicę RB o jeden rozmiar na całej długości i wtedy poziomy odcinek może być dowolnej długości (max 40m)

Opublikowano

To w takim razie całą nową RB dam w rozmiarze 1 1/4.

Opublikowano

Zawór Regulacyjny Cisnieia - zapewnia stabilny przepływ zasilanie/powrót grzejników w momencie zamkniecia głowic termostatycznych. Mozesz go sobie darować, jesli będziesz miał pompe autoadaptacyjną.

Co zaś do bojlera cwu przed czy za buforem, to najpierw trzeba ustalić, jaki autor planuje kocioł na paliwo stałe-  zasypowy, czy z podajnikiem?

Schemat tez nie został wrzucony po to, żeby go bezkrytycznie kopiować, tylko potraktować jako punkt wyjściowy.

Opublikowano

kociol zasypowy 16 kw na drewno albo wegiel

myslalem o tym zeby dac zbiornik cwu za buforem wtedy latem rozpalic zeby bufor sie dobrze nagrzal i zbiornik cwu bedzie bral cieeplo z bufora i bede rzadziej chodzil do kotlowni chyba ze sie myle

Opublikowano

Zawór Regulacyjny Cisnieia - zapewnia stabilny przepływ zasilanie/powrót grzejników w momencie zamkniecia głowic termostatycznych. Mozesz go sobie darować, jesli będziesz miał pompe autoadaptacyjną.

Co zaś do bojlera cwu przed czy za buforem, to najpierw trzeba ustalić, jaki autor planuje kocioł na paliwo stałe-  zasypowy, czy z podajnikiem?

Schemat tez nie został wrzucony po to, żeby go bezkrytycznie kopiować, tylko potraktować jako punkt wyjściowy.

w takim razie jaka byscie polecili pompe autoadapcyjna?

i jaki byscie polecili sterownik zeby to wszystko wysterowac jakos ;p

Opublikowano

Skoro wiadomo, że odbiory za buforem, to przemyśl, czy nie warto ładowania grawitacyjnie zrobić. Rura 2 calowa, temperatura wysoka, więc i grawitacja swoje zrobi. W razie czego  możesz miejsce pod bajpas na pompę DN 25 na powrocie przygotować. Ta pompa bez AA.

Pompa z AA w zasadzie tylko na obieg grzejnikowy z głowicami termostatycznymi albo podłogowy ze zmiennymi przepływami, np. z siłownikami na zaworach.

Polecę "patriotycznie" nasze pompy z Leszna LFP ePCO i Experia.

Opublikowano

tez myslalem wlasnie o zrobieniu bajpasa w razie co

a czy bedzie ladowalo bufor grawitacyjnie przy pompie na powrocie i temperaturowym zaworze mieszajacym czy przy grawitacij nie dawac zaworu i pompy bo czytalem ze przy grawitacij nie wystepuje korozja niskotemperaturowa.

Myslalem o róże 6/4 bo takie sa podejscia w piecu i w buforze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.