Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1

rymar71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja akurat mam MetalFach więc pytaj kolego Rymara

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W mrozy poniżej -10C, 22kg/24h. W miesiącu gdzi były najmocniejsze mrozy, zeszło mi 29 worków groszka przez miesiąc.

Opublikowano

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, po zimie planuję zamianę miałowca na kociołek z podajnikiem i cały czas rozmyślam jaki wybrać. :)

Opublikowano

Kotły MetalFach i Witkowskego, różnią się tylko kolorem :-)

Opublikowano

Kotły MetalFach i Witkowskego, różnią się tylko kolorem :-)

Zgadza się w 100%. Ja zastanawiam się jeszcze nad KMB-RP Witkowskiego ze sterownikiem Timel 

Opublikowano

Też dobra opcja. To już kwestia potrzeb i możliwości kupna najtańszego i dobrego paliwa.

Opublikowano

Mam bardzo wąską kotłownię, kociołek musi stać wzdłuż komina żebym miał dojście do wyczystki kominowej i pod tym względem dobieram kociołek. Musi mieć poziomy wymiennik i wyjście spalin do góry ewentualnie z boku, w Carbonie raczej z boku nie da rady, ale w KMB-RP taka opcja jak najbardziej dostępna.

Opublikowano

Zwróć uwagę jeszcze na wsparcie serwisowe producenta. Ja polecam z pełnym przekonaniem Witkowskiego. Musiałem korzystać ze wsparcia i Pan Tomasz Witkowski wykazał 100% zaangażowania. Prawdopodobnie gdybym nie podołał problemowi, na drugi dzień byłby stał w mojej kotłowni przy Carbonie. Naprawdę czysty profesjonalizm.

Opublikowano

Praktycznie zdecydowałem się już na Witkowskiego, myślę tylko nad modelem :)  Dostałem info od firmy, że są po badaniach i pod koniec marca będą dostępne nowe modele 5 klasy w dobrych cenach. Poczekam więc z ostateczną decyzją i zobaczę co zaproponują z nowości.

Opublikowano

Sam jestem ciekaw. Życzę udanego wyboru.

Opublikowano

Dzięki :) dam znać co wybrałem i napisze jak się sprawuje w następnym sezonie.

Opublikowano

to się dorzucę przy - 10 wchłonie 25 kg spokojnie lecz nieocieplony dom coś za coś ale komfortu cieplnego nie mam latem biorę się za ocieplanie wtedy będę miał porównanie .

Opublikowano

Do ogrzania masz 220m2? dobrze zrozumiałem opis w profilu?

Opublikowano

nie 160 m2 dom .

Opublikowano

taka ciekawostka w trybie nadzoru ustawiłem podawanie 0 sekund tak dla testów ,by wogole nie podawał w czasie nadzoru ale za to wydłużylem czas nadmuchu i krótsza przerwę obserwuje od 2 tygodni i ciekawie to pracuje nie przesypuje ani jednego groszku jak stanie w nadzorze.Bardzo fajnie można utrzymać temp bez podawania za pomocą nadmuchu i jego czasu .

Opublikowano

Jaką masz moc kociołka na te 160m2 i ile stoi w nadzorze?

Opublikowano

Podaj screen z ustawień.

Opublikowano

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, po zimie planuję zamianę miałowca na kociołek z podajnikiem i cały czas rozmyślam jaki wybrać. :)

Proponuje rozpatrzec kotły z ogniwa  z pionowym kanałem łatwe do czyszczenia , Mam Metal fach czyszczenie makabra , a brak czyszczenia powoduje spadek sprawności ( temperatura  spalin idzie w górę a ciepło do komina)

Opublikowano

taka ciekawostka w trybie nadzoru ustawiłem podawanie 0 sekund tak dla testów ,by wogole nie podawał w czasie nadzoru ale za to wydłużylem czas nadmuchu i krótsza przerwę obserwuje od 2 tygodni i ciekawie to pracuje nie przesypuje ani jednego groszku jak stanie w nadzorze.Bardzo fajnie można utrzymać temp bez podawania za pomocą nadmuchu i jego czasu .

stosuje taka taktykę aby nie dopuścic do pracy w nadzorze- zmniejszam moc palnika  w " modulacji palnika" zaleznie od temperatury  zewnetrznej j(jest to kłopot), oraz steruje  temperature kotła  w funkcji pogodowej co przeklada się na brak pracy  w nadzorze

Opublikowano

Zszedłem z 17 KW na 9 KW i tak jadę cały czas jeśli jest dużo na minusie na zewnątrz zwiększam moc na 11 KW ,mój kocioł nie pracuje na sterowaniu pogodowym wariowal mi rzadko staje w nadzór ale juz staje po co ma podawać,najczęściej staje jak jest temp około 5C .99ded81957d5be2539530e7fc0caa950.jpg

Opublikowano

Proponuje rozpatrzec kotły z ogniwa  z pionowym kanałem łatwe do czyszczenia , Mam Metal fach czyszczenie makabra , a brak czyszczenia powoduje spadek sprawności ( temperatura  spalin idzie w górę a ciepło do komina)

Pisałem że pionowe kanały ze względu na wymiary kotłowni nie wchodzą w grę, więc ogniwo odpada na starcie :(

Opublikowano

@altoro

Jakiej mocy kotła potrzebujesz?

Jak wysoka jest kotłownia?

Półautomatyczne czyszczenie pionowych kanałów spalinowych nie wymaga dużej wys.,podnosisz na wys. 20-30cm za uchwyt każdy z czyszczaków i opuszczasz,ta czynność trwa 2 min.,1x tydzień,a pył z komory nawrotnej wybierasz 1x sezon,max 2x przez drzwiczki popielnikowe.

Takie rozwiązanie jest stosowane w kotłach Skamp PV 13 lub 20 kW,z najnowszym na rynku palnikiem rurowym,odpowiednio dobranym sterownikiem.

Osobiście 7 lat palę w kotle od Witkowskiego i złego słowa nie powiem,wszystko działa bezawaryjnie.

Ale poziome półki to przeszłość i upierdliwe częste czyszczenie,następca jak będzie za kilka lat wymieniał kocioł będę mu doradzał tylko z pionowym wymiennikiem i przynajmniej z półautomatycznym czyszczeniem kanałów spalinowych.

Masz czas,dobrze się zastanów.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam obecnie miałowca z pionowymi kanałami więc znam temat, W miejscu w którym stoi, kotłownia ma 1,2m szerokości i kocioł z podajnikiem takiej konstrukcji poprostu się nie zmieści ( nie będę miał przejścia do dalszej części kotłowni) nie mówiąc już o ewentualnej wymianie ślimaka.Wysokość kotłowni ponad 3m więc kocioł mogę jedynie ustawić wzdłuż komina tak jak stoi teraz miałowiec(stawiając go tyłem do  komina nie dojdę do wyczystki kominowej) który nie ma podajnika i mam możliwość przejścia do dalszej części kotłowni( do wodomierza, okna itd.) Myślę że moje tłumaczenie jest zrozumiałe :)

Pozdrawiam

ps. kociołek którego szukam ma mieć 15-16kW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.