Lagrossa Opublikowano 3 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zły schemat dotyczy on wersji sterownika 920P-F do kotłów z palnikiem wrzutkowym. Do Pana sterownika
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #28 Opublikowano 3 Stycznia 2018 OK. Dziękuję. Pobrałem teraz z innej strony z opisem, konkretnie MetalFach.
fotopasjajelcz Opublikowano 3 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 3 Stycznia 2018 podepne się pod wątek piec często staje mi w nadzorze czy to dobrze czy źle ? , czy lepiej by pracował ciągle bez stawiania w nadzór . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #30 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja osobiście wolę ciągłą pracę ze względu na higienę wewnątrz kotła, a im ta lepiej zachowana, to i sprawność lepsza. Sadza osiadająca na ściankach wewnątrz, to super izolator.
fotopasjajelcz Opublikowano 3 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 3 Stycznia 2018 dziękuję w takim razie jakie parametry odpowiadają za tym by piec pracował ciągle bez nadzoru kurczę mam z tym problem Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #32 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja w modulacji, max moc kotła mam ustawioną na 10 kW i to u mnie poprawiło stabilność pracy.
fotopasjajelcz Opublikowano 3 Stycznia 2018 #33 Opublikowano 3 Stycznia 2018 już zszedlem z 17 KW NA 13 ale zejdę niżej , faktycznie rzadziej bywa w. nadzorze. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #35 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dzięki Lagrossa. Czujnik podłączony (zacisk 32,33) i pojawił się drugi obieg. Pompę podłogówki przełączyłem z cyrkulacyjnej (rozłączyłem z zacisku 7,8) na pompę mieszacza 2 (wpięcie w zaciski 18,19)
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #36 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ale nie mam pojęcia skąd się wzięłą ta pompa ??? I co ciekawe wskazuje, że pracuje, tylko, że ja jej nie mam :D Mam w instalacji trzy pompy, a wg. schematu cztery.
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #37 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Nie polecam zmieniać w serwisówce Czasu cyklu w trybie PRACA. Nie zmieni to w żaden sposób ilości podawanego paliwa. Sterownik i tak przepchnie to samo tylko w innych interwałach. 20-25s ustawianie niżej spowoduje szybsze uszkodzenie kondensatora rozruchowego. Czyli cykl Praca w zadanym czasie np. 12 s spowoduje szybsze problemy z kondensatorem, natomiast ilość paliwa będzie podana w ilości jak przy max czasie 25 s ?
Lagrossa Opublikowano 3 Stycznia 2018 #38 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Pompa kotła. W tym wypadku pewnie jest ustawiona jako przewalowa. Można wyłączyć w serwisowce. Ustawienia Co i cwu -- tryb pracy pompy Co -- wyłączona.
Lagrossa Opublikowano 3 Stycznia 2018 #39 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Cykl podajnika = postój + podawanie Przy cyklu 20s Jeżeli sterownik będzie chciał podać paliwa przez 4 sekundy to cykl (16 postój + 4 praca) Przy cyklu 10s (8 postój + 2 praca) Przy krótszym cyklu podajnik załączy się 2 razy zamiast raz
fotopasjajelcz Opublikowano 3 Stycznia 2018 #40 Opublikowano 3 Stycznia 2018 czyli odpowiedzialne za podawanie są następujące ustawienia sterownika , czy jakieś inne są dodatkowo . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Lagrossa Opublikowano 4 Stycznia 2018 #41 Opublikowano 4 Stycznia 2018 4 parametry. Maksymalna moc kotła Wydajność podajnika Kaloryczność paliwa Korekta podawania (marginalne znaczenie). Najważniejsza jest maksymalna moc kotła. Na podstawie tego parametru i kaloryczności sterownik kotła wylicza ile paliwa powinien podać. A następnie na podstawie wydajności podajnika wylicza jak długi ma być posuw. Zmiany wyglądają tak: Maksymalna moc kotła (zwiększamy - podawanie wzrasta, zmniejszamy - maleje) Wydajność podajnika (zwiększamy - podawanie maleje, zmniejszamy -wzrasta) Kaloryczność paliwa (zwiększamy - podawanie maleje, zmniejszamy - wzrasta) Tak naprawdę do zmian powinno używać się Maksymalnej mocy kotła. Wydajność potrzebna jest w przypadku dużych kotłów z innymi motoreduktorami. Np. do 50kw motoreduktor ma ok. 3obr/min i w takim wypadku wydajność podajnika to około 45-48kg/h.
fotopasjajelcz Opublikowano 4 Stycznia 2018 #42 Opublikowano 4 Stycznia 2018 dziękuję , swoją drogą kurczę kotły za tyle kasy a taka uboga możliwość zmiany podawania . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Lagrossa Opublikowano 4 Stycznia 2018 #43 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Akurat w plumie wymyślili i u nich modulacja działa na takiej zależności
fotopasjajelcz Opublikowano 4 Stycznia 2018 #44 Opublikowano 4 Stycznia 2018 wiadomo ich patent starałem się zrozumieć zależności między tym opcjami, jak dzwoniłem na serwis MetalFacha technik mówił aby obniżyć moc kotła podawanie będzie mniejsze ale w moim przypadku 17KW zmiana na 16KW nic nie dała nie zauważalne korzyści .Teraz zszedlem na 10KW dopiero widać zmiany Jak wygląda sprawa z testem podajnika czy przy ekogroszku powinno się to robić czy po prostu tylko kalibracja . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #45 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja robiłem test x3 po 15 min. i wyliczyłem średnią.
rymar71 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #46 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Panowie. Temp.podajnika w jakim przedziale jest w Waszych kotłach ? W retorcie kopczyk OK, a podajnik 47C
fotopasjajelcz Opublikowano 4 Stycznia 2018 #47 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja robiłem test x3 po 15 min. i wyliczyłem średnią.dokładnie jak się robi test przy ekogroszku, temp podajnika u mnie 33,9C Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #48 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ustawienia serwisowe-ustawienia palnika-praca-podajnik-test. Po teście należy zważyć, to co wyrzucił po teście i wpisać faktyczną wagę.
fotopasjajelcz Opublikowano 4 Stycznia 2018 #49 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Kucze mam następny problem wszystkie kaloryfery w całym domu grzeją prawidłowo , u córki na pietrze słychać jak by się przelewała woda postanowiłem odpowietrzyć ale nie daje to rezultatu początek kaloryfera jest ciepły reszta zimy słychać przelewającą się wodę
rymar71 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #50 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja odkręcałem głowicę termostatyczną i szczypcami rozruszałem iglicę i odpowietrzyłem. Problem zniknął.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.