Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Śni Mi Się, Że Goni Mnie Kocioł Z Podajnikiem

Julia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spędziłam kolejną noc na czytaniu o kotłach na ekogroszek i dalej jestem w lesie. Pogodziłam się już z koniecznością wydania 10000 zł na nowy piec, nie chcę wszak wydać siedmiu na coś, co będzie puszczało dymki nieszczelnościami. Z kalkulatorów wynika, że potrzebuję kotła o mocy w okolicach 25kW. Z tym też się pogodziłam, domu nie ocieplę, bo straci wszelki poniemiecki urok, który to ma znaczenie komercyjne (prowadzę mały wiejski pensjonat.)

Już skłaniałam się ku Defro Sigma E, ale ilość wątków na temat kotłów tej firmy rozpoczętych przez ludzi rwących sobie włosy z głowy nad sterownikami mnie trochę ostudziła. Od 7 lat w sezonie spędzam z piecem w kotłowni więcej czasu niż z moimi dziećmi. Szukam więc czegoś:

- możliwie jak najbardziej bezobsługowego, 

- z możliwie jak najłatwiejszym do czyszczenia wymiennikiem, 

- solidnego w budowie, 

- z przyzwoitym serwisem, z którym jednak nie będę musiała mieć do czynienia,

- z retortą? z rynną? nie wiem.

- obsługiwany przez internet? czemu nie, kotłownię będę miała 15 m od domu. 

Chcę jak najrzadziej to możliwie widzieć ten piec na oczy i równie rzadko być usyfiona węglem/sadzą/popiołem na twarzy, nie zdawać sobie z tego sprawy i przez pół dnia rozmawiać tak z ludźmi. Jeśli mam wydać 10000 zł to niech to będzie na godność. I komfort. 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w podjęciu decyzji i kontynuowaniu życia.

Rozważałam wszelkie kotły Defro, łącznie ze starszymi konstrukcjami typu Komfort Eko PZ, Sas Efekt, Kawah KDC Eko Duo, Ogniwo, Skamp, Seko...

Opublikowano

Chcę jak najrzadziej to możliwie widzieć ten piec na oczy i równie rzadko być usyfiona węglem/sadzą/popiołem na twarzy,

To raczej nie możliwe w systemie węglowym ponieważ taki kocioł 25 kW może spalać 50 kg węgla do dobę więc trzeba to wsypać i wybrać popiół ,czyścić a to zawsze się kurzy, Trzeba sobie z tego zdawać sprawę ze nawet kocioł z 5 klasą sam się nie obsłuży pomimo tego że tyle kosztuje. :D

Opublikowano

Witam. Zobacz sobie kocioł Witkowskiego z SKZP-02 jak coś to pytaj.

Opublikowano

Kocioł na pelet , z dużym automatycznym zasobnikiem , i automatycznym usuwaniem popiołu ;) 

Opublikowano

Jak piec 5tej klasy to trzeba mieć wkład kominowy inaczej zawsze ryzyko. Przy pellecie to samo.
Pellet to wieksze spalanie, wyższe koszty ogrzewania ale wygodniejsza obsługa, można dostawić dużo większy zasobnik.

Przy węglówkach to zamiast defro wolałbym poskładać coś z allegro z brakiem rusztu wodnego, fajnym palnikiem (np ardeo), dokupić porządny sterownik - wyjdzie taniej niż "firmowe" 25kW klocki. Tego oszukać się nie da - trza będzie dokładać i czyścić, spali tyle ile wymaga tego fizyka - różnicy między kotłami za wielkiej nie będzie.
Defro są drogie jak cholera, osprzęt tyłka nie urywa - już bym wolał sam coś poskładać. Witkowski to takie piece z allegro tylko drożej.

Z gotowych konstrukcji wziąłbym Skama.

Opublikowano

W tym roku kupiłem taki kocioł:  https://www.olx.pl/oferta/kociol-co-emstal-eko-s-1-6-20kw-kotly-piece-olsztynskie-producent-CID628-ID29cOp.html#02739fd91a     + regulator pokojowy bezprzewodowy  

Firma przytaszczyła, zainstalowali, wyregulowali

Póki co jest dobrze, nie zgasł ani razu, w czyszczeniu łatwiejszy niż mój stary kopciuch

Serwis?  Nie było potrzeby jak dotąd, zresztą w razie czego to firma jest ~100m ode mnie.... :D

Opublikowano

Żaden kocioł węglowy nie spełnia twoich wymagań. 

Zbliża się do nich kocioł pelletowy, spełnia je gazowy. 

Opublikowano

Na 160m2 niedocieplonego budynku(grube mury?) i docieplony dach w zupełności wystarczy 20kW.

W najgorszym razie przy dużych mrozach,kocioł będziesz widziała 2x na tydzień(wybrać popiół i dosypać opału),czyszczenie b. proste i nie upierdliwe.

Lepszej opcji na razie nie widzę chyba,że gaz ale koszty ogrzewania będą duuużo większe...

http://www.kotly24.com/

Chodzi oczywiście o Skam- PV 20kW

Opublikowano

A Seko Maxx Le?? akurat 10 k pln za 25 KW :)

Opublikowano

Po namowach mich kolegów z pracy na skamy kupil ich łącznie 3 i sa mega zadowoleni wiec i ja śmiało moge polecić ten kocioł jak kolega wyżej.pv-20kw

Opublikowano

Hej doradcy już zapomnieliście jak się koleżanka @bietka przejechała na kotle kl 5,

Tu jest pensjonat i trzeba zapewnić pełne grzanie i ew wietrzenie + odpowiednią ilość CW.

Jak klasa 5 to 25kW, jak klasa 4 to 20-23kW wystarczy.

Opublikowano

Najbardziej bezobsługowy z węglowych kotłów to chyba SEKO MAX LE,

- automatyczne czyszczenie wymiennika

- automatyczne odpopielanie (popiół trafia do worka który łatwo opróżnić i to naprawdę działa wbrew wyśmiewaniem tego patentu przez innych)

- obrotowa retorta dająca sobie nieźle  radę ze spiekającymi się ekogroszkami

- sterownik firmy PLUM którego parametry pracy są dobrane do tego konkretnego kotła ( możliwość sterowania poprzez sterownik pokojowy lub internet po dokupieniu przystawki

z minusów

- nie za duży  pojemnik na opał

- chyba obecnie sprzedawany z jednym trybem pracy ( poprzednio wyposażony był w 3tryby pracy a użytkownik mógł sobie wybrać w jakim trybie aktualnie na pracować kocioł)

ale o te dwie rzeczy musisz dopytać się producenta

Serwis - nie wiem , użytkuję taki kocioł od roku i oprócz jednej porady telefonicznej nie był potrzebny , ale telefon odebrali szybko i udzielili wyczerpującej odpowiedzi ( ogólne wrażenie ok. bardzo sympatyczni ludzie).

Opublikowano

Hej doradcy już zapomnieliście jak się koleżanka @bietka przejechała na kotle kl 5,

Tu jest pensjonat i trzeba zapewnić pełne grzanie i ew wietrzenie + odpowiednią ilość CW.

Jak klasa 5 to 25kW, jak klasa 4 to 20-23kW wystarczy.

Sambor tam był zdeka inny przypadek , chodziło o to że ogniwo w swoich nowych kotłach 5 klasy , podaje moc nominalną kotła jako jego max moc , czyli jeśli ma 26kW mocy nominalnej to nie wycisniesz z niego nic więcej . Inni producenci podają moc nominalna kotła np . 15kW , ale spokojnie osiągnie on moc nawet do 20kW . 

Także to nie chodzi o klase kotła , a kto jak określa jego moc maxymalna 

Opublikowano

I tu się z tobą nie zgodzę , Sambor ma rację -  w kotłach 5 klasy moc nominalna to moc max kotła ( w tym co mam SEKO MAXLE też tak jest) chyba ,że są to kotły w psełdo  5 KLASIE

Opublikowano
Opublikowano

I tu się z tobą nie zgodzę , Sambor ma rację -  w kotłach 5 klasy moc nominalna to moc max kotła ( w tym co mam SEKO MAXLE też tak jest) chyba ,że są to kotły w psełdo  5 KLASIE

Wiesz w każdej klasie moc nominalna powinna byc mocą maxymalna , z tego co wiem  kotły mają o wiele wiecej mocy niz podaje producent  , Ogniwo a raczej "zawijanowie" wprowadzili jako pierwsi moc nominalna = moc maxymalna 

Opublikowano

@sambor

nie zapominaj,że kol.@bietka miała do ogrzania ok.400m2 pow. mieszkalno-usługowej ze specyficzną zabudową,a ten gniot(ogniwo) nie mógł więcej z siebie wydolić niż 16kW...

Opublikowano

Dzięki Panie i Panowie :) 

Do ogrzania mam 160m2 + warsztat, więc 20kW może okazać się za mało. I nie zależy mi na piątej klasie. I bardzo chętnie wydam mniej, niż te 10000. Komin stanie nowy, po zakupie pieca, zatem dostosowany. I tak jak wspomniał ktoś wyżej, w domu czasami mam gości, przez sezon letni codziennie prysznic bierze nawet 20 osób, zdarza się tak również zimą.

Czy jeśli wybrałabym Sas Solid 19kW (też 5 klasa, a napisane, że min-max.= 14-48kW) to byłby on potencjalnie mocniejszym kotłem od takiego np. Seko Maxx LE 25 kW (max.25kW)? Odpowiedź brzmi "tak", jeśli wziąć to na logikę, ale jak to jest w praktyce? 

Sas kosztuje zresztą 11000 za 19kW, więc wolałabym nie. Zatem jaki porządny piec w klasach zdelegalizowanych ma jeszcze tę właściwość, że moc nominalna to nie jest jego maks? Ranking na czystymogrzewaniu.pl podpowiada tylko Ogniwo Eko Plus, ale widzę, że tam też moc nominalna to jednocześnie maksymalna. GŁOWA PUCHNIE. 

I teraz jeszcze ten Witkowski, kocioł niby na wszystko z podajnikiem rynnowym. Czy można traktować go poważnie w rozważaniach? Jak coś jest do wszystkiego, to zwykle jest do niczego. 

Opublikowano

SAS Solid 19-48 kW to typoszereg kotłów,które mają 5klasę,to nie jest 1 kocioł!,pracujący w przedziale tej mocy.

Ogniwo sobie odpuść...,szkoda gadać.

Opublikowano

Julia szukaj kotła w 4 kl o mocy 25-30 kW lub kotła w 5 kl 30-35 kW. Dodatkowo kocioł obowiązkowo z automatycznym odpopielaniem i jeśli to możliwe to z automatycznym czyszczeniem wymiennika. A takie propozycje "garażowe" i inne witkowskie, szkoda życia.

Opublikowano

Acha, rozumiem. Ogniwo skreślam więc już kategorycznie, te niepochlebne opinie nie biorą się z kosmosu. Skam PV spełniałby wymagania, ale jest tylko w wersji 20kW, a to jednak za mało. Na razie chyba wygrywa Seko Maxx LE, ale jeszcze poczekam na Wasze sugestie w sprawie kotłów czwartej klasy. Jest wszak jeszcze na taki szansa.

Opublikowano

:-)

Opublikowano

Cała 5klasa jest robiona wg jednej zasady

Moc nominalna to max jaką się osiągnie w laboratorium

Inaczej nie osiągnie wymaganej sprawności

Więc szukaj kotła kl 4 25kW lub 30kw kl 5

Opublikowano

Najbardziej bezobsługowy z węglowych kotłów to chyba SEKO MAX LE,

- automatyczne czyszczenie wymiennika

- automatyczne odpopielanie (popiół trafia do worka który łatwo opróżnić i to naprawdę działa wbrew wyśmiewaniem tego patentu przez innych)

- obrotowa retorta dająca sobie nieźle  radę ze spiekającymi się ekogroszkami

- sterownik firmy PLUM którego parametry pracy są dobrane do tego konkretnego kotła ( możliwość sterowania poprzez sterownik pokojowy lub internet po dokupieniu przystawki

z minusów

- nie za duży  pojemnik na opał

- chyba obecnie sprzedawany z jednym trybem pracy ( poprzednio wyposażony był w 3tryby pracy a użytkownik mógł sobie wybrać w jakim trybie aktualnie na pracować kocioł)

ale o te dwie rzeczy musisz dopytać się producenta

Serwis - nie wiem , użytkuję taki kocioł od roku i oprócz jednej porady telefonicznej nie był potrzebny , ale telefon odebrali szybko i udzielili wyczerpującej odpowiedzi ( ogólne wrażenie ok. bardzo sympatyczni ludzie).

Mając wiedzę na temat automatyki  tego kotła a w tym przypadku firmy PLUM którą polecam ,która sprawuje piecze nad tymi kotłami gdzie kocioł ten był poddany badaniu na stanowisku  i został stworzony program spalania w tym kotle zanim został dopuszczony do sprzedaży , mogę w pełni pelecić Ci ten kocioł , jak chcesz jak najmniej ponieść nakładu pracy przy jego obsłudze. Niemniej jednak mam swe doświadczenie odnośnie palenia ekogroszkiem i wiem , że samoczyszczenie jest OK ale i tak musiałabyś co i czas sama bądź ktoś zaingerować w ten kocioł tak by nie stacił na swej sprawności. No i ten popiół , z  którym musisz sie uporać przy innych obowiązkach związanych z czynnościami które prowadzisz. Kocioł pelletowy to dla Ciebie idealne rozwiązanie tylko pozostają te koszty które byś musiała ponieść przy eksploatacji czyli spalenia pelletu przy nie ocieplonym budynku. I tu jest wielkie ALLLE. Pytań jest dużo .Stać jest czy nie stać. Trzeba to rozważyć. 

Opublikowano

:-)

Tak Sambor ma racje , wcześniej zle pisałem , przepraszam 

Ups nie to zacytowałem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.