Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Srednica Komina Kocioł Na Pellet


Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podłubałem i wkład mam 0,6mm kwasówka. Nie jest obmurowany na sztywno, gdzie nie gdzie zaprawa dotyka do wkładu. Był kominiarz i ocenił, że wkład fi120mm kwasowka może być do peletu. Co prawda nie było mowy o grubości blachy, ale nacisk kładł na skropliny i kwas. Myślę, że będzie dobrze.

Opublikowano

Najwyżej będziesz po 3-4 latach wymieniał na grubszą blachę 

 

Sprawdź jeszcze czy ten komin jest pojedynczy czy ma w sobie też doprowadzenie powietrza dla kondensata czyli czy jest to rura koncentryczna?

Opublikowano

Nie, nie, to jest zwykły, nie do konensatu. A czemu myślisz, że może wytrzymać 3-4lata? Skropliny z peletu inaczej zadziałają na blachę? Czy może temperatura spalin jest wyższa niż przy gazie i może dojść do przepalenia? Planuję wymienić 0.5m rury od sufitu prawie i istniejące kolano na blachę grubszą 0,8mm kwasowo-żaroodporną,bo i tak muszę obniżyć o 0,5m wejście przyłącza kominowego, bo rury co mi się mogą nie zmieścić pod sufitem.

Opublikowano

Oczywiście, tylko tak sobie dumam, że spaliny są najcieplejsze przy wyjściu z kotła, a do wejścia w komin pokonają przyłączem lekko ponad metr, potem trójnik i dalej 0,5m kominem z grubszej blachy, więc może się lekko ochłodzą. Kominiarz powiedział, że do peletu to z grubością blachy na wkład to nie ma co szaleć, śmiało można dawać 0,8mm, nie trzeba grubszej, taką opinię wydał.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tez mam komin  murowany z cegły ( podobny jak kolega z forum ),  a w planach kocioł na pellet .

Czy sam RCK nie wystarczy do tego komina - np. na wylocie z kotła ?? czy tak jak kolega planował z tym pierwszym kominem ? . Muszę włożyć mniejszy wkład i do tego jeszcze RCK ???

Proszę o wyjaśnienie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.