Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie co do instalacji wykonanej z pex-a. Instlalatorzy czy wy jak robicie instalacje to robicie z pexa tak estetycznie jak z miedzi. Moze ma ktoś zdjecia instalacji wykomnajej z pexa, chętnie bym zobaczył wiec jezeli ktoś ma instalacje z pexa to niech sie wypowie oraz dosda zdjecia jak ma

Z góry dziekuje

Opublikowano

ale mi chodzi o estetyke czy zrobienie instalacji z pexa jest tak estetyczmne jak z niedzi ?

bo wiadomo ze pexa trzeba prostować i uważac zeby nie złamac dlatego nasówa mi sie pytanie jak wy robicie albo jak wy macie wykoanane

Opublikowano
Do kotłowni zawsze używam miedzi, pexa tylko o rozdzielaczy

Witam, chce przerobić instalację i całą kotłownie chce zrobić z miedzi fi28 i redukcja później do fi22, a same piony (dom piętrowy) chce wykonać z pexa 16 schowane w ściane, grzejniki żeliwne... myślę, że zda to egz.

A jeszcze jedno czy pexa w ścianach schować w peszel?

Opublikowano

Jeżeli masz takie obawy i chcesz robić w alpexie to polecam je wkuć w ścianę. Piony z alpexa są jak cię mogę, ale poziomy po nagrzaniu się rury wyglądają fatalnie. Poza tym dochodzi jeszcze otulina. Wiem, że to więcej pracy będzie, ale wkuj te rury w ścianę.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

A co Panowie powiecie na osłonięcie rurek paskami płyty g-k w pionach (w narożnikach ścian) i oszczędzenie sobie kucia i sprzątania?

Czy może ktoś już próbował coś takiego?

Ja tak zrobiłem zabudowę rur fi150 z GP znad kominka (piony+poziomy) i wygląda możliwie :P

Pozdr Adam

Opublikowano

Jeśli rury mają być nieobudowane to tylko czarna stal. Ocynku nie stosuje się do CO (trujące opary przy spawaniu). PEX czy PP wandale zniszczą scyzorykiem. Miedź ukradną.