Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gotowanie Wody W Piecu Przy Niskich Temperaturach.

pawel45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni mam dość dziwny problem z moją instalacją C.O.  Co jakiś czas gotuje mi się woda w kotle, jednak jakby nie w całym kotle, lecz w jego jakiejś części (podejrzewam ruszt wodny, ale pewien nie jestem), co ciekawe występuje to przy niewielkich temperaturach ok 60 stopni. Problem ustępuje po przełączeniu pompy na 3 bieg (zawsze chodziła na 2 i było dobrze). Problem występuje od kilku dni, odkąd dopuściłem wody do układu.

Kocioł to Metal-Fach SE MAX II 13kW (kupiony pół roku temu), na kotle zamontowana jest dmuchawa, sterownik EKOSter 400, pompa LFP LESZNO PCO SOLAR 25/4.

Jaka może być przyczyna tego problemu i jak go wyeliminować?

post-76312-0-47835900-1512163222_thumb.jpg

Opublikowano

zapchany filtr przed pompą ten skośny ? Ewidentnie zmniejszył Ci się przepływ wody w układzie, dlatego lokalne podgotowanie. 

Jeśli dobrze interpretuje to co widać na zdjęciu , to widzę ze jesteś fanem podróży kosmicznych :)

Opublikowano

Przy pompce nie ma żadnego filtra, jedynie zawór zwrotny. Poza tym grzejniki grzeja normalnie.

Opublikowano

Odpowietrzyłeś pompę, instalację po dopuszczeniu wody?

Jak nie masz filtra przed pompą, to może się zapchała?

Zaworu 4D nikt nie przestawił?

Opublikowano

Nie odpowietrzałem, ale mam na piecu odpowietrznik, a układ jest otwarty więc z tego co wiem odpowietrza się poprzez naczynie wyrównawcze. Poza tym jakby była pompa zapowietrzona to nie jest tak, że nie grzało by w ogóle?

Zaworu 4D nie ruszałem.

Opublikowano

Automatyczny odpowietrznik po stronie ssawnej pompy? To mamy automatyczny NAPOWIETRZNIK.

Opublikowano

Co to za krzak? Rzuć schemat..

Masz wyjście z kotła, trójnik, na trójniku automatyczny odpowietrznik i z tego idzie do zaworu 4D? :o

Gdzie podpięty jest zbiornik wyrównawczy?

Tak mi to podłączyła firma, która podłączała nowy kocioł.

post-76312-0-97954500-1512224049_thumb.png

Opublikowano

Kolego....przełóż jak najszybciej rurę do naczynia przed zawór 4D. A do tego czasu niech nie przyjdzie Ci do głowy przekręcać go w lewo od położenia środkowego. I sprawdziłbym, czy zawór bezpieczeństwa na pewno działa. Ty chyba naprawdę lubisz podróże kosmiczne...A instalatora powieś za "cojones".

Tam gdzie masz teraz odpowietrznik nad kotłem wepnij jak najszybciej rurę do zbiornika wyrównawczego!!!

Opublikowano

Jeżeli dobrze rozumiem to muszę do naczynia wyrównawczego dojechać osobną rurką, tak? W takim razie to naczynie musi wisieć w najwyższym miejscu czyli na strychu, czy można je dać gdzie indziej? Z tego co mówicie to muszę przez cały dom poprowadzić rurę...

Opublikowano

Dobrze rozumiesz ,tak osobną+drugą rurą tzw.przelewową powinieneś "zjechać" do kotłowni ,tak w najwyższym,tylko poprowadzić przez cały dom domyślam się że do góry nie w bok)do góry musisz przez cały i żeby tam gdzieś np.na strychu nie zamarzło bo się zrobi układ zamknięty)Tzn.jak masz pompę tak jak na schemacie to naczynie wystarczy 0,3m nad najwyższym grzejnikiem jak ci nie przeszkadzają względy estetyczne to możesz sobie go powiesić nawet w salonie,raczej wtedy nie zamarznie  ;)

Opublikowano

Abdul o instalacji: 
- Jak dla mnie bomba :D

Instalatora który to podpiął ścignij, że naraził Cię na niebezpieczeństwo... Już ludzie co nie mają bladego pojęcia o hydraulice po kilku godzinach przy monitorze robią lepsze układy a tu jeszcze ktoś odwala taką chałę i bierze za to pieniądze... Zwieńczeniem tego jest ten zawór 4D - to jakbyś włożył xenony do zardzewiałego golfa... :D

Koledzy dobrze prawią - instalacja jest niebezpieczna - zastosuj się do rad podanych powyżej. Jeśli ciężko jest poprowadzić osobną rurę do naczynia - to wykorzystaj tą co masz (jeśli spełnia warunek 25mm w środku) a podepnij się gdzieś na nowo do grzejników. W każdym razie - potrzebujesz 2 rur..

Opublikowano

Jakiej grubości musi być ta rura która ma iść do naczynia? Musi mieć te minimum 25mm, skoro i tak jeżeli dobrze rozumiem będzie służyła głównie do odpowietrzenia układu?

Jak miałem stary kocioł to nie było tam zaworu 4D. Do czego jest on potrzebny oprócz tego, że bez niego traci się gwarancję na kocioł? Może dobrym pomysłem byłoby się go pozbyć?

Opublikowano

Przepis wyraźnie mówi, że wznosśna rura bezpieczeństwa w kotle na paliwo stałe ma mieć minimum DN 25 mm. I nie służy wyłącznie do odpowietrzenia.

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z osoba, która podłączała owy kocioł. Gość stwierdził, że to co Wy piszecie na forum to robi się w przypadku nowych instalacji, a jak w przypadku mojej starej robi się tak jak on zrobił, poza tym twierdzi, iż jeżeli zrobi się tak jak Wy polecacie to będzie problem z napełnianiem układu wodą, bo grzejniki się zapowietrzą a powietrze nie będzie miało którędy odejść. W przypadku gotowania się wody polecił przekręcać zawór 4D na max w prawo.

Poza tym zaobserwowałem, że ciśnienie na piecu spada wraz ze wzrostem temperatury, czy tak powinno być?

Gość Digitrax
Opublikowano

Powiem brzydko i przekaz mu te słowa dokładnie "niechaj facet się *** porządnie w łeb" bo nie wie co mówi i nie zna obowiązującego prawa a ze zdrowym rozsądkiem to się chyba nigdy nie witał.

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z osoba, która podłączała owy kocioł. Gość stwierdził, że to co Wy piszecie na forum to robi się w przypadku nowych instalacji, a jak w przypadku mojej starej robi się tak jak on zrobił, poza tym twierdzi, iż jeżeli zrobi się tak jak Wy polecacie to będzie problem z napełnianiem układu wodą, bo grzejniki się zapowietrzą a powietrze nie będzie miało którędy odejść. W przypadku gotowania się wody polecił przekręcać zawór 4D na max w prawo.

Poza tym zaobserwowałem, że ciśnienie na piecu spada wraz ze wzrostem temperatury, czy tak powinno być?

Zostaw namiar na gościa na wierzchu, to prokurator będzie miał łatwiej w razie "W"

Brednia, goni brednię!

Żarty naprawdę się skończyły! Weź to sobie poważnie do serca, a raczej do głowy i to od zaraz!

Opublikowano

Ten twój magik nie wziął pod uwagę jednej istotnej rzeczy. W momencie zamknięcia zaworu 4D działa on jak zawór odcinajacy. I w razie zagotowania się wody w kotle jej nadmiar ma utrudnioną drogę by dotrzeć do zbiornika wyrównawczego. W efekcie woda rywali z zaworu bezpieczeństwa albo przemebluje ci kotłownie.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obejrzałem u mnie jak to wygląda i w zasadzie poprowadzenie dodatkowej rury nie będzie dużym problemem (kwestia powiększenia otworów w podłodze / suficie).

Jeżeli dobrze zrozumiałem, mam tą rurą włączyć się przy kotle w miejscu gdzie teraz jest automatyczny odpowietrznik i tą rurę podłączyć do naczynia wyrównawczego, zaś rurę która obecnie idzie do tego naczynia zaślepić korkiem, tak?

Opublikowano

I przede wszystkim nie Ty, a Twój "magik". ma to zrobić.

Zresztą niech zrobi to ktokolwiek, byle jak najszybciej i dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.