Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Połączenie Miedzi Z Aluminium

sp36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w Narodzie była zawsze pseudo - oszczędność połączona ze skłonnością do samo destrukcji i  pseudo fachowości

Dlatego mało kto robi w stali spawanej.

Do takiej roboty trzeba fachowca spawacza gazowego, a ilu takich jest?

A instalacje wykonane w miedzi lutowanej wg domowych wykonawców są proste i trwałe, nawet w ich wykonaniu.

Wg mnie teraz lepiej i prościej robić w rurach prasowanych, a sprzęt jak kogoś nie stać to na początek można pożyczyć

Instalację prasowaną można zrobić ze stali czarnej, nierdzewnej lub miedzi.

Opublikowano

Na wykonanie na przyzwoitym poziomie instalacji ze stali moje umiejętności oraz zaplecze narzędziowe nie pozwalają, natomiast plastik w różnych formach oraz miedz mogę zrobić sam. Pracuję za granicą w budowlance i zdarza się wykonywać instalacje razem z miejscowymi hydraulikami. Sam projekt jest dopracowywany na przestrzeni roku na forach, zatwierdzony przez fachowca. Nierdzewki nigdy nie maiłem w rękach, musiałbym się dowiadywać, czytać itd. A nie ma już czasu. W połowie grudnia wracam i muszę rozpocząć montaż.

Opublikowano

Akurat nierdzewkę to szczerze Ci odradzam - pieniądze wdeptane w g..., bo może zgnić szybciej od czarnej. 

Opublikowano

"Akurat nierdzewkę to szczerze Ci odradzam - pieniądze wdeptane w g... bo może zgnić szybciej od czarnej"

Nie robi się gdyż cena przerasta sens - tu się zgodze. A co to za stal nierdzewną mieliście że zgniła szybciej niż czarna?

Opublikowano

Ze stalą laną ( staliwem) lub żeliwem  stal nierdzewna stykowo tworzy mocne ogniwo elektrochemiczne - jest o tym trochę w necie.

Ze zwykłą stałą czarną też nie jest najlepsza współpraca.

Przy instalacjach prasowanych nierdzewka wypada podobnie jak miedź.

Opublikowano

Każda stal rdzewieje - tylko w odpowiednich warunkach - patrz np kwasówka 316L na wkład kominowy połączona ze spalaniem słomy (chlor) i wkładu nie ma a niby kwasówka...

Co do technologii - Stal skręcana na pakule + PP stabi - te 2 rzeczy ciężko spierniczyć - przeżyją nie jedno zagotowanie wody i nic temu nie ma (poza tym, że stabi się gibie i można też coś skopać przy zgrzewaniu).

Z miedzią i pexem też nie jest źle - ale tu już lut na miedzi może puścić jak ktoś to nieodpowiednio zrobił, lub rur nie wyczyścił - na pexie można pozacinać uszczelki itd...

Ogólnie powyższe nie wymagają drogiego osprzętu i są do ogarnięcia pamiętając o kilku zasadach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.