gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2017 #51 Opublikowano 29 Listopada 2017 W tym miejscu jest przecież zawór DBV. Chcesz go zastąpić ZB? Panowie, uważajcie proszę na to co doradzacie, bo czyta to wiele ludzi i bezkrytycznie kopiują porady. Wprawdzie o ciapnięciu" tych rur PP i zastąpieniu ich metalowymi pisałem już wcześniej, ale nie o usuwaniu DBV.
pafiik Opublikowano 29 Listopada 2017 #52 Opublikowano 29 Listopada 2017 Myśle, że chodziło Odpowietrznikowi o nie usuwanie DBV, tylko wstawieniu tam trójnika z ZB. W tym przypadku na rurce PP = prosta i szybka robota :p
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #54 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zobaczcie na te zdjecia zaworu 4d i silownika czy jest prawidłowo zamontowany? W prawo jest zasilanie grzejnikow od gory powrot z grzejnikow z lewej powrot do kotla od dolu wyjście z kotla Przed zaworem 4d jest zasilanie Cwu i to polaczenie jak na zdjeciu Przed 4d i przed pompa Cwu jest podłączona rura z zaworem roznicowym do zasilania grzejnikow Prawidlowy jest ten uklad bo wydaje mi sie że ten odcinek od zaworu roznicowego do rury od zasilania grzejnikow jest duzo cieplejszy niz za pompa Co Nie ucieka goraca woda tym zaworem na zasilanie z pominięciem 4d? Z gory dzieki za odpowiedzi fachowe Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2017 #55 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Sam 4-D jest dobrze podłączony, ale ten różnicowy w tym miejscu jest zbędny - czyli do usunięcia
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #56 Opublikowano 6 Grudnia 2017 A moze ten roznicowy cos zaklocac? Np jak w domu mialem 22 stopnie a na pokojowym sterowniku ustawione 21 ochrona powrotu np ba 45 to zawor i tak puszczal wode na obieg Co chociaz pokojowy zglaszal nagrzanie juz Jak puscil 4d wode na ogrzewanie to powrot odrazu spadal np do 31 i zawor znowu przymyka powrot sie nagrzeje do 45 i otwiera i znowu zamyka bo powrot np 32 stopnie Tak to ma dzialac? Teraz mam ustawione 13 stopni w domu bo nie zamieszkane a pali ok 25 kg na 40 godzin z czego nie musi nawet ogrzewać domu bo temp nie spada przez te 2 dni to 13 żeby sterownik pokojowy zglaszal potrzebę dogrzewania Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #57 Opublikowano 6 Grudnia 2017 A moze ten roznicowy cos zaklocac? Np jak w domu mialem 22 stopnie a na pokojowym sterowniku ustawione 21 ochrona powrotu np ba 45 to zawor i tak puszczal wode na obieg Co chociaz pokojowy zglaszal nagrzanie juz Jak puscil 4d wode na ogrzewanie to powrot odrazu spadal np do 31 i zawor znowu przymyka powrot sie nagrzeje do 45 i otwiera i znowu zamyka bo powrot np 32 stopnie Tak to ma dzialac? Teraz mam ustawione 13 stopni w domu bo nie zamieszkane a pali ok 25 kg na 40 godzin z czego nie musi nawet ogrzewać domu bo temp nie spada przez te 2 dni to 13 żeby sterownik pokojowy zglaszal potrzebę dogrzewania Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka Dodalo sie 2 razy a noe umiem skasowac jednego posta
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Pozwolicie, że się wtrącę...Jeśli przy nastawie zaworu na połowę, "zawleczka" w trzpieniu pokazuje położenie przegrody wewnątrz zaworu, to należy obrócić ją 90 stopni w prawo, ponieważ zasilenie zaworu z kotła jest od dołu. Sprawdziłem: Hel Vita Minimix Trzpień można obrócić, sam siłownik zaś założyć pionowo, gdyż ma "krzyżowe" przetłoczenie na zawleczkę.
odpowietrznik Opublikowano 6 Grudnia 2017 #59 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Poszczególne obiegi są dobrze podłączone do zaworu ale wydaje mi się że inaczej powinno być ustawione zawieradło(obrócone o 90st.)do założenia siłownika.powinno być na linii 2 zasilanie instalacji-4 powrót do kotła. Sor zdublowałem się odpowiedzią
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #60 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Nie szkodzi...Co dwie głowy to nie jedna i dobre rady są zawsze potrzebne :) Ale zmianę w działaniu instalacji weedrytro zauważy od razu.
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #61 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Myslicie koledzy ze takie obrocenie poprawiło by dzialanie instalacji? To jak teraz jest skierowany przeplyw wody? Pokretlo gdy jest poziomo to dogrzewa sie powrot Obraca sie w lewo czyli rosnie skala A na pokretle silownika i wtedy jest przeplyw na instalacje ale chyba nie domieszuje wtedy goracej wody do powrotu od 4d do kotla Zobaczcie jak wyglada powrot przy kotle I w ktora stronę obraca sie pokrętło silownika jak silownil pracuje Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Kolego w dwóch wcześniejszych postach masz podane na tacy, co zrobić. A Ty w dalszym ciągu kombinujesz...
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #63 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Myslicie ze ten zawor jednak jest zle ustawiony i dlatego tak dziala instalacja? A jak obrócić ten trzpien? Po prostu szczypcami czy cos? Silownik zalozyc w jakim polozeniu? Z gory dzieki za info Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #64 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jest na pewno żle ustawiony. Wysprzęglasz siłownik (śrubokrętem na "manual"), ściągasz siłownik i adapter na trzpieniu jeśli jest, przekręcasz np. kombinerkami trzpień (oś zaworu) tak, żeby zawleczka w trzpieniu była poziomo (jak na szkicu odpowietrznika). Potem zakładasz adapter na trzpień, ustawiasz pokrętło na siłowniku na połowę ( "5" ) i zakładasz na zawór. "10" po lewej - "0" po prawej. Przełączasz z powrotem na "auto". Zrobione....chyba instrukcja jest wyczerpująca ? :)
weedrytro Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #65 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Wysprzeglic tzn odkrecic ta srubke po ściągnięciu pokretla? Jak na zdj zaznaczone czarna strzalka? Przekrecic ten trzpien w prawo o 90 stopni? Przekracac po sciagnieciu silownika czy trzeba odkrecic ten czarny plastik (jak na drugim zdjeciu) z zaworu ktory zostaje po odkreceniu tej srubki na srodku? I zalozyc silownik w takiej pozycji jak jest teraz? Doceniam wasze podpowiedzi ale czasami sie gubie bo w takich rzeczach nie mam zadnego doświadczenia Dzieki za odpowiedzi i tłumaczenie Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #66 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Tu naprawdę ręce opadają...Post #4 i następny na pierwszej stronie miałeś zasygnalizowany problem i jak go najprościej zdiagnozować.Trzy strony i kilkadziesiąt postów póżniej temat przegrody powraca. Kolego, z całym szacunkiem, ale szanuj nasz czas i wykaż odrobinę własnej inicjatywy.
weedrytro Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #67 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Szanuje i to bardzo bo cenne rady zawsze sa mile widziane Tylko Tobie przychodzi latwo np takie przestawienie przegrody i pokretla bo masz do czynienia z tym czesto a ja po prostu nie wiem jak to sie dokladnie robi bo wczesniej nawet nie widzialem na oczy takiego zaworu Wytlumaczysz mi jak to sie robi krok po kroku? Najlepiej obrazkowo Na pokretle mam dwie skale A i B tak jak na zdjęciach i nie ma "0" i "10" Nie denerwuj sie :) 1. sciagam pokretlo 2. Odkrecam jedna srubke pod pokretlem 3. Sciagam silownik i widze jak na zdjeciu czarny plastik(gdybam ze to ten adapter) i zawleczke pionowo 4. Biore kombinerki i przekrecam w prawo o.90 stopni? Czy odkrecam wczesniej ten Czarny plastik? I jaki nastepny krok? Dzieki za wszystkie porady i nie wkurzajcie sie na mnie :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #68 Opublikowano 7 Grudnia 2017 4/ przekręcasz w prawo o 90 stopni, żeby zawleczka była POZIOMO 5/ Ustawiasz pokrętło na siłowniku w połowie zakresu jego obrotu (chodzi w zakresie 90 stopni) - jak nie da się ręcznie, to ustaw go sterownikiem na 50%) 6/ zakładasz siłownik na zawór ( tu musisz sam sprawdzić, czy konieczne jest również przekręcenie tego czarnego plastiku- nie mam teraz styczności z zaworem Hel Vita (może ktoś miał to podpowie)
pafiik Opublikowano 7 Grudnia 2017 #69 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Z tego co pamiętam jak siłownik jest firmy wita i zawór również to adaptera brak.
odpowietrznik Opublikowano 7 Grudnia 2017 #70 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Przy takim położeniu trzpienia(tego wałeczka) jak na foto czyli pionowo na linii: zasilanie instalacji-powrót z instalacji zawór jest zamknięty(innymi słowy trzpień nie "pokrywa" się z zawieradłem(niebieska linia) tylko jest ułożony względem jego pod kątem 45st) Czyli po nałożeniu siłownika w tej pozycji żeby zawór został otwarty siłownik musi się obracać w lewo(pomarańczowa linia zawór całkowicie otwarty-wałeczek ustawiony wtedy prostopadle do zasilania z kotła) jak się obraca w drugą stronę to oczywiście wiadomo należy zamienić kabelki z fazami.Zasilanie z kotła powinno być podłączone pod króciec zaworu z opisem KV.Tak że nie wykluczone że autor tematu ma dobrze podłączone,nie musi nic rozkręcać i obracać trzpieniem,wszystko co musi to nałożyć siłownik i sprawdzić w którą stronę się kręci. Trochę głupio to się odbywa w Helwicie) w "standardowych"zaworach np.Afriso czy ESBE jest to prościej rozwiązane. Tutaj człowiek może się pogubić)
weedrytro Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #71 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kolego Odpowietrznik Pokretlo jest poziomo gdy sterownik kotla pokazuje ze zawor jest zamkniety Obraca sie do pionu o 90 stopni w lewo i wtedy pokazuje ze sie otwiera Moze to jednak problem srednicy rury powrotu od 4d do kotla? Wydaje mi sie ze nie jest grubsza niz 1 cal Moze cos sie wyjasni Dzieki za odpowiedzi ale juz sie pogubilem Jedna osoba pisze ze jest na pewno zle ustawiona przegroda a druga ze moze byc dobrze :) Pogubilem sie juz czy dobrze jest ta przegroda czy zle ustawiona? Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 7 Grudnia 2017 #72 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Na 200% ma być tak jak opisałem w poście #70.Przyznam się że w pierwszej chwili się pogubiłem podobnie jak kol.Gmaj22 ponieważ obydwaj myśleliśmy że zawieradło pokrywa się w lini z tym widocznym trzpieniem. Chcąc aby obieg kotłowy działał grawitacyjnie to zawór 4D i rury w obiegu kotłowym muszą być średnicy jak wyjście z kotła i to nie zawsze zadziała albo dodać pompę kotłową. Ja nie patrzę na pokrętło siłownika tylko na ustawienie trzpienia(tego wałeczka)przed założeniem siłownika i jak jest pionowo to zawór jest zamknięty.Po nałożeniu siłownika musi on obracać zaworem w lewo aby go otworzyć.Całkowite otwarcie- trzpień prostopadle do zasilania. Jak mi nie wierzysz to przeanalizuj załącznik-dane techniczne Helwity to dojdziesz do wniosku że mam rację) I sprawdź czy zasilanie jest podpięte pod króciec KV
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #73 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Ale przecież na samym początku napisałem, że to można bardzo łatwo zdiagnozować, dotykając rury powrotu z zaworu i tej za zaworem. Przy błędnym ustawieniu przegrody, zawór działa w skrajnych położeniach "na odwrót", czyli ustawiając go na "10" (otwarty na instalację), będzie grzał powrót i na odwrót - ustawiony na '0" (zamknięty- rura za zaworem będzie gorąca. Tu piszę o ręcznym przestawianiu, bo zamienione ewentualnie fazy to już inna" broszka" PS: a skoro wspomniano już o innych mieszaczach, to naprawdę trzeba sprawdzać dokładnie przed montażem albo po zamontowaniu wg specyfikacji. Bo na przykład w 3D Womixa ścięcie na trzpieniu jest po przeciwnej stronie zwierciadła, inaczej niz np. w Afriso, Esbe, Vexve czy Goshe (tam zwierciadło jest od strony wycięcia). Ale to na marginesie.... Przyznaję i biję się w piersi, że nie dotarłem do tego szkicu, który zamieścił kol. odpowietrznik i mogłem popełnić błąd. Inaczej takie rzeczy sprawdza się na miejscu, a inaczej ze zdjęć, zwłaszcza nie mając na co dzień do czynienia z mieszaczem HelVita.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.