gmaj22 Opublikowano 4 Grudnia 2017 #51 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Pompa cwu wpięta jest najwyżej, więc nie powinna zbytnio zaburzać pracy pozostałych pomp i mieszaczy. Do tego można zawsze zmniejszyć przepływ w obiegu ładowania bojlera. Dopóki sumaryczny przepływ przez ciągle pracujące pompy c.o. i podłogową będzie większy niż przez pompę cwu, nie ma obawy, że podbierze wodę pozostałym.
adamu Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #52 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Wykręciłem rotametr wygląda na działający. Tak jeszcze pomyślałem czy właśnie może pozostałe pompy zakłócają prace ? Pompa podłogowa do tego po drodze zawor 3d może tutaj jest mały przepływ i ta woda nie idzie ? Choć zasilanie rozdzielacza jest gorące jak puszcze więc chyba to odpada
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2017 #53 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Weź nie twórz teorii z przepływami - tam masz raptem 4-5 pętli. Jakby było ich o 10 więcej to tak Podobnie inne pompy też nie zakłócają przepływów, może to duchy, albo złośliwy sąsiad - jak w temacie obok.. PS jak to są takie same belki to przekręć te zawory i rotametry sam - przynajmniej 1 pętlę i zobaczysz czy działają.
shogunzlasa Opublikowano 5 Grudnia 2017 #54 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jak powyżej - skończ Waść toeretyzować - przekręć 2 belki, ewentualnie rotametry, może zmień pompę.Roboty na pół godziny a wywodów na tydzień...
adamu Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #56 Opublikowano 5 Grudnia 2017 No i mamy problem . Instalator był przedmuchiwał rurki to te 2 małe obiegi gładko , a te dwa duże straszny opór jakby coś blokowało jego teza to albo coś w pexie utkwiło ,albo załamane przy wylewce czy coś , ale on tej podłogówki nie kładł więc nie jego brocha z automatu na moje prośby o zmiane pomp lub belki dostałem zjebe ,że to nic nie da i on wie lepiej . Wcześniej podłoga grzała jako tako ,ale grzała faktycznie dmuchałem w te dwa obiegi nie działające no i ciężko więc myśle ,że cos tam faktycznie blokuje przepływ . Pytanie co z tym zrobić i czy przedmuchanie kompresorem pod wysokim ciśnieniem pętli z osobna coś da ?
ameno25 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #57 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Instalator miał racje zmiana belek nic nie da . Moim zdaniem jak miałes przerabianą instalacje i nie była wypłukana mógł pójść syf i na łuku w pętli gdzieś sie zrobił zator , dlatego wcześniej pytałem Cię jak przelewałeś pętle z jakie miałś ciśnienie na wyjściu. Wez kompresor nabij z 6 Atm. i dmuchaj ewentualnie woda pod ciśnieniem , tylko wypnij rury z rozdzielacza
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ile da ci kompresor? Pewnie do 6 bar, a woda da trochę mniej - 3-4 bary. Ja bym jeszcze potrzymał to przelewanie wodą, najwyżej dał mocniej. Rura jak dobry PEX wytrzyma 10-16 bar. PS Jak poprzednio przelewałeś to przecież rura nie była zatkana, nic nie pisałeś o dużych oporach, tym bardziej w obu pętlach.
ameno25 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #59 Opublikowano 5 Grudnia 2017 A powiedz , jak przelewałes to woda leciała podobnym strumieniem jaki wpuszczałeś w petle ? az sie wierzyć nie chce ze pompa 25/40 nie przepcha wody przez jedna petle długosci 120m Pytałem go , odpowiedzi nie było
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 #60 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kolego ameno25 ja u siebie po pierwszym sezonie przelałem podlogowke pod ciśnieniem prawie 10 atmosfer i bylem w szoku ile syfu wylecialo i opilkow z pexu. Usłyszałem kiedyś taką rozmowę dwoch gości w barze ze jednemu nie grzala podloga i dmuchnal pod cisnieniem i tez mial kupe syfu i pewnej soboty nudzilo mi sie i zrobilem to samo. Teraz mam spokój choć na wiosne po dwoch sezonach od poprzedniego zabiegu chba go powtórzę bo nie wyobrażam sobie kuc calej podlogi.
ameno25 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #61 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kompresor da tyle ile ma :) jak ma max 6 to da 6 , a jak ma 10 to da 10 , jak jest jakis korek to ważne zeby było uderzenie jednorazowe , zeby zerwało jak zerwie to powinno samo wyleciec , oczywiscie jesli tam jest korek a nie zagniecenie , ale skoro wcześniej grzało to mozliwe ze korek
ameno25 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kolego ameno25 ja u siebie po pierwszym sezonie przelałem podlogowke pod ciśnieniem prawie 10 atmosfer i bylem w szoku ile syfu wylecialo i opilkow z pexu. Usłyszałem kiedyś taką rozmowę dwoch gości w barze ze jednemu nie grzala podloga i dmuchnal pod cisnieniem i tez mial kupe syfu i pewnej soboty nudzilo mi sie i zrobilem to samo. Teraz mam spokój choć na wiosne po dwoch sezonach od poprzedniego zabiegu chba go powtórzę bo nie wyobrażam sobie kuc calej podlogi. Swięta prawda ,też po sezonie robie płukanie instalacji , ustawiam zmiękczacz na DH0 i wlewam mięką wodę ,
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 #63 Opublikowano 5 Grudnia 2017 A co to znaczy "wczesniej podloga grzala jako tako"? Grzala cała słabo czy moze byly chłodniejsze miejsca na podłodze?
adamu Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #64 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dmuchnakem 5bar wyleciała czarna woda jakiegoś syfu brak , teraz jak dmucham to idzie jakoś podłącze i zobaczmy czy to pójdzie jak nie to sam przełoże pompkę.
ameno25 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #65 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Lepiej było by chyba puscic strumien wody pod cisnieniem niz powietrze , no ale zobacz może coś to dało
adamu Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #66 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Bez zmian. Zawołam innego hydraulika może on coś wymyśli. Ewentualnie jeszcze wykręce przepływke i ją zaślepie zobacze wtedy czy idzie.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #67 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Skąd jesteś że tylu masz hydraulików wokół
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #68 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Nie chce poruszać nowego tematu więc zapytam tu jak wygląda sprawa z powrotem od podłogówki skoro zadana 40 stopni to powrót ma ok 20-25 w moim przypadku lącząc się przed powrotem do kotla z cwu i co . Znacząco wychładzając powrót na kotle . Gdy miałem załączoną cwu stale przy 65 miałem powrót 50 ,ale i spalanie 60kg przy obecnych temp. dziś gdy wyłączyłem cwu kocioł dobił do 70 i tak juz trzyma godzine z czego powrót 30-35 stopni na 4d zadana 50st. wiec ma otwarcie 50% w obu przypadkach ,ale już widzę gdzie uciekało to spalanie . W takim przypadku gdy 4d nie realizuje ochrony powrotu co jeszcze moge zrobic ?
marwol Opublikowano 6 Grudnia 2017 #69 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zwiększyć temperature zadaną na kotle na 60st.
odpowietrznik Opublikowano 6 Grudnia 2017 #70 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Nie chce poruszać nowego tematu więc zapytam tu jak wygląda sprawa z powrotem od podłogówki skoro zadana 40 stopni to powrót ma ok 20-25 w moim przypadku lącząc się przed powrotem do kotla z cwu i co . Znacząco wychładzając powrót na kotle . Gdy miałem załączoną cwu stale przy 65 miałem powrót 50 ,ale i spalanie 60kg przy obecnych temp. dziś gdy wyłączyłem cwu kocioł dobił do 70 i tak juz trzyma godzine z czego powrót 30-35 stopni na 4d zadana 50st. wiec ma otwarcie 50% w obu przypadkach ,ale już widzę gdzie uciekało to spalanie . W takim przypadku gdy 4d nie realizuje ochrony powrotu co jeszcze moge zrobic ? A mówiłem że źle wpięta podłogówka post #39 to nie chciał słuchać)
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #71 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ja natomiast trzy posty wcześniej ( #36 ) zwracałem uwagę na zawór zwrotny na podłogówce :) Korci mnie jeszcze, żeby ściągnąć ten siłownik z 4D, żeby trzpień zobaczyć. Choć przy dobrze podłączonym 4D trudno o popełnienie błędu, jednak...
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #72 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Na kotle cały czas 65 , podlogowki delikatnie ruszyły. Stąd też idzie ten zimny powrót. Czyli zawór zwrotny drugi dołożyć ,żeby zamknąć całkowicie obieg podlogowki ? Że powietrza będzie szedł do 3d a nie już dalej do kotła ? 4d dobrze obsadzony choć czasami wskazania na kotle a na pokrętle delikatnie odbiegają wtedy ręcznie koryguję.
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2017 #73 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jak odbiegaja? A dobrze jest wpisany do sterownika czas otwarcia? Ten czas jest podany na silowniku o taki sam ustawiasz w sterowniku. Ja tez tak mialem wpieta podloge jak u ciebie i tez powrot w granicach 35°. U ciebie brak pewnie pompy kotlowej na powrocie z 4d i do tego zeby miec spokój przepiac podlogowke. U mnie podloga yeraz ma zasilanie za zaworu 4d ale przed pompa a powrot wpiety w powrot do 4d. I miales tez odpowiedz gdy chodzilo cwu to powrot byl cieply a tak to nie dziala grawitacja z 4d. U mnie teraz zadana 65 powrot 58-60. Piec chodzi teraz bardzo stabilnie i mniej pali niz wczesniej.
adamu Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #74 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Może ten 3d przenieść za pompę ? Wgl ten zawór może powodować niższy przepływ? Jak to zmodernizować dać dodatkowo pompę obiegowa za 4d a bojlera wyłączyć ?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2017 #75 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Jaki jest ten 3-D? , tam masz 4-5 pętli to nawet 3-D 3/4' powinien to pociągnąć. Dlaczego na chwilę nie zamienisz pompy na 25/60 - tylko na próbę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.