Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja Pomoc - Podłogówki Petla

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zmieniłem belki efekt przeplywki działają , nawet przy przelewaniu widać było o wiele większe ciśnienie wody wypływającej.

https://zapodaj.net/077fc29478cde.jpg.html

Mam pytanie której przeplywki nie odkręc na max to przepływ jest jak widać 2l/m przy nabijaniu z instalacji był max ponad 5 . Czym to jest spowodowane ? Czy to wystarczy ? Narazie uruchomiłem podłogowke zobaczmy czy się nagrzeje ,ale widzę ,że delikatnie temp. Powrotu zmalała wiec może coś już się dzieje.

Opublikowano

Jutro do @sambora DHL z "dowodem wdzięczności"  przyjedzie :)

Opublikowano

Więc okazało się że rotametr blokował przepływ  :)

PS Sambor one są wkręcone  w belkę , tylko te dwa  wewnętrzne są odkręcone a tamte zewnętrzne  zakręcone , to widąc gwint od regulacji , tak mi się wydaje :)

Opublikowano

Własnie na tych 2 dlugich petlach 2l/min to max z pompy , te dwa zakrecone krótkie dobijaja do 3l/min i w momencie powrot gorący tutaj chodzą już godzine i można rzec ,że z 45 stopni zasilania na start powrót ma może 20 , poczekam do jutra , może jak sie zagrzeją to już będzie ok . Na to licze ! Dzięki za każdy pomysł , teraz już wiem ,że jest wszystko ok i na ten moment moge próby z mocniejsza pompą robić ,ale licze ,że takiej potrzeby nie będzie. Instalatora atakuje mówił ,że ponad 100 podłogówek robił ... widać .

Opublikowano

2l/min zupełnie wystarczą , jesli podłoga nie grzała to kilka godzin zajmnie zanim powrót pójdzie parę stopni do góry , narazie to beton skutecznie odbiera ciepło z rur , 

Nie zapomnij ze w tych krótkich pętlach masz połowe mniej wody i mniejsza powierzchnia , więc pełny  obrót wody jest o wiele szybszy , 

Przy 120m , jest około 20l wody czyli pełny obrót powinnien trwać jakieś 10min 

Opublikowano

W 1 m PEX-a 16 jest ok 0,11l czyli w 120m jest nie 20l a ok 13l.

PS

Ciekawy ten "hydraulik", ale ci pseudo fachowcy to tak zawsze, miałem raz takiego to nie wiedział jak się łączy PEX-y - myślał, że na zgrzewanie! 

Za to rowy pod kanalizację i ZW kopał idealnie.

Opublikowano

To jaka średnicę wewnętrzna ma pex, że w 1 m rury jest 0,11l

Opublikowano

Dokładnie 13,5 l. Srednica wewn. PEX-AL-PEX 16 to 12 mm. (0,006)2 X 3,14 X 120 M = 0,0135 m3 (13,5 l)

Opublikowano

To jeśli ma 12mm to się zgadza, ja nie wiem dlaczego ale przyjąłem że ma 15, a przecież ścianki pena mają po 2mm

Opublikowano

Podłoga grzeje! Jedna pętle ustawiłem płytki ciepłe , dziś dołączę drugi obieg to już chyba formalność. Jedyne co mogę zapytać to jaka temperatura zadać jak się podłogi zagrzeja aktualnie 45 stopni zejść potem na 40 ? Czy to zależy jak bardzo chce czuc komfort cieplny ? Ogólnie wielkie dzięki sam też na starcie myślałem o tej belce ale montażysta zbił mnie z tropu , problemów u mnie już brak ,można chyba powoli zamykać temat ;)

Opublikowano

Koniec wieńczy dzieło. Ten wpis powinien być już na pierwszej stronie :)

Opublikowano

Podłoga grzeje! Jedna pętle ustawiłem płytki ciepłe , dziś dołączę drugi obieg to już chyba formalność. Jedyne co mogę zapytać to jaka temperatura zadać jak się podłogi zagrzeja aktualnie 45 stopni zejść potem na 40 ? Czy to zależy jak bardzo chce czuc komfort cieplny ? Ogólnie wielkie dzięki sam też na starcie myślałem o tej belce ale montażysta zbił mnie z tropu , problemów u mnie już brak ,można chyba powoli zamykać temat ;)

Temp.podłogi w strefie stałego przebywania ludzi nie powinna przekraczać 29st.tak że weź to pod uwagę przy zapodaniu temp.zasilania na OP

Opublikowano

No na piecu 65 ,zawór 3d od podłogi otwarty to 50 ,a jak skręce na max to mam 35 stopni i tak pozostawie . Zawór termostatyczny esbe .

Opublikowano

Masz zły zakres temp, powinien być 24-43*

Opublikowano

I tak to jest, jeszcze pewnie ten zawór będzie do wymiany.

A nie masz przypadkiem takiego na instalacji CW?

Jakby był to może są zamienione miejscami.

A jak nie to trzeba to zmienić , temp 35C na podłogę to przy największych mrozach , obecnie  powinna być około 26-28C i takiej już nie ustawisz.

Opublikowano

Sprawdż na mieszaczu - nie na pudełku. Na czarnym plastikowym korpusie jest napisane. Może masz p.oparzeniówkę założoną? 

PS: Tym razem @sambor mnie ubiegł :)

Opublikowano

A jak nie to trzeba to zmienić , temp 35C na podłogę to przy największych mrozach , obecnie  powinna być około 26-28C i takiej już nie ustawisz.

Pytanie jak ma pętle rozstawione. U mnie prawdopodobnie są za rzadko i tak na 35 stopni sobie teraz hula a podłoga tyłka nie urywa... Nie widze pod płytkami co i jak, ale w pomieszczeniach grzejniki więc to pewnie mały rozstaw z racji na wspomaganie.

Tutaj pętle długie to i pewnie rozstaw mniejszy.

W esbekach nie da się przypadkiem wymieniać wkładu?

Opublikowano

Ale w tych ESBE to z tego co tam pamiętam to się go jakoś kalibruje , a VTA322 to nie jest czasem do CWu 35-60* ?

Opublikowano

Czyli te vta 322  mają rózne zakresy temperatur , wiem że ja go kalibrowałem według instrukcji , nie pamiętam ale było napisane że ustwić na maxa i puścić max temperaturę i trzymac tak przez dobę czy jakoś tak ,

Opublikowano

Powiem szczerze ,ze u mnie temp podłogi odczuwalna jest dopiero jak ustawie 40 stopni na obieg , 45 juz niekomfortowo sie chodziło.

Co do zaworu na nim również jest napisane 20-43 stopni . Pewnie na wiosne będe zakładał taki na cwu bo z bojlera leci mi temp z kotła wiec niezbyt miłe jest dostać taką na ręce .

W razie czego moge tego esbe własnie tam zaadoptować ,a tu coś innego dołożyć jeśli macie coś na myśli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.