Grześ83 Opublikowano 23 Listopada 2017 #1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam, poniżej kilka zdjęć mojej instalacji (piec MPM DS 17-19kW, układ zamknięty (wiem, wiem ale tak musi zostać - jestem przed kupnem UPS do pompki CO), podłogówka po całości ok. 250m2, w sumie trzy rozdzielacze ok 1800mb rurki pex-al-pex 16mm (Prandelli), mam prośbę o ocenę (ewentualnie co jest do poprawy?). Mam taki problem: 1 - wysoka temp. naczynia przeponowego (100l) (jak grzeję bufor powyżej 70oC to temp tam również jest powyżej 70oC a przepona może pracować do 70oC zgodnie z daną na tabliczce). 2 - piec po wygaszeniu ewidentnie rozładowuję się przez bufor bo bardzo długo trzyma temperaturę taka jaka jest na buforze i rurki od pieca do bufora są gorące.(rozwiązaniem problemu będzie pewnie założenie zaworu zwrotnego. Pytanie jakiego i dokładnie w którym miejscu) 3 - na wyjściu z bufora zawór termostatyczny bliżej bufora (jeden rozdzielacz zasilanie piętra i drugi rozdzielacz zasilanie pokoju nad garażem ok 135m2) i do pewnej temperatury podbiera wodę (woda dochodząca do drugiego zaworu termostatycznego (zasila parter ok. 120m2) jest chłodniejsza). Jak je wyeliminować ? Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi.
KubaSko Opublikowano 23 Listopada 2017 #2 Opublikowano 23 Listopada 2017 Najlepiej by było jakbyś narysował schemat. Ogólnie to widać że bojler masz za buforem, lepiej by było jakby był przed ale jeżeli tego tematu nie poruszasz tzn. że jesteś zadowolony z cwu. 1)0 albo zasyfonuj dojście do naczynia przeponowego albo daj zbiornik schładzający reflex 2) chodzi ci chyba że bufor rozładowuje się przez kocioł. Jeśli tak jest to daj zawór zwrotny za pompą. 3) nie bardzo rozumiem co chcesz wyeliminować ? ale tu lepszym rozwiązaniem byłyby zawory z siłownikami
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #3 Opublikowano 23 Listopada 2017 W punkcie 3cim pewnie chodzi o ostatnie 2 zdjęcia - jest za cienka rura i drugi mieszacz nie wyrabia
krisb Opublikowano 23 Listopada 2017 #4 Opublikowano 23 Listopada 2017 Umyj te rurki, bo za chwile pokoroduje to wszystko. Pokombinowana ta instalacja jak pająk. Napisz jakie są przekroje tych rurek, bo widzę jakieś kombinacje alpejskie i faktycznie, coś na rzeczy jest. A nie podciaga Ci przez zawór wody z powrotu? Tak strzeliłem, ale..... Namaluj schemat, ale realny, zgodny z tym miedzianym pająkiem, bo jak pragnę zdrowia, Majong jak nic ;-)... A cwu możesz przepiąć od strony kotła? A ten zawór kulowy przed powrotem do kotła (pomiędzy zaworem, a pompą) to tak zawsze na wpół otwarty? Błąd! I jeszcze jedno, jaki zawór jest wpięty do ochrony kotła i na jaką temp?
sambor Opublikowano 23 Listopada 2017 #5 Opublikowano 23 Listopada 2017 Co do pkt 3 to pewien kłopot sprawia zła lokalizacja zaworów zwrotnych - powinny być na powrotach a nie za pompami.
Grześ83 Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2017 Dziękuję za uwagi. Dlaczego pająk, mam trzy rozdzielacze w różnych miejscach i starałem się do każdego doprowadzić osobne zasilanie (parter ma osobne a na piętrze i garażem są połączone przez trójnik w kotłowni - jedna rurka idzie w prawo a druga w lewo co widać na zdjęciu) i dlatego tak to wygląda. Możliwe, że da się to ładniej podłączyć. Dzisiaj wieczorem postaram się wkleić schemat podłączenia instalacji. Jeżeli chodzi o ten przymknięty zawór, to został on przymknięty na czas sprawdzenia przepływu, docelowo jest otwarty. Przekroje jakie używałem rur miedzianych to między piecem a buforem 35mm oraz z wyjścia bufora 35mm z redukcją na 28mm do zaworów termostatycznych i do rozdzielaczy. Zawór termostatyczny między buforem a piecem to ESBE VTC 55oC. Nie wiem czy podciąga mi wodę przez zawór z powrotu (jak to sprawdzić??). CWU dałem za buforem, żeby latem nie musiał palić codziennie na ciepłą wodę. Zastanawiałem się na tym, żeby od góry bufora wpiąć rurkę zasilania w rurę poziomą (dać na końcu trójnik) od strony drugiego zaworu termostatycznego (zrobiłbym tak od razu ale mam tam tak mało miejsca, że odpuściłem bo myślałem, że nie będzie podbierania tej wody). Czy to coś da?? A z tymi zaworami zwrotnymi to co poprawi przeniesienie ich na powrót??? A zawór zwrotny za pompką (czyli po stronie ssawnej czy pchającej ???) to dać klapkowy czy sprężynowy dać??
Grześ83 Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 24 Listopada 2017 Najlepiej by było jakbyś narysował schemat. Ogólnie to widać że bojler masz za buforem, lepiej by było jakby był przed ale jeżeli tego tematu nie poruszasz tzn. że jesteś zadowolony z cwu. 1)0 albo zasyfonuj dojście do naczynia przeponowego albo daj zbiornik schładzający reflex 2) chodzi ci chyba że bufor rozładowuje się przez kocioł. Jeśli tak jest to daj zawór zwrotny za pompą. 3) nie bardzo rozumiem co chcesz wyeliminować ? ale tu lepszym rozwiązaniem byłyby zawory z siłownikami Możesz mi narysować w jaki sposób zasyfonować dojście do naczynia przeponowego (w przypadku tak jak ja mam to połączone)??
shogunzlasa Opublikowano 24 Listopada 2017 #8 Opublikowano 24 Listopada 2017 A z tymi zaworami zwrotnymi to co poprawi przeniesienie ich na powrót??? Masz skopane jak na schemacie który wstawiłem ostatnio :D https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_11_2012/post-7809-0-67082000-1352499418.png Teraz popatrz na pompę przy środkowym 3D (2gim od lewej) - może pobierać wodę z "lewej i prawej strony" - czyli od kotła i poprzez powrót przy zaworze 3D bo "zablokowana" jest tylko pętla.
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2017 #9 Opublikowano 24 Listopada 2017 Kol.Sambor miał na myśli aby przenieść zawory zwrotne w miejsce jak w załączniku
hajtaler428 Opublikowano 24 Listopada 2017 #10 Opublikowano 24 Listopada 2017 Też nie w tym miejscu. Za trójnikiem(w stronę powrotu bufora) od głównego powrotu, za odejściem do zaworu 3d. Tam przy ścianie.
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2017 #11 Opublikowano 24 Listopada 2017 Tak sor rąbnąłem się )Tyle razy wskazywałem prawidłową lokalizację ZZ a tu mnie coś zaćmiło) chyba już zmęczenie materiału ;) przecież musi być na powrocie)
Grześ83 Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 24 Listopada 2017 Kolego odpowietrznik czy możesz mi to pokazać na rysunku tak jak poprzednio? I ten zabieg pomoże w tym żeby nie było podbierania ciepłej wody?
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2017 #13 Opublikowano 24 Listopada 2017 Trudno na foto wstawić ZZ bo nie widzę gdzie która rura idzie ale zamieszczony w załączniku schemat powinien ci pomóc
Grześ83 Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 26 Listopada 2017 Dziękuję. Zawory zwrotne zmienię na powroty. Zastanawiałem się na tym, żeby od góry bufora wpiąć rurkę zasilania w rurę poziomą (dać na końcu trójnik) od strony drugiego zaworu termostatycznego (zrobiłbym tak od razu ale mam tam tak mało miejsca, że odpuściłem bo myślałem, że nie będzie podbierania tej wody). Czy to coś da?? A zawór zwrotny za pompką (czyli po stronie pchającej) to dać klapkowy czy sprężynowy dać??
Grześ83 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 27 Listopada 2017 Czy jak wstawię zawór zwrotny tak jak na zdjęciu w załączniku to nie zakłóci to pracę naczynia przeponowego?? (myślę, że nie bo naczynie przeponowe wpięte jest w trójnik ale wolę się upewnić). Czy oprócz zaworu zwrotnego czy jeszcze muszę coś zrobić, żeby rozwiązać problem z punktu 2 ???
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 29 Listopada 2017 Panowie pomożecie? Chcę poprawić niedociągnięcia i sprawę kotłowni mieć z głowy.
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #18 Opublikowano 29 Listopada 2017 W tym miejscu jest ok. Nic więc nie trzeba
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 29 Listopada 2017 Teraz problem nr 1 z wysoką temperaturą naczynia przeponowego (dochodzi do ponad 70oC). Czy taki syfon pomoże (jak wysoko ma sięgać)??
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #20 Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja bym zrobił do dołu- od tego trójnika w dół tam się wydaje jest miejsce. Kilkanaście cm powinno starczyć. Poza tym sprawdź czy po zlikwidowaniu grawitacji w obiegu kotłowym problem nie zniknie
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #21 Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja bym zrobił do dołu- od tego trójnika w dół tam się wydaje jest miejsce. Kilkanaście cm powinno starczyć. Poza tym sprawdź czy po zlikwidowaniu grawitacji w obiegu kotłowym problem nie zniknie Ja myślałem, żeby tak to zrobić jak w załączniku. Nie wiem czy ma to znaczenie ale ciśnienie na naczyniu waha się od 1bar do 2,2bar przy temperaturze całego bufora 80oC.
odpowietrznik Opublikowano 29 Listopada 2017 #22 Opublikowano 29 Listopada 2017 Dziękuję. Zawory zwrotne zmienię na powroty. Zastanawiałem się na tym, żeby od góry bufora wpiąć rurkę zasilania w rurę poziomą (dać na końcu trójnik) od strony drugiego zaworu termostatycznego (zrobiłbym tak od razu ale mam tam tak mało miejsca, że odpuściłem bo myślałem, że nie będzie podbierania tej wody). Czy to coś da?? A zawór zwrotny za pompką (czyli po stronie pchającej) to dać klapkowy czy sprężynowy dać?? W układach pompowych stosuje się zawory zwrotne sprężynowe a do grawitacji można klapowe
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #23 Opublikowano 29 Listopada 2017 W układach pompowych stosuje się zawory zwrotne sprężynowe a do grawitacji można klapowe Dziękuję za informację. A co myślisz o takim zasyfonowaniu naczynia przeponowego, czy pomoże to ???
krisb Opublikowano 29 Listopada 2017 #24 Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja myślałem, żeby tak to zrobić jak w załączniku. Nie wiem czy ma to znaczenie ale ciśnienie na naczyniu waha się od 1bar do 2,2bar przy temperaturze całego bufora 80oC. Tu się pojawia inny problem, obawiam się, że to naczynie jest za małe i stąd takie skoki ciśnienia, chyba, że jest źle ustawione. Sambor już tę kwestię podnosił.... I pytanie, co ma dać to zasyfonowanie Twoim zdaniem? Skoro pompa i tak ciśnie! Mało szczęśliwe miejsce usytuowania tego naczynia i w bliskości rozgrzanego czopucha! Choć to akurat najmniejszy problem! Zawsze można czopuch zaizolować!
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #25 Opublikowano 29 Listopada 2017 Tu się pojawia inny problem, obawiam się, że to naczynie jest za małe i stąd takie skoki ciśnienia, chyba, że jest źle ustawione. Sambor już tę kwestię podnosił.... I pytanie, co ma dać to zasyfonowanie Twoim zdaniem? Skoro pompa i tak ciśnie! Mało szczęśliwe miejsce usytuowania tego naczynia i w bliskości rozgrzanego czopucha! Choć to akurat najmniejszy problem! Zawsze można czopuch zaizolować! Naczynie napompowane do 1,1bar a ciśnienie startowe 0,9bar. Wody w instalacji mam 1000l bufor, CWU 300L i ok. 1800mb pex 16mm. A jakby przepiąć naczynie na stronę ssawną pompy pomogłoby to coś z tą temperaturą?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.