Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz przekrój komina bo ja mam 200mm a lazar zaleca 100mm i się teraz marwie czy przekrój komina nie będzie za duży i będzie jakiś problem,ile masz m2 to ogrzania?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Też mam komin ceramiczny fi200. Instalator zalecił założenie na nim RCK(regulator ciągu kominowego) dodatkowo będzie sonda lambda i ma być ok.

Do ogrzania mam około 170m2 plus c.w.u Według ozc budynku potrzebuje kocioł 14kw

Opublikowano

Tak czytam i nie wierzę np. kociol defro pali 12-14 to winhager ile spali czy biawar 9 spalanie jest tu uzaleznione od zapotrzebowania budynku na cieplo i wykonanej według pewnych standardow instalacji.Oczywiście trzeba grzebnac w ustawieniach i dopiescic i tyle a spalanie tym większe i więcej rzeczy mamy z kiepszczone w ociepleniu budynku i wykonanej instalacji.

Opublikowano

Też mam komin ceramiczny fi200. Instalator zalecił założenie na nim RCK(regulator ciągu kominowego) dodatkowo będzie sonda lambda i ma być ok.

Do ogrzania mam około 170m2 plus c.w.u Według ozc budynku potrzebuje kocioł 14kw

Czy będziesz montował bufor?

Opublikowano (edytowane)

Nie będę zakładał bufora. Moim skromnym zdaniem do kotła pelletowego można to sobie darować. Na dodatek ja nie mam miejsca w kotłowni na bufor więc nawet się nie zastanawiam czy go zakładać czy nie.

Edytowane przez nimrrod
Opublikowano (edytowane)

Kiedy zamierzasz kupic i zainstalować kocioł,znalazłeś jakąś dobrą cene?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam, to jak zainstalujesz i odpalisz kocioł to pochwal się na forum i napisz jak wejdziesz w ustawienia serwisowe jak masz tam czasy podawań pelletu ustawione.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj mi pali ten piec 7 worków (105kg)na max 4 dni, ale jestem w 1 sezonie grzewczym, muszę wszystko poustawiać - chwilowo nie mieszam w modulacji, czekam na wiosnę na 1 przegląd i wtedy się dopytam. Ale jeżeli ma to tak palić jak teraz to zastanawiam się nad kupnem pieca na ekogroszek, drewno i przerobić u siebie - bo licząc 5 m-c grzewczych to wyjdzie mi 5ton - dobry pellet to 5tys. zł - więc na ok 130m2 dość sporo 

Witaj Norberto77,

ja też jestem laikiem jak chodzi o piece itd. ale jak mogę doradzić spróbuj zwiększyć podawanie i nadmuch w trybie standard na mocy 30%. Podawanie pelletu

w tym przedziale mocy jest najmniejsze w całym regulatorze co 45s nawet w IFL podawanie przy mocy 6% jest co 35s. Pomyśl też nad zwiększenie temperatury podłogówki + harmonogram wyłączeń dobowych np. w godzina od 6-15 piec wyłączony, a od 15-6 piec właczony z większą temperaturą tak by mógł naładować podłogówkę jak bufor. Pozdr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Jestem również użytkownikiem Lazara 15 kw od 01.09.2017 roku poprzednio 5 lat miałem piec na eko groszek z firmy Malina .  Posiadam dom o powierzchni 160 m2 jeden poziom 5 grzejników i 80 m2 podłogówka , 120 lit. wymiennik ciepła , ocieplony ale nie tak przesadnie 12 cm styropian cegła protem ROBEN , okna zwykłe trzy  komorowe i rolety , poddasze ocieplone pianką . W poprzednich latach bez bufora i bez zaworów spalałem 4-4,5 tony eko groszku za kwotę 900 zł. tona przez cały rok od września do września temperatura w domu 22,5 C

Od ubiegłego roku jestem posiadaczem kotła na pellet z Firmy Lazar 15 kw zbiornik 240 litrów ,przekrój komina ceramika 20 fi ,regulator ciągu SMARTFLOW , bufor 500 l i zawór 4d i 3d z siłownikami i jest właczone sterowanie pogodowe że faktycznie jest stała temperatura , do tej pory spaliłem 3,5 tony pelletu ( 2 tony z firmy Lazar i resztę Gold ) średnia cena 930 zł. tona . Podniosłem troszkę temperaturę w domu o jeden stopień teraz jest 23,5 C . W największe mrozy które były w mojej okolicy -17 C  zjadał około 40 kg na dobę jeden zasyp na 3,5-do 4 dni. Czy to jest Dobry Wynik czy można obniżyć spalanie. Nic nie zmieniałem tak jak ustawił Serwisant tak jest do tej pory. H1 - 5C  H2-8C Temperatura na piecu 75 stopni , Bufor 65 Stopni , jak spadnie do 45 to się załącza piec i się rozpala. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 12.12.2017 o 17:29, nimrrod napisał:

Pierwszy sezon więc nie panikuj :) Dom musi wyschnąć, nabrać temperatury, odparować itd Bez znaczenia czy będziesz palił peletem, groszkiem czy gazem

Ekogroszku w porównaniu do pelletu spalisz nieco mniej. Ja za nawet tone więcej pelletu na sezon nie bawiłbym się w palacza etatowego.

Porównywanie że u kogoś spala 12kg na dobę a u innego 25kg na dobę nie ma sensu. Jest masa czynników które trzeba wziąć pod uwagę. Nie ma domu identycznego. Materiał z czego są ściany, jakie gdzie ocieplenie i o jakich parametrach. Ile przeszkleń w domu, ile okien połaciowych, jaka temperatura w pomieszczeniach, jak wykonana instalacja c.o i masa innych. 

Dla przykładu piec na pellet 22kw 220m2 ogrzewane. U mojej siostry w pierwszym sezonie gdy się wprowadzili do nowo wybudowanego domu to 6 ton pelletu na sezon, tzn pełny rok - c.o plus c.w.u W drugim sezonie pełny rok prawie 4 tony pelletu. 

Witam 

Też mam lazara 22 kw, dom nowy, dobrze docieplony,ok 200m ogrzewam, cwu 200l, bez bufora, w domu 23.5 st do 24 st

-po zastosowaniu 'obniżeń nocnych' / korzystam z nich także w ciągu dnia bo w domu jest za ciepło-na mieszaczu grzejnikowym i cwu  podłoga bez obniżeń/, to ze spalania jestem  zadowolony tzn;                               - od--od -3 do ponad 0 st  ok1.3 wor / ok 20 kg/doba

- od -3 do - 15  ok 1.9 wor / ok 28 kg/   doba

Średnia spalania w ub.roku to 1.6 worka na dobę, czyli 24 kg/ doba, PALIŁEM OK 5 MIESIĘCY, /latem cwu na prąd./ czyli:

- wersja średnia-24kg/doba/×30 dni=0,720 tony × 5 miesięcy = 3.6 tony., 

- wersja zimnej zimy- 28,5 kg/doba/×30dni=0,855 tony× 5 miesięcy =4,25 tony, więc  uważam że i tak jest super  pozdrawiam ciepło***

Zainteresowanym Mogę  podać ustawienia SW 22 KW           [email protected] 

• 2 lata później...
Opublikowano

W dniu 29.11.2017 o 13:43, Norberto77 napisał:

Witaj nowy dom, ale stan zamknięty miałem już 2015 Budowa systemem gospodarczym więc pomału. Od 26.10 do 26.11 wyszło mi 900 kg pelletu Lava czylinie najgorszy

Na taki domek 15 kw a robiłeś wynik z CW? 
w projekcie nie ma ozc podejrzewam ze potrzeba. I w największe mrozy z 8kw, a ty masz smoka 15 kw na 130 m2. Policz sobie ze to wychodzi 115 w na m2 czyli więcej nam przy starych nie ocieplonych domach. Stad to spalanie

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam pacjent piec lazar smart Fire 22kw . Piec ciągle się rozpala i od razu jest wygaszanie ( niby jest zapotrzebowania na podłogowce ale jeżeli piec zaczyna się rozpalać zapotrzebowania gaśnie i wtedy piec się wygasza bez próby rozpalenia) i pobrany pelet ląduje w popielniku dziennie jest około całego popielnika? W czym może być problem?

• 2 lata później...