Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jeszce pare pytań odnosnie:

- zawór mieszajacy co to jest kvs jak sie to dobiera

- pompa co to jest 25/40 jak sie dobiera do instalacji

- ułołenia kaloryferów: czy mają byc w poziomie czy lekko pochylone jeżeli tak to w która strone, nie bede miał parapetów to czy 10 cm wystarczy od podłogi miejsca na dojście powietrza,

- czy dojścia rurek z pionu zasilania i powrotu maja być poziomo czy ze spadkiem jezeli tak to które w która strone

- boiler w poziomie ułoiżony czy pochylony jeżeli pochylony to w którą strone

montarz podłogówki:

na rozgałęzieniu pionów wmontowuje pion 22mm do podłogówki, podchodze do łazienki montuje trujniki na zasilaniu i powrocie, piony lecą dalej do nastepnej łazienki itp, na trujniku montuje zawór regulacyjny(zasilanie) zawór powrotny(powrót) a odpowietrznik? I to wszystko jak zrozumiałem, no i co ile jeszcze rurki ułożyc z 16mm i jakiej firmy polecacie rurki. Jak sie domyslam to pex sie skręca

Opublikowano
Mam jeszce pare pytań odnosnie:

- zawór mieszajacy co to jest kvs jak sie to dobiera

- pompa co to jest 25/40 jak sie dobiera do instalacji

- ułołenia kaloryferów: czy mają byc w poziomie czy lekko pochylone jeżeli tak to w która strone, nie bede miał parapetów to czy 10 cm wystarczy od podłogi miejsca na dojście powietrza,

- czy dojścia rurek z pionu zasilania i powrotu maja być poziomo czy ze spadkiem jezeli tak to które w która strone

- boiler w poziomie ułoiżony czy pochylony jeżeli pochylony to w którą strone

montarz podłogówki:

na rozgałęzieniu pionów wmontowuje pion 22mm do podłogówki, podchodze do łazienki montuje trujniki na zasilaniu i powrocie, piony lecą dalej do nastepnej łazienki itp, na trujniku montuje zawór regulacyjny(zasilanie) zawór powrotny(powrót) a odpowietrznik? I to wszystko jak zrozumiałem, no i co ile jeszcze rurki ułożyc z 16mm i jakiej firmy polecacie rurki. Jak sie domyslam to pex sie skręca

zawór KVS 1,6-2,4 max

pompa 25/40 bo mniejszych nie ma

grzejniki w poziomie

zasobnik tez w poziomie

grzejnik moze byc 10cm nad odłagą

podłogówka ułozona co 10-12cm oczywiscie układ slimaka (poczytaj i zobacz co to znaczy)

podłoga ułozona jak sie uda najlepiej w poziomie

co do pionu od podłogówki tojak pisałes piersza i i duga łazienka na trojnikach i zaworach a trzecia na trojnikach i zaworach a to co z trujnika w gore wychopdzi to trzeba załozyc odpowietrzniki

Opublikowano

bo nienawidze pisac ksiazki na temat dziłania kazdej instalacji powiem tyle tylko

kvs zaworu to nic innego jak nominalny przepływ prze zawór wody czyli kvs 2,4 to nic innego jak to ze ok 2400l wody na godzine przeleci przez ten zawór ,co do pimpy to 25/40

to nic innego jak 25 to srednica przyłacza czyli 1 cal ,40 to 4 metry podnoszenia wody ,czy tez ok 4000l wody przy zerowych oporach ,czy tez 400Pa pokona oporów w instalacji

a wrzeczywistosci to ok 3000l przepływu wody na godzine przy oporach rzedu 250Pa w instalacji ,

to mniej wiecej tyle wiecej sobie wygooglaj i zobacz wykresy a logike juz masz i wiesz jak to poleic

co do odpowierznika to wystarczy na samej gorze dwa czyli na kazdym pionie

Opublikowano

Czytam w necie o tych zaworach mieszających i sa czterodrogowe i trzy drogowe, czym sie róznia? który jest lepszy? bo widze ze stosuje sie nawed do cwu, ale jak sądze skoro montuje sie go zaraz za pompa, łącząc zasilanie z powrotem i z pionów wyzej zabierana i oddawana jest woda do CO i do CWU to montowanie drugiego jest zbyteczne.

Ten zawór chyba sam reguluje mieszanie sie zasilania z powrotem czy trzeba jakis sterownik do niego

Jak go trzeba wmontować aby w priorytecie ogrzewana była CWU

Opublikowano

temat rzeka jesli chcesz zachowac grawitacjie to proponuje zawór 3d zamontowany na powrocie

Opublikowano

W ten sposób, czy ma byc przed pompami.

A powiedz mi , bo główna zasadą jego jest nie dopuszczenie do wpływania zbyt ochłodzonej wody powrotem do kotła, przypuscmy że dom tak będzie pochłaniał ciepło z instalacji że zawsze powrót bedzie zimny, to w takim wypadku zawór mieszający duz ilosc ciepła odda do powrotu a zasilanie pójdzie duzo chłodniejsze, jak sie to rególuje czy on poprostu sam to robi?

Czy on jest bez awaryjny, bo jezeli nawali i zablokuje np zasilanie to bum. Ma w srodku jakąs klapke pewnie która odmyka i zamyka przepływ

post-7009-1236886120_thumb.jpg

Opublikowano

nietak zasobnik idzie na ostro z kotła a regulacje robisz na obieg CO

Opublikowano

Może inaczej.

Chcąc zachować obieg grawitacyjny, i stalą temperature w zasobniku na CWU zastosuje pompke obiegową: tylko na powrocie czy na zasilaniu?

Bede kupował piec sas a wiem że on ma w sterowniku funkcje histerezy i uruchamiania dodatkowej pompki na CWU, tylko kwestia zaworu mieszajacego czy tak ma to byc

Zawór czterodrogowy zapewne całkowicie eliminuje grawitacje co.

post-7009-1236888986_thumb.jpg

Opublikowano

Dzieki bardzo za link

Jak przełączyłem na tym zaworze to całkowicie zamkło mieszanie sie powrotu z zasilaniem i czy w ten sposób grawitacja ruszy?

Widze teraz że zasilanie na CWU musi byc przed zaworem mieszającym.

Pokazane jest że musi byc pompa za zaworem mieszającym ale co bedzie jak bedzie przed?

Jeszcze jedno czy ten zawór powodóje zwiekszenie zuzycia wegla czy zmniejsza?

Opublikowano

Trochę się wtrącę ogólnie - z pytań, które zadajesz widzę nie zadałeś sobie trudu chociażby pobieżnego przejrzenia forum. Być może to dobry pomysł :) Naprawdę o tym wszystkim już było. W szczególności zawór 4d, wady, zalety, zasada działania jest omówiona z każdej strony. Umiejscowienie pompy także omówione. Szybciej i łatwiej poczytać niż pytać :)

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Trochę sie mylisz z tym czytaniem.

Jeżeli moge coś Ci poradzic to jako admin powinienes dać na każdej stronie cos w rodzaju przyklejonego tematu np o zaworze 4d o zaworze 3d, o doborze kotła, o doborze grzejników i innych podstawowych rzeczy, wtedy taki jak ja wchodząc na to forum widzi co jest, Ja na początku nie wiedziałem wogóle co to ten zawór jes i jak to ugryśc z rozmowy wychodziły fakty i coraz bardziej człowiek chce sie dowiedziec.

Pare razy wstuykiwałem w wyszukiwarke zawór ... czy inaczej i wyskakuja tematy o całkiem czyms innym, więc jak tu sprawnie szukać.

Masz tu fachowców zrób takie przyklejone tematy, napisac cos o tym wstawic schematy i bedzie super

Opublikowano

Utworzyłem pierwszy z przyklejonych tematów:

Spis Tematów: Zawory 4d I 3d

Wątki te będą zawierały "spisy treści" forum na dany temat. Przyklejanie wątków w sposób o który mówisz raczej jest bezcelowe - po prostu jest tyle zagadnień, że przyklejonych wątków byłoby za dużo. Myślę, że takie spisy ułatwią sprawę.

Natomiast nie do końca się mylę. Zapewniam Cię - chociażbym nie wiem ile tematów przykleił identyczne pytania będą się powtarzać bo tak po prostu jest na forach (których sporo czytam). Po prostu często łatwiej jest zapytać niż poszukać a ludzie to "leniwe bestie" - ale niestety to marnotrawi czas innych. Stąd gdzie mogę nawołuję - uczmy się szukać - bo nawet jak informacje nie są podane "na tacy" to da się je bez większych problemów znaleźć.

Oprócz wbudowanej w stronę wyszukiwarki do przeszukiwania poszczególnych stron można np. użyć google. Wpisanie np zapytania w taki sposób: "site:forum.info-ogrzewanie.pl zawór 4d" powoduje przeszukanie tylko naszego forum:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=si...=Szukaj&lr=

No ale oczywiście faktem jest, że należy życie Forumowiczów ułatwiać i postaram się, korzystając z tego że forum znam na wylot, coraz więcej zagadnień w ten sposób "przyklejać".

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

NIe zrób tematy przyklejone, niech ktos opisze zasade działania, zalety, wady, dac schemat CO z 3drogowym z 4 drogowym z Pompa do CWU i bez i tyle zero dopisywań jedynie przez ciebie

a ten spis tez jak najbardziej pod spodem i napewno dużo ułatwi sprawe.

Opublikowano

Dlaczego? zrobiony schemat i opis napewno wiele pomoże ale ja dałem propozycje nikomu nic nie każe więc nie wiem czemu tak piszesz do mnie

Zobacz jak admin to zrobił wchodzi nowy zastanawiajacy sie nad tym zaworem i ma zasade działania schemat, o to mi chodziło

Opublikowano

Ze względu na dużą liczbę poruszanych zagadnień będzie to spis tematów (linków) - każdy wybierze sobie co dokładnie chce czytać - natomiast dyskusje będą się odbywać już w poszczególnych tematach. Dla ułatwienia szczególnie wartościowe tematy staram się wyróżniać pogrubieniem. Liczba tematów przyklejonych jest ograniczona (nie ma sensu przyklejać zbyt dużej liczby, gdyż znowu będzie trudno wśród nich znaleźć interesujący nas temat. Postaram się znaleźć w każdym dziale najczęściej poruszane i najważniejsze zagadnienia i zrobić tego typu spisy.