Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Dobrze Napalić? Ogniwo S7Wc 8 Kw

MarysiaRR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak pamiętam zasłaniałam ruszt już, dziś tego nie zrobiłam, co do rusztów niby czyszczę, ale nie sprawdzałam dokładnie, wajchą nie poruszałam wcześniej. 

To moje pierwsze kroki w paleniu dlatego co dzień uczę sie czegoś innego

Opublikowano

Zanika ciąg w kominie, podejrzewam ,że masz duży przekrój komina, czapa zmniejszająca przekrój na wyjściu komina ,albo dmuchawa najlepiej ze sterownikiem PID ,taką jak ma kol.Witek, ona rązwiąże problem w 100 %.

Opublikowano

Poczekaj z tą dmuchawą. Niech koleżanka sprawdzi ruszt.

Opublikowano

Zanika ciąg w kominie, podejrzewam ,że masz duży przekrój komina, czapa zmniejszająca przekrój na wyjściu komina ,albo dmuchawa najlepiej ze sterownikiem PID ,taką jak ma kol.Witek, ona rązwiąże problem w 100 %.

Niestety w tym przypadku jakieś inwestycje odpadają, mieszkanie jest wynajmowane, nie jest na tyle wspaniałe bym tutaj zostawiała jakieś pieniądze ponad. A właściciel? Właściciel ma to gdzieś, z resztą jak mi pokazywał jak rozpalać, palił od dołu i twierdził, że dam radę, bo tu chłop palił 10 lat i było wszystko super :) ... no a ja od dołu nie chcę palić. 

Opublikowano

Co ja bym bez Was zrobiła! Ruszt faktycznie był zawalony kamyczkami trochę podłubałam i działa wajcha

Opublikowano

Na ruszt pionowy zrobiłam pokrywkę mocną z kilkunastu warstw folii aluminiowej i rozpalilam od tylu no i rozetka zamknieta.Teraz czekam na włączenie pompy i jak się będzie palić dłużej niż 3-4h to będzie ogromny sukces. 3majcie kciuki

Gość berthold61
Opublikowano

No to przegrałeś piwo. Z końcem listopada będę w Opolu.

zapraszam :rolleyes: z tym rusztem trochę namieszałem bo ja mam ruszt wodny i na całej długości od przodu do końca ale te paluchy co wytrzepują popiół dosięgają tylko 13cm od końca nie do samego końca

Opublikowano

Pompa już leci, pali się ładnie od tyłu wszystko, teraz idę szukać kogoś kto wykona mi pokrywkę rusztu z blachy, bo folia to rozwiązanie tymczasowe. 

Opublikowano

Zrobic wzór z tektury i wyciąc z blachy nawet 1mm wystarczy a do tego wystarczą ręczne nożyce do blachy  Oczywiście z grubszej blachy bedzie lepsze trwalsze :D

Opublikowano

celujesz w moje majsterkowe zapędy wiec wyzwanie przyjęte :D

Opublikowano

O kurde zeszłam teraz bo kaloryfery gorące że dotknąć się nie da a na piecu 75... co robić?

Opublikowano

Ja w Zębcu wkleiłem sylikonem czerwonym gruby sznur uszczelniający poziomo w połowie drzwiczek popielnikowych, na wysokości spodu rusztu pionowego. Odcięło to 100% powietrza z dolnej  klapki. 

Opublikowano

O kurde zeszłam teraz bo kaloryfery gorące że dotknąć się nie da a na piecu 75... co robić?

Ograniczyć dopływ PP lub załkowicie zamknąć. Do pilnowania temper. służy miarkownik lub bieganie i regulowanie ręczne.

Opublikowano

Miarownik był ustawiony na 60 :o właśnie to mnie zdziwiło, ale już spadło. jednak dalej jest ok 65.

Opublikowano

Zmiana może być z nidogrzania na przegrzanie. Musisz uszczelnić wszystkie drzwiczki lub mniej opału ładować. Jak będzie 60* -70* to jest ok.

Opublikowano

No i chyba możemy mówić o sukcesie, jest już ponad 4h od włączenia pompy, temperatura na piecu utrzymuje sie ok 62C i nie wygląda na to, aby coś zaczęło spadać, cały węgiel ładnie się żarzy.

Bardzo dziękuję jeszcze raz za rzeczową pomoc i chęć właśnie pomocy i cierpliwość  

Opublikowano

No to cieszymy się razem z Tobą !

Opublikowano

PP reguluje miarownik, ja z nim nic nie robię.

Opublikowano

Ja w Zębcu wkleiłem sylikonem czerwonym gruby sznur uszczelniający poziomo w połowie drzwiczek popielnikowych, na wysokości spodu rusztu pionowego. Odcięło to 100% powietrza z dolnej  klapki. 

Ja w swoim Ogniwie S6wc 13KW zablokowałem powietrze z popielnika jak na załączonych fotkach.

W korpusie  przyspawałem do kołnierza  płaskownik o przekroju 5x40 natomiast w miejscu płaszcza wodnego uszczelniłem obustronnie silikonem czerwonym.

Do drzwiczek przykręciłem dwa kątowniki które tworzą kanał pod sznur. Zanim to zrobiłem  od wewnątrz  ruszt pionowy zasłaniałem cegłą szamotową. Aby cegła zasłaniała cały otwór dokleiłem pasek z szamotu szerokości 15mm.

Pozdrawiam

post-36003-0-15467100-1510328449_thumb.jpg

post-36003-0-36420300-1510328507_thumb.jpg

post-36003-0-56357300-1510328564_thumb.jpg

Opublikowano

Marysiu, Ogniwo to jeden z najlepszych kotłów zasypowych na tak mała moc. Nie jest to dzieło debila i ta szczelina powietrzna ma swoja funkcję, mianowicie chłodzi ruszt pionowy i drzwiczki chroniąc je odpowiednio przed popękaniem i wypaczeniem. Można to zatkać i oszczędzić kilka złotych na rok na węglu, ale można też narobić sobie kosztów na kilkaset złotych. Jeżeli mieszkanie jest tymczasowe, ja bym tego na pewno nie ruszał.

Opublikowano

Ja rozumiem, ale dlaczego węgiel mi się nie spala po całej powierzchni zasypu, tylko z przodu? 

Póki co zatykam folią, nie jest to najszczelniejsze rozwiązanie, żadnym silikonem itd, nie będę uszczelniać, bo zwyczajnie to nie na moje nerwy ;)

Opublikowano

Nadal tak jest po wyczyszczeniu rusztu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.