jankes14 Opublikowano 31 Października 2017 #1 Opublikowano 31 Października 2017 Witam chcę dodać grzejnik w kuchni, mam zamiar podpiąć się do obecnego proszę pomoc jak to zrobić i czy zda to egzamin, następny grzejnik chcę założyć na drugiej ścianie w odległości 1.5 m dodaję zdjęcia Grzejnik obecny 600x800, planuję dodać 600x600
sambor Opublikowano 31 Października 2017 #2 Opublikowano 31 Października 2017 Nie powinno być problemów, tylko nie pomyl rur- zasilanie pierwszego grzejnika podłączasz do zasilania drugiego grzejnika i powroty też razem. Rura to najlepiej tej samej średnicy do zasilanie główne.
jankes14 Opublikowano 31 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2017 Dzięki za odp a mógł byś mi t jakoś wytłuaczyć jakiś schemat :)
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2017 #4 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zasilanie grzejnika przy podłączeniu dolnym tzw.V-ki jest od wewnątrz a powrót od zewnątrz.Musisz wstawić trójniki na podejściu do pierwszego grzejnika.Na rysunku nie da namalować rur idących od tyłu dlatego schemat jest tylko poglądowy
jankes14 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 1 Listopada 2017 Dzięki wielkie , a będzie to grzało na 100%? :)
sambor Opublikowano 1 Listopada 2017 #6 Opublikowano 1 Listopada 2017 To wszystko zależy od wykonania i regulacji
jankes14 Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 3 Listopada 2017 do czego służą te śrubki w tym przyłączu kątowym ?
sambor Opublikowano 3 Listopada 2017 #8 Opublikowano 3 Listopada 2017 To pokrętła zaworów odcinających ( na śrubokręt), aby odciąć grzejnik np do jego zdjęcia.. Ty musisz się wciąć przed tym przyłączem -czyli trzeba spuścić wodę z inst.
shogunzlasa Opublikowano 3 Listopada 2017 #9 Opublikowano 3 Listopada 2017 Lub zamknąć zawór / zawory na drodze do tych rur np na rozdzielaczu tak, żeby woda z innego źródła nie mogła się zlać. Np jak masz odcięcie rozdzielacza który jest wpięty do 5grzejników - zamykasz rozdzielacz i 4 grzejniki na tych zaworach.
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 8 Listopada 2017 mam jeszcze jedno pytanie w dużym pokoju mam taki sam grzejnik jak w kuchni tak samo podłączony tylko 3 razy dłuższy i polowa nie grzeje , jest dobrze odpowietrzony. myśle nad zmianą podłączenia powrotu
shogunzlasa Opublikowano 8 Listopada 2017 #11 Opublikowano 8 Listopada 2017 Wyreguluj przeplyw. Temu nie grzeje bo w mniejszym wode obroci 3 razy i nie zdazy ona dotrzec do tego wiekszego. Zrob test, przymknij na dole ten pierwszy np o 80 procent na tej dolnej odcince i sprawdz.
sambor Opublikowano 8 Listopada 2017 #12 Opublikowano 8 Listopada 2017 Sprawdź w dokumentacji grzejnika czy takie odłączenie jest możliwe W większości zasilanych z dołu grzejników jest to niemożliwe. Polepszenie grzania można uzyskać przez regulację wstępną zaworu grzejnika - pod głowicą lub zwiększenie biegu pompy CO. U ciebie powinien być jakiś zawór, na górze po prawej stronie.
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 8 Listopada 2017 Wyreguluj przeplyw. Temu nie grzeje bo w mniejszym wode obroci 3 razy i nie zdazy ona dotrzec do tego wiekszego. Zrob test, przymknij na dole ten pierwszy np o 80 procent na tej dolnej odcince i sprawdz. zasilanie mam mu przykręcić ?? na górze po prawej jest Termostat Pompa idzie na 3 biegu (Grundfos)
shogunzlasa Opublikowano 8 Listopada 2017 #14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Poki co dla testu przykrecaj np zamykajac powrót o 80 procent czy sie polepszy i zaczna grzac 2 rowno. To nie jest docelowe dzialanie, bo te zawory nie sa regulacyjne i moze z nich kapac, ale bedziesz wiedziec ze to w tym tkwi problem
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 8 Listopada 2017 zamknąłem powrót o 80% i nic
shogunzlasa Opublikowano 8 Listopada 2017 #16 Opublikowano 8 Listopada 2017 Jeśli jest to na jednej nitce zasilającej - skręć wszystkie mniejszegrzejniki na tej nitce o 80% - dla testu zamknij inne nitki. Przed tym jednak sprawdź czy grzejnik jest ustawiony odpowietrznikiem do góry (lekko przechylony). Jeśli piszesz, że termostat jest z prawej to wzrokowo grzejnik jest źle przechylony - powinien mieć spad w stronę termostatu.
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 8 Listopada 2017 Jeśli jest to na jednej nitce zasilającej - skręć wszystkie mniejszegrzejniki na tej nitce o 80% - dla testu zamknij inne nitki. Przed tym jednak sprawdź czy grzejnik jest ustawiony odpowietrznikiem do góry (lekko przechylony). Jeśli piszesz, że termostat jest z prawej to wzrokowo grzejnik jest źle przechylony - powinien mieć spad w stronę termostatu. własnie też mnie to zastanawia grzejnik jest do wagi w poziomie, tak instalator zamontował spróbuję go dać odpowietrznikiem do góry i dam znać
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 8 Listopada 2017 własnie też mnie to zastanawia grzejnik jest do wagi w poziomie, tak instalator zamontował spróbuję go dać odpowietrznikiem do góry i dam znać wymiary 2000X600 to największy grzejnik w domu , reszta to średnio 800x600 i grzeją normalnie A jeżeli bym tak to podłączył zda to egzamin ?
odpowietrznik Opublikowano 8 Listopada 2017 #19 Opublikowano 8 Listopada 2017 Sprawdź też czy są całkiem odkręcone zawory w module przyłączeniowym grzejnika(u dołu).U góry grzejnika jest wkładka zaworowa na którą zakłada się głowicę termostatyczną tam powinny być cyferki do nastawy wstępnej zaworu sprawdź czy jest na maksa
jankes14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 8 Listopada 2017 Sprawdź też czy są całkiem odkręcone zawory w module przyłączeniowym grzejnika(u dołu).U góry grzejnika jest wkładka zaworowa na którą zakłada się głowicę termostatyczną tam powinny być cyferki do nastawy wstępnej zaworu sprawdź czy jest na maksa jest na kresce 6 największej
shogunzlasa Opublikowano 9 Listopada 2017 #21 Opublikowano 9 Listopada 2017 O kurde - to taka krowa... :DOgólnie jeśli masz to podpięte pexem 16 od dołu może być kicha. Możesz dla testu puścić tą jedną nitkę - jeśli po drodze są jakieś grzejniki to je lekko przykręć, resztę nitek zakręć i puść pompę na full czy się poprawia.Ogólnie takie większe grzejniki powinno się podpinać na grubszej rurce. Podpięcie na krzyż może pomóc, ale i tak pasowałoby wyregulować przepływ w instalacji, zeby większa moc trafiła do tego grzejnika (trzeba przykręcić te mniejsze - najlepiej na nastawie wstępnej termostatów).
sambor Opublikowano 9 Listopada 2017 #22 Opublikowano 9 Listopada 2017 Niestety to wielka krowa i na rurze PEX16 i tym bardziej na PP16 nie pójdzie na całą moc.
shogunzlasa Opublikowano 9 Listopada 2017 #23 Opublikowano 9 Listopada 2017 Braku grubej rury nie przeskoczysz. Docelowo pomóc (ale nie rozwiązać problem - czyli może grzać trochę lepiej - trochę więcej) może krzyżowe podłączenie grzejnika, stłumienie przepływu na mniejszych grzejnikach i wyższy bieg pompy - kierujesz większą moc na ten grzejnik wraz ze wzrostem szybkości przepływu (wyższy bieg pompy), ale rura będzie za mała, żeby całą tą moc przenieść - to tak w razie gdybyś musiał z tym żyć w takiej postaci i nie mógł wstawić grubszej rury...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.