Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super :-) Oby więcej takich,świadomych innowatorów.

Opublikowano

Coś pięknego , a ja mam zawszę ciemną sadzę i po wybraniu jej trzeba się ostro szorować. A ten kolorek to taki " nieoczywisty beż " ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy mam pytanie czy jest ktoś na forum kto pali (tylko samym) ekogroszkiem(chodzi mi o granulację) w u24 jak to się sprawdza ?,pytam bo mam okazję zakupu taniego ekogroszku.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam właśnie kupiłem orzech 2 z kopalni Sobieski typ 31.1 ze sklepu internetowego Węglo Smyk spala się idealnie!!!nie zawiesza sie wcale! polecam.dodam że założyłem miarkownik ciągu kominowego i teraz temperatura spalin to prawie zawsze 200c.

Opublikowano

WęgloSmyk nadal dolicza po 140 zł od dostawy za paletę? Węgiel do tego kotła fajny ale koszt samego węgla jak i transportu już nie.

Opublikowano

Palę Sobieskim od początku posiadania u24 ,zero problemów cała przyjemność z palenia ,mam w pobliżu skład węgla przedstawiciel Taurona,posiada tylko ich wszystkie asortymenty węgla i tak w maju płaciłem za groszek 560 pln ,a dziś kosztuje 660 pln i to nie koniec podwyżek.

Opublikowano

Ja miałem ochotę kupić w WęgloSmyku Sobieskiego OII no ale 820 zł za tonę to cena z księżyca chyba, a nawet nie wiem ile by trzeba było czekać na dostawę. Na lokalnym składzie wziąłem 6 ton groszku z Ziemowita po 590 i spoko. Nie powinno zabraknąć, biorąc nawet poprawkę na większe zużycie.

Opublikowano

No kuźwa, popatrz co robio? Robio co chco.A na poważnie, za tonę Ziemowita 9 stów? Ja rozumiem że WęgloSmyk koszt transportu zwala na klienta  , ale żeby lokalny skład śpiewał taką kwotę... Mam kolegę i on pali butami z ciucholandu bo za worek płaci kilka złotych. Nie jest ubogi,ale twierdzi że nie będzie płacił za węgiel 700 stówek skoro może takim workiem opalić chałupę cały dzień. Granica robienia w bambuko detalicznych klientów ma granicę. Niejeden pomyśli że np. takie stare obuwie to ciekawa alternatywa dla węgla. Ech, ekologia... A wszystko dzięki pazerności zarządów kopalń czy dystrybutorów . Dając w zad cenami, nie zrobimy ekologii, a tak wszyscy decydenci o nią zabiegają i marzą o świeżym powietrzu.. Ot mrzonka, a raczej obłuda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj pierwsze moje palenie Ziemowitem,uważam że najlepszy węgiel do u24 ,jest dużo mocniejszy od Sobieskiego, zero problemu,z komina zero dymu temp.spalin ok.po wypaleniu komora zasypowa siwo-biała ,uwielbiam taki wygląd,wymiennik również ok.koledzy polecam ten węgiel.

Opublikowano

Też polecałem, zakupiłem groszek. No ale wydaje mi się że koledzy gardzą plomiennym na rzecz koksujacego. Nawet do dolniaków kupują węgle z wyższą spiekalnoscią, licząc na swoje umiejętności.Potem potrzeba dokupić o niższej kaloryczności ale mało kto się przyznaje do tego typu porażki.

Opublikowano

Swięta prawda chcesz palić w DS bez smoły, skoków temp.na kotle,częstego rusztowania/zruszania zawieszonego węgla/,bez wygaszania,dymu w kotłowni i komina i wielu innych bolączek DS, kupuj tylko węgiel płomienny, poczujesz przyjemność z palenia w kotle,nie będzie pytań na forum dlaczego ,a gdyby,a może ?,Sprawdziłem wiele typów węgli i z czystym sumieniem  polecam ten typ węgla.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wygląda na prosty sterownik klapką, a nawet drzwiami, jeżeli dobrze przeczytałem.

Jeżeli potrzebujesz trochę wygody to za trochę więcej niż za mechaniczny wejdziesz również w świat nowoczesnych technologii :).

Ta propozycja może uwolni niektórych od kłopotów z regulacją miarkowników mechanicznych, z wpisów na forum wynika, że

jest wiele osób mających taki problem, jeżeli  jak stoi w opisie sterownik reaguje już na dziesiętne części stopnia a regulacja dosyć

długiego cięgła nie jest tak kłopotliwa to może być dla nich jakaś alternatywa.

Ponieważ mam swój podobnie działający to już mu dobrze życzę :), reszta wyjdzie w eksploatacji.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość witek1234
Opublikowano

Dzięki za miłe słowa i życzenia. Od siebie życzę Ci równie miłych i spokojnie oraz radośnie przeżytych chwil w gronie rodziny i przyjaciół. A na marginesie dopisuję podziękowanie za słowa wsparcia gdy byłem o krok od rezygnacji i zlikwidowania swojego konta na forum. Trzymaj się ciepło Mikesz,wszystkiego dobrego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Mam nadzieje ze ktos odpowie na moje pytanie i rozwieje moja watpliwosc .

Jestem zaiteresowany kotlem viadrus herkules 17 kw i moje pytanie jest zwiazane z podlaczeniem tego kotla do przewodu spalinowego o wymiarach 14*14 . Nadmienie ze wtej chwili mam zamontowany kociol wamet 23 kw tez ma rure wyjsciowa do komina fi 156 pale w nim od gory juz 5 sezon . Ale nadmienie ze docelowo viadrusa bede chcial przerobic na pelet .

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.