mtus Opublikowano 13 Października 2017 #1 Opublikowano 13 Października 2017 Dzień dobry. Mam problem z piecem - a dokładnie z krótkim obiegiem. Wszystko działa dobrze, dopóki działa pompka CWU (bo powoduje ruch w małym obiegu). W momencie gdy pompka CWU przestaje działać, krótki obieg grawitacyjnie już nie działa. Dochodzi do sytuacji, że na piecu mam zadaną temperaturę, temperatura powrótu spada i włacza się funkcja ochrony powrotu, która zamyka zawór 4D i nic się nie dogrzewa. Grzejniki nie grzeją, temperatura powrotu nie rośnie a piec trzyma swoją temperaturę. Zasilanie 4D jest gorące, wyjście 4D w stronę powrotu do kotła też - ale tylko zaraz przy zaworze - kilkanaście cm dalej juz jest chłodne, więc ewidentnie woda w krótkim obiegu nie krąży. Dopiero gdy temp. CWU spadnie i właczy się pompka znów wszystko zaczyna działać jak powinno. Jedyne co jest odmienne od tego, co widziałem w innych kotłowniach, to to, że zawór 4D i instalacja jest obrócona o 90st. w lewo - patrząc na wprost teraz: zasilanie jest od dołu, wyjście na grzejniki od lewej, powrót z grzejników od góry a powrót do pieca z prawej - więc zgodnie ze schematami. Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu - czy ktoś ma jakieś sugestie?
sambor Opublikowano 13 Października 2017 #2 Opublikowano 13 Października 2017 Schemat instalacji! Daj jakiś rysunek!
konopka Opublikowano 13 Października 2017 #3 Opublikowano 13 Października 2017 Możesz wyłączyć ochronę powrotu,cwu włączyć na stałe
mtus Opublikowano 13 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 13 Października 2017 Dołączyłem schemat połączeń - 4D jest obrócony stąd zasilanie od dołu etc. Martwi mnie ten brak grawitacyjnego obiegu przy zamkniętym zaworze :/ Jeżeli schemat nie jest wystarczający, to wieczorem porobię zdjęcia i wrzucę tutaj
mtus Opublikowano 13 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 13 Października 2017 Możesz wyłączyć ochronę powrotu,cwu włączyć na stałe Teraz póki co pompka CWU chodzi non stop, ale to chyba nie powinno tak działać :/ Nie potrzebuję 60st. w bojlerze - 45 w zupełności wystarczy
sambor Opublikowano 13 Października 2017 #6 Opublikowano 13 Października 2017 Pewnie masz źle zał siłownik - obróciłeś zaw 4-D a siłownika już nie. Ponadto jak jest siłownik i włączona ochrona powrotu to ster pilnuje tylko ochrony powrotu i stąd zimne grzejniki - całe ciepło idzie na z powrotem na kocioł. Zdejmij siłownik lub wyłącz funkcję ochrony powrotu, ustaw zaw 4-D w położeniu środkowym - powinno działać.
mtus Opublikowano 13 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 13 Października 2017 Pilnowanie ochrony powrotu i zimne grzejniki do momentu jego zagrzania - to mi pasuje. Jedyny problem to ten brak krążenia wody przy zamkniętym zaworze. Wszytkie gałęzie są wtedy zimne (oprócz zasilania). Zdarza się, że piec wchodzi w tryb nadzoru na 1,5h - do momentu, aż pompa CWU nie ruszy. Wtedy piec tez dostaje w kość, bo temperatura nagle leci na łeb na szyję - 15 stopni w dół w ciągu kilku minut, i znów potrzeba czasu, zeby sie to wszystko ustabilizowało. Sprawdzę dzisiaj ten siłownik. Dzięki za radę
papasmurfek Opublikowano 13 Października 2017 #8 Opublikowano 13 Października 2017 Jesteś kolejnym który dał się złapać w marketingową magię 4d. Pierwsze pytanie w jakim celu ten 4d został zainstalowany?
Gość mak Opublikowano 13 Października 2017 #9 Opublikowano 13 Października 2017 A jakie są średnice rur w obiegu kotłowym? Wygląda na to że grawitacyjnie obieg kotłowy nie działa, a właśnie powinien działać grawitacyjnie, i póki działa pompka na cwu to i masz ciepły powrót.
sambor Opublikowano 13 Października 2017 #10 Opublikowano 13 Października 2017 Pierwsze pytanie w jakim celu ten 4d został zainstalowany? Pewnie było w gwarancji kotła o tym , że musi być
konopka Opublikowano 13 Października 2017 #11 Opublikowano 13 Października 2017 Pompa kotłowa + wyłączenie ochrony powrotu
papasmurfek Opublikowano 13 Października 2017 #12 Opublikowano 13 Października 2017 Można też bez dodatkowej pompy, a za pomocą cwu, wyjmując czujnik z zasobnika.
mtus Opublikowano 13 Października 2017 Autor #13 Opublikowano 13 Października 2017 A jakie są średnice rur w obiegu kotłowym? Wygląda na to że grawitacyjnie obieg kotłowy nie działa, a właśnie powinien działać grawitacyjnie, i póki działa pompka na cwu to i masz ciepły powrót. rura Mapress jest chyba 32ka. Najgorsze jest to, że w tym samym budynku w kotłowni obok stoi dokładnie taki sam piec, takie same są średnice rur i tam wszystko działa jak należy :/
mtus Opublikowano 13 Października 2017 Autor #14 Opublikowano 13 Października 2017 Pewnie było w gwarancji kotła o tym , że musi być Dokładnie tak jest
sambor Opublikowano 13 Października 2017 #15 Opublikowano 13 Października 2017 Ale w instrukcji ani gwarancji nie napisali, że zaw 4-D albo chroni kocioł albo pozwala na regulowana pracę instalacji obu rzeczy na raz nie zrobi. Producenta kotła nie obchodzi twoja instalacja tylko kocioł, który wyprodukował i to jest właśnie problem z zaw 4-D. Można to poprawić, przez montaż pompy na powrocie z zaw 4-D do kotła.
papasmurfek Opublikowano 13 Października 2017 #16 Opublikowano 13 Października 2017 obu rzeczy na raz nie zrobi. Producenta kotła nie obchodzi twoja instalacja tylko kocioł, który wyprodukował i to jest właśnie problem z zaw 4-D. Robi trochę tego i trochę tego...
konopka Opublikowano 13 Października 2017 #17 Opublikowano 13 Października 2017 Po zastosowaniu pompy kotłowej na powrocie jest dobrze
shogunzlasa Opublikowano 20 Października 2017 #18 Opublikowano 20 Października 2017 Wszystko ok - tylko jak wstawimy pompe na powrocie z zaworu 4D - to po cholere on tam jest? :DZ pompą wystarczy zrobić Bypassa z rur nie żadne zawory, 2 termiki i pompka się włączy jak temp spadnie - całość jakieś 120 zł...A po 2gie - ze schematu widać, że przy obecnym założeniu większość ciepła pójdzie w grzejniki (w górę) nie w powrót do kotła. Poza tym potrzebujesz 60 stopni w bojlerze (chociaż raz w tyg) co by Cię legionella nie zjadła...
teres Opublikowano 20 Października 2017 #19 Opublikowano 20 Października 2017 Po to, że możesz sobie trzymać na powrocie do kotła stale 55 czy 60 stopni, a na kaloryfery sterować pogodowo. Zrób to samo bez zaworu 4D.
look Opublikowano 28 Października 2017 #20 Opublikowano 28 Października 2017 Nie daj sobie wmówić, że zawór 4d nie może działać. Oczywiście, że może, choć prawie nigdy nie jest idealnie. Podstawa to odpowiedni przekrój rur, jak najmniej przewężeń i kolan (idealnie 2 kolana+zawór) i zachowanie spadki ogólnie jak przy grawitacji. Istotna jest też prawidłowy kierunek przepływu - zawór daje się założyć odwrotnie. Natomiast nie ma to najmniejszego wpływu na sytuację gdy zawór jest zamknięty (no chyba, że zupełnie pomylone są wyjścia, ale w to nie wierzę). Jak masz możliwość, to zrób monitoring temperatur na rurach - po wykresach zwykle dużo więcej widać. Coś jak tu.
konopka Opublikowano 28 Października 2017 #21 Opublikowano 28 Października 2017 Wszystko ok - tylko jak wstawimy pompe na powrocie z zaworu 4D - to po cholere on tam jest? :D Z pompą wystarczy zrobić Bypassa z rur nie żadne zawory, 2 termiki i pompka się włączy jak temp spadnie - całość jakieś 120 zł... A po 2gie - ze schematu widać, że przy obecnym założeniu większość ciepła pójdzie w grzejniki (w górę) nie w powrót do kotła. Poza tym potrzebujesz 60 stopni w bojlerze (chociaż raz w tyg) co by Cię legionella nie zjadła... Owszem, bypass pomoże w kwestii ochrony powrotu,ale już nie masz regulacji zasilania,ile na piecu tyle na grzejniki.Mam 4d,mam pompę kotłową i jest ok.
akir19 Opublikowano 28 Października 2017 #22 Opublikowano 28 Października 2017 Gdzie masz zawory zwrotne? coś czuję że masz za mocne wrzucone. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
piotr71kaszuby Opublikowano 9 Listopada 2017 #23 Opublikowano 9 Listopada 2017 Witam, Proszę o rekomendację przyłączenia (pompy kotłowej, którą można sterować przy pomocy ecomax910 na podobnym przypadku. Schemat bardzo podobny do przedstawionego. Objawy: ustawienie "ochrona powrotu" + temp. 45stopni == Wyjście 60st i Powrót 35st :) ergo woda na grawitacji w małym obiegu kotła przed zaworem 4D nie krąży, a co gorsza nigdy nie zakrąży bo CWU się nie włączy :) Sterowanie pompą małego obiegu można (podkreślam - MOŻNA - czy warto?) ustawić na wymienionym sterowniku wyjściem H, czyli jeśli poprawnie rozumiem to włączy się "wtedy i tylko wtedy gdy zawór 4D się zamknie" Zanim jakiś kolejny "fachowiec" zapoda swoje patenty na życie i ciepło w domu, warto mieć nieco wiedzy - stąd pytania: 1. Czy pompa zaraz przed powrotem, już za wejściem z CWU - czy pomiędzy CO i CWU ? 2. Chyba najlepiej zamontować ją na "obejściu" ? (zachowując możliwość pracy w grawitacji (np awaria pompy) oraz przy wymuszeniu cyrkulacji przez pompę CO na otwartym zaworze 4D 3 Jeśli pkt 2 - to czy wówczas trzeba dać jakieś zabezpieczenie przed "ciągnięciem wody z pieca" przez tą pompę kotłową ? czy samo jej zamontowanie na kącie 45st w jedną stronę i 135 st w drugą stronę (obejściem) wystarczy aby ciągnęła wodę w krótkim obiegu poprawnie ? Panowie wiem że wiedza kosztuje, ale zakładam że nikogo z okolic Gdańska nie znajdę, a to licha robota :) a do tego jeszcze rodzina nieustannie twierdzi że "znajomy brata mamy nie mógł się pomylić, zakłada takie instalacje i jeździ na szkolenia" Najgorsze że teraz zastanawia mnie, co się w takim piecu dzieje, gdy na wyjściu pokazuje 60st a na wejściu 35 stopni, a przecież woda stoi w obiegu - tam w środku gdzieś się pewnie gotuje... No i rzecz druga to skoro taki błąd instalatora to zaufania ja już nie mam (diabeł dobrze wiedział że jakaś lipa bo ustawił 4D na 34 stopnie, fachura :) ) i teraz czy aby naczynie wzbiorcze dobrze przyłączone i reszta instalacji też, coby pewnego pięknego dnia nie zdarzyło się że piec wyjedzie za okno ze ścianą, w kawałkach... bo dobrze wiedział że zawór 4D nie daje ochrony powrotu w obecnym stanie instalacji, ale się zapiera ze wszech sił że jest inaczej, a rodzina technicznie ciemna jak tabaka w rogu (panie to tak działa i będzie działać, a co) i rzecz ostatnia - czy taki stan rzeczy może prowadzić do problemów z pracą w FuzzyLogic ? (PID) bo się nie chce ustawić poprawnie, ile by sie mu nie dało czasu to chce żreć po 2 kg wyngla na godzinę
MoskiTe Opublikowano 20 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 20 Stycznia 2019 I jak udało się rozwiązać problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.