Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

probuj

Opublikowano

Nie pomogło, wydaje mi się że jeszcze więcej tego niedopału, ale może tylko wrażenie... W każdym bądź razie nawiew wrócił na 37% - wydłużyłem przerwę o 1s

Wszystko takie drobne niedopałki, jak zdjęciu (nie sugerujcie się rozmiarem, to brytfanka od ciasta, niedopałki wielkości paznokci)

IMG_20181203_172709.jpg

Opublikowano

Ponowie pytanie czy coś zrobiles z palnikiem skoro mówiłeś kilka postów wcześniej, że tylko z jednej strony ci przesypuje więc może to jest ten groszek który się nie spalił. Jeśli masz niedopal z jednej strony palnika to masz nierówne ciśnienie na nim.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nic nie zrobiłem, za zimno teraz żeby wygaszać i coś grzebać, dopiero co go uszczelniałem, wydaje mi się że ten niedopał tak jak piszesz jest z przeciwnej strony do podajnika bo popielnik z tej właśnie strony jest ciągle zasypany. Dziwne to trochę że fabrycznie taka wada jest że jakby nie ma odpowiedniego ciśnienia w najdalszym pukncie kanału, no chyba że ja coś źle robie z nadmuchem...

Opublikowano

Więc tam gdzie jest ok trzeba troszke przytłacza dziurki ale to już pisałem i paru kolegów w innych tematach. Jest masa tematów na ten temat i nawet odmienne tematy na temat przesypywania lub problemów z ustawieniami sprowadzały się do tej właśnie wady palnika. po zaślepieniu dopiero można było zająć się parametrami. Teraz kręcisz nastawami w lewo i w prawo i nic ci to nie daje. A tak naprawdę to domek ci się nie wyziębi przez kilka godzin.

Opublikowano

Silikon ten na wysoką temp schnie 72h a twardy po jakiś 24. Czerwony to do paleniska się nie nadaje

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Okej mój błąd ,masz zwykłą retorte. Mam taką samą.jeśli bardziej wypycha opał z drugiej strony niż podajnik to albo jest oblepiona fajka nagarem albo coś zatyka przewody napowietrzające. może też być za dużo popiołu na dole palnik a co blokuje przepływ powietrza, odkręcałes dolne denko.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

2 tyg. temu uszczelniałem  silikonem, odkręciłem dekiel, wysypałem 0,5L popiołu, do fajki nie zaglądałem, piec ma 1,5 roku 

Opublikowano

To ja nie mam takich problemów. wiem że z mniejszymi palnikami które były w 12kw były jakieś problemy tylko nie pamiętam z czym. Kolega Wwojtek dobrze w tym temacie operował. Ja mam już kocioł 15 i podobno nie było żadnych problemow już z tym palnikiem. U mnie spala się równo na całej powierzchni a kocioł ma 4 lata.

Opublikowano

Koronę mam na silikon świeżo uszczelnioną i w trakcie uszczelniania koronkę wyczyściłem dokładnie, przy okazji wygaszenia sprawdzę kanały nadmuchowe i może się uda coś poprawić

Opublikowano (edytowane)

Zdjąłem dekiel od spodu, odrobina popiołu się wysypała, środek czysty i drożny bez żadnych zatorów, nagarów.

Skręciłem ponownie, rozpaliłem ręcznie i pali się równo i mocno, pytanie jak długo... (Zrobiłem jeszcze jeden manewr ale zobaczę co będzie rano i się podzielę opinią).

lechumb, atp2000 a może to kwestia ustawienia przesłony ? Jak macie ustawione u siebie? Wiem że to kwestia opału, ale szukam już każdego argumentu:)

Edytowane przez mafik
Opublikowano

Ale czy na pewno wlot do powietrza od poczatku czyli od wiatraka do komory skad wyrzuciles popiol jest drozny? Tam tez moze byc tego sporo.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Potwierdzam wersję przedmówcy. Pewnego razu gdy odkręciłem przewód łączący dmuchawę z kotłem to aż się zdziwiłem jakim cudem tam tyle tego wyszło. ja nie mam żadnej oryginalnej przesłony i w tym momencie niczym nie przesłaniam dmuchawy, mam wersję WPA 120 HL 80 w.

następnym razem jak wygasisz kocioł możesz sprawdzić ilość nagaru na kolanie fajki, często ręką się tego nie wyczuję ale gdy się uderzył młotkiem płatami odlatuje.

Opublikowano

Niestety po nocy brak poprawy, dalej wywala bokiem. A może to kwestia przesłony na wentylatorze, jak jest przysłniona na 1cm tak jak u mnie to może nie daje odpowiedniego nadmuchu na caly kanał?

Opublikowano

Mozesz dac na maxa. Ale ja najpierw sprawdzilbym na jakis wolnych obrotach czy jest drozny kanal i wieje ze wszystkich stron korony. A dlaczego przykleiles korone?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego mafik mam takie wrażenie że ty chcesz i nie chcesz pomocy. kilka postów wyżej było pisane otwórz przesłonę a dziś piszesz że nadal masz przesłonę zamkniętą na prawie 99% to albo chcesz tej pomocy i robisz według rad albo nie chcesz i nie nabijasz zbędnych postu.

Opublikowano

Nie kojarzę w którym poście było o przesłonie ale być może coś przegapiłem, pisaliśmy o klapce z odważnikiem żeby otworzyć na maksa i teraz ją mam na full, a przesłonę tą regulowaną motylkami miałem od początku uchyloną na 1-2cm, ale dzisiaj spróbuję z pełną odsłoną

Jakie masz lechumb obroty (ile %) bo mam taki sam wentylator jak Ty

atp2000 źle się wyraziłem, koronka leży swobodnie, pierścień górny uszczelniony

Opublikowano (edytowane)

Nie, klapka/przesłona na wentylatorze mocowania na 2 motylki i nią przysłaniasz nadmuch

pobrane.jpg

Edytowane przez mafik