Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem z kad ty takie parametry ustawiłem daj czas podawania np 2 sekundy co 8 sekund i wentylator na 28% minimum jeśli masz regulacje od zera do 100%. Po pierwsze napisz jaki kocioł czym palisz i co ogrzewasz.

Opublikowano

Ok, kocioł sas bio slim, 14kw, pellet od lokalnego w canie 700zl,  dom 145m same grzejniki jutro po południu będę w domu to przestawie. 

Opublikowano
Żeby taką temperaturę powrotu otrzymać, to trzeba by było zamontować pompkę kotłową :)
Słyszałem opinie, że to ustabilizuje pracę kotła, ale spalanie może wzrosnąć, a żywotność naszych kotłów wydłuży się maksymalnie o kilka godzin ;)
Coś tam słyszałeś ale nadal nie wiesz w którym kościele bije. Jak nie sprawdziłeś to nie pisz głupot. Ja i inni mamy pompę i jedyne co zaobserwowalismy to ustabilizowanie pracy kotla, a co w rezultacie dało zmniejszenie ilości spalonego opału.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie posiadam takowej, a jedynie słyszałem opinie o czym napisałem. Także czytamy ze zrozumieniem.

Opublikowano

Jeśli są to tylko opinie negatywne to masz już pierwsza w swoim słyszeniu pozytywną. Jest jeszcze wielu oprócz mnie co poprą w słuszności pompy kotłowej. Lepiej nie pisać czegos czego nie jest się pewnym bo ktoś uzna to za świętą prawdę. Oczywiście pisze to w dobrej mierze i nie chce nikogo urazić. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ok. No to jest jedna pozytwna opinia ;) Powiedz mi, mocno spadło spalanie po montażu tej pompki? Swego czasu czytałem o RCK, że czyni cuda, a spalanie spada o 30%. Kupiłem, zamontowałem. Ciąg stabilny, ale w spalaniu nic się nie zmieniło. Mam teraz fajny bajer na kominie, że klapka się uchyla ;)

Edytowane przez Dzi4d3k
Opublikowano

Jeszcze jedno. Czemu miałbym się nie dzielić zasłyszanymi opiniami ? :) Przecież nikogo tutaj nie okłamuję.

W tym czasie znajdzie się ktoś, kto przerabiał dany temat i może się wypowie, potwierdzając lub zaprzeczając danej opinii ;)

Opublikowano
W dniu 2.12.2018 o 16:26, MarcinWlo napisał:

Fakt. Pompa kotlow stabilizuje pracę kotła tzn. Wyrównuje rozkład temperatur w kotle. Proszę sobie porównać wykresy z grzania dla wyłączonej i włączonej pompie.

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowym posiadaczem Sas bio efekt 23 kw na pellet z sterownikiem Sas St-555P. Interesują mnie nastawy temperatur manualne oraz menu serwis jak ustawić piec ogólnie od ilu stopni maja się włączać pompki. Ogrzewanie podłogowe góra i dół dom z ytong 24 cm gr. Nie ocieplony okna 3 szyby dach 23 cm wełny isover lambda 0,031

Edytowane przez Hipokrates
Opublikowano

@Dzi4d3k masz tam fotkę na poprzedniej stronie z zaworem termicznym 55 stopni. Kocioł nie ma problemu z grzaniem instalacji a trochę roboty ma.

Opublikowano

Dzięki :) ja mam u siebie zamontowany zawór 4D

Opublikowano

Czy zdarzyło się komuś aby piec (sterownik) zawiesił się?

U mnie w pewnym momencie nie pokazywał właściwej temperatury z jednego czujnika, wciągał paliwo w oczach a temperatura pieca specjalnie nie rosła.

Po wbiciu powrotu do ustawień fabrycznych i wyłączeniu pieca na jakąś chwile (chyba/mam nadzieje) wróciło do normy

Opublikowano

Czesc wszystkim,

od dluzszego czasu tez walcze z kotlem na pellet sas bio gro-eco z tech 550zPID, sterownik jak w temacie, zawor 3d, termostaty na kaloryferach, podlogowka w lazience, regulator pokojowy 292v2 bezprzewodowy, bolier 120l, regulator ciagu kominowego, bez bufora

Aktualnie sterownik 1.0.18 ze wzgledu na fakt ze nowa wersja gorzej spalala pellet, pojawily sie spieki itp.

1. Regulator ciagu kominowego u mnie nic nie dal jesli chodzi o spalanie - tyle ze klapka sobie klapie. Szczegolnie jak jest niż.

2. W menu serwisowym zmienilem ustawienia rozpalania na 30sek (fabrycznie 60sek), opoznienie na 120sek oraz pare innych mniej waznych ustawien jak alarm temp. nie rosnie na 30min(standard to pare godzin). Wentylatorem tez sie kiedys bawilem ale nie ma wiekszego sensu bo mozna % sterowac z menu. Natomiast jak komus PID za mocno dmucha to mozna i tam.

3. Ustawienia pieca mam nastepujace na manualu:

podawanie 2 sek

przerwa 12 sek

wentylator 14%

Temperatura spalin w granicach 120-130 stopni, plomien jak w kominku wg zalecen SAS(nie wolny ale tez nie postrzepiony, PID ma u mnie tendencje do zbyt duzego nadmuchu ale to sie da skorygowac tylko po co skoro wg SAS pid jedynie co sprawdza temperature spalin czy nie jest za wysoka)

temp CO 55, histereza 2, CWU 40, histereza 2, pompy od 48stopni

podtrzymywanie:

podawanie 3sek

przerwa 7min 30sek (przy lepszym pellecie mialem 11min i nie gasl)

wentylator 20sek praca, przerwa 3min, wentylator 25%

1% = -+1kg

No i teraz moje pytanie, jak zejsc z tym ustrojstwem w dol z zuzyciem.

Opcja 1: Cieplo idzie na kaloryfery caly czas przy odpowiednim ustawieniu 3d. Srednie zuzycie puszczajac non stop cieplo na kaloryfery(bez regulatora pokojowego) wyniosilo 2% z malym marginesem bledu(na dworze od -8 do -1). Co ciekawe przy -7 2% i przy -1 tez 2%.  Za to wykres byl piekny ;) rowniutki jak z instrukcji TECHa. No ale 2% to 2kg na godzine, wiec 48kg/ dobe - > dla mnie za duzo.

Ustawienia drugie  z regulatorem przyniosly poprawe. Dodam ze regulator pokojowy mam w najchlodniejszym pokoju ustawiony na 21,5 stopni i tam tez termostat na max, inne pokoje ustawilem adekwatnie na termostatach(z termometrem sprawdzalem temperatury w pokojach, wiem wiem to juz zboczenie ale ja lubie optymalizowac) ze w tym samym czasie osiagaja mniej wiecej taka sama temperature jak ten najchlodniejszy czyli 21,5. W momencie osiagniecia temperatury piec przechodzi w podtrzymanie. Wychodzi 1.57% na godzine czyli jakies 1.57kg natomiast to nadal -+37.7kg na dobe. Gdyby nie podtrzymywanie to wynik bylby calkiem niezly.

3 sek podtrzymania co 7,5 min daje 0,4 sek podawania na min. w ciagu doby mamy 24h po 60min = 1440

Zalozmy ze 60% czasu jest w podtrzymaniu to daje nam 864min i kazda z nich dostaje 0,4 sek pelletu = 346sek podawania czyli jakies 6% zasobnika(okolo 6kg), gdyby piec caly dzien byl trzymany w podtrzymaniu to jakies 10-11%. Poki co wydaje mi sie to ale i tak rozsadniejsze niz wygaszanie pieca i rozpalanie na nowo. Mimo zmienionych ustawien rozpalania piec potrzebuje wiecej pelletu niz podtrzymanie.

Czy macie jakies sugestie co moglbym jeszcze zmienic ? Moze cos z histereza ? Moze plomien nie taki(lekko zakrzywiony, nie szarpany)? albo wyzsza temperature ale krocej? Moze lepiej podtrzymania dawac wiecej np 10sek podawanie ale 25min przerwy? Za wszelkie sugestie dziekuje bo powoli mi brakuje pomyslow. I nie chodzi mi tutaj o docieplanie budynkow itp tylko o najbardziej optymalne ustawienia pieca , po prostu chce sie zblizyc na ile sie da do optimum.

Mam jeszcze zamiar na probe kupic pare workow pellet A1 i zobaczyc jak z nim pojdzie bo mam pellet od lokalnego dostawcy. Jakosci raczej nie sprawdze.

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie przy tych ustawieniach jakby niski wentylator pokaż płomień jaki jest jak piec już osiągnie te 120 stopni na czopuch. Zrób zdjęcie jak wygląda góra wymiennika górne drzwiczki otwórz i zrob. Jak wygląda u Ciebie dym jak zaswiecisz latarka w wyczystke za piecem jeśli biały dodaj wentylatora i zamknij i za 5 min zerknij dojdź do takiego momentu aż dym zniknie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dzi4d3k     1

Dzi4d3k

@Bafi1234Odnośnie zaworu to nie masz może ustawione gdzieś w menu zawór obniżenie temperatury o 20st przy dogrzaniu domu? Menu instalatora -> Ustawienia zaworów -> regulator pokojowy -> obniżenie pokojówki. 

Tak Dziadek miałeś racje, to na ile to ustawić,? 
Opublikowano

20st - o tyle obniża temperaturę wody wychodzącej. Czyli jeżeli masz na zaworze ustawione 45st to po grzaniu domu temperatura wychodząca na grzejniki zmienia się na 25st - pompka tłoczy w instalację zimną wodę. Możesz zmienić to na 0, to wtedy grzejniki cały czas będą ciepłe.

Z tej opcji korzystam tylko w okresie przejściowym (wraz z wygaszaniem kotła) i mam to ustawione na 7 (przy stałej temp. zaworu 43st). Po dogrzaniu domu, kocioł jeszcze przez jakiś czas wytraca nazbierane ciepło. 

W tej chwili nie korzystam z obniżenia pokojówki, a z opcji regulacji proporcjonalnej, która współpracuje wraz ze sterownikiem pokojowym wprowadzając korektę do pogodówki na podstawie temperatury wewnętrznej domu. Czyli jak w domu jest cieplej, to zawór się delikatnie przymyka wypuszczając chłodniejszą wodę, a jak jest chłodniej to wypuszcza cieplejszą wodę. 

Opublikowano

Panowie próbuje pomóc koledze z ustawieniami Sas Bio Solid 14 ze sterownikiem Techa.  Jak to jest, funkcja PID ma być włączona  czy wyłączona? Pogodowka nie jest wpieta, w poniedziałek będzie termostat pokojowy. Kocioł był ustawiony na 55 stopni z histereza 15 stopni po czym grzałka i od nowa się odpalal, tragedia. To już W miarę ogarnąłem,  jest zadana 65 stopni,  histereza 10 stopni, start pompy od 50, włączona ochrona powrotu 50 stopni, zadana zaworu 47 stopni. Wszystko było ok, ale podobno 4d się nie otwierał,  stał na 5% otwarcia. Nie wiem czym jest to spowodowane. W ogóle teraz kocioł przynajmniej przechodzi w podtrzymanie, bo wcześniej poprostu wygasal.

Opublikowano

Jeżeli ustawienia manualne to PID musi być wyłączony. Inaczej nie uruchomisz ustawień manualnych :) 

Zawór, minimalne otwarcie przestaw na 20%, ochronę powrotu bym zrobił na 40st.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, eliks napisał:

Panowie próbuje pomóc koledze z ustawieniami Sas Bio Solid 14 ze sterownikiem Techa.  Jak to jest, funkcja PID ma być włączona  czy wyłączona? Pogodowka nie jest wpieta, w poniedziałek będzie termostat pokojowy. Kocioł był ustawiony na 55 stopni z histereza 15 stopni po czym grzałka i od nowa się odpalal, tragedia. To już W miarę ogarnąłem,  jest zadana 65 stopni,  histereza 10 stopni, start pompy od 50, włączona ochrona powrotu 50 stopni, zadana zaworu 47 stopni. Wszystko było ok, ale podobno 4d się nie otwierał,  stał na 5% otwarcia. Nie wiem czym jest to spowodowane. W ogóle teraz kocioł przynajmniej przechodzi w podtrzymanie, bo wcześniej poprostu wygasal.

Może jest tak że piec nie otwiera zaworu bardziej bo nie może powrotu wygrzać na te 50 stopni. Jeśli powrót będzie cieplejsze to będzie więcej puszczal na ogrzewanie i się bardziej otwierał.

W domu ciepło ?

Jaka temp powrotu?

Edytowane przez lisek311
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Manualne ustawienia to tylko histereza, zadana i start pompy, nic więcej nie ruszalem, ale rozumiem że PID ma być wyłączony, tak zrobię. Ochronę powrotu też przestawię. Pytanie czemu zawór 4D stoi. Czy tryb pracy bez PID mógł go unieruchomić?

@lisek311 dokładnie to samo mu napisałem ale on twierdził że jakoś wolno ten kocioł się buja a na obroty nie wchodzi. Dzisiaj zajrzę do niego po 14:00 to opiszę sytuację,

Edytowane przez eliks
Opublikowano (edytowane)

Jak włączysz pid to jakie masz ustawienia co ile ślimak chodzi i na ile?

Macie za zaworem czujnik?

A pid na pewno wyłączył.

Edytowane przez lisek311
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, czyli do poprawnego działania zaworu 4D funkcja PID musi być włączona?

Co do ustawień to nie pamiętam jakie były,  ale są fabryczne.

Co do czujnika, nie pamiętam. Zrobię zdjęcie to się podzielę. 

Aha i miga czerwone NK nad podajnikiem na wyświetlaczu. 

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Minimalne otwarcie zaworu jest ustawione na 5%. Instalacja się nie wygrzeje bo zawór praktycznie się nie otwiera. Też tak miałem i pomogło mi jak przestawiłem minimalne otwarcie na 20%. Podejrzewam też, że ten powrót ma problem z trzymaniem 50-ciu stopni. Temu też proponuję obniżenie tej temperatury. W przyszłości można zamontować pompkę kotłową, aby trzymała temperaturę powrotu na 50 st. 

Ustawienie kotła w pracy PID czy na ustawieniach manualnych nie wpływa na pracę zaworu. 

• Lubię to 1