Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lisek311 Dlatego też powtarzam każdemu, że wentylację dobiera się indywidualnie :)

Temp spalin w pidzie ustawione domyślnie - na 220st, ale do manuala u mnie nie ma to żadnego znaczenia. Spaliny dochodzą do 150st w pracy. 

Opublikowano (edytowane)

Czy jest jakaś granica spalin min i max?

120-160?

Czy u ciebie spala się pellet na popiół? Bo u mnie przy tej wichurze nie dopala do końca i podmuchem zrzuca.

Edytowane przez lisek311
Opublikowano

Po forum chodzi tutaj informacja, że w pracy to max tak 160st. Powyżej to już ciepło "idzie w komin". 

Opublikowano

Przytoczę cytat z komentarza pod pewnym artykułem o paleniu pelletem:

Cytat

Czytałem doświadczenia na temat ogrzewania... pellet.

Właśnie jestem po renowacji mojego kotła. Smodzielnie wykonałem palenisko do pellet'u, podajnik wykonałem ze starej retorty. Kocioł klasyk -Zębiec 24kW.
Retorta, to złe rozwiązanie dla pellet'u. Kolano się zapycha i jest duże ryzyko, że żar cofnie się przy wietrznej pogozie do podajnika... strownik kotła też powinien być przemyślany.

Kilka porad, jak efektywnie spalić pellet.
Pierwsza, podstawowa sprawa, to regulator. Ja osobiście używałem wyszukanego sterownika do kotła na pellet, ale efekty były marne. Tak więc wróciłem do poczciwego 11-to letniego regulatora firmy Elster. Jest tam ciekawa opcja "zakres regulacji" w zakresie do 10. Otóż oznacza to, że przy temperaturze kotła 10 stopni mniejszej od zadanej wentylator zwalnia obroty i wydłuża się przerwa w podawaniu. Efekt jest taki, że kocioł nie przechodzi w stan nadzoru. Przy temperaturze zadanej np. 60'C kocioł uzyskuje temperature 58'C, wentylator zwalnia do minimum przerwa w podawaniu wydłuża się. Temperatura spada -regulator płynnie zwiększa obroty i skraca przerwy podawania.
Zniknął problem ze osmolonymi sciankami wnętrza kotła, spadło spalanie pelletu.

Druga sprawa to temperatura spalin. Temperarura spalin w rurze za kotłem powinna oscylować od 90'C przy min. mocy do max. 130'C przy max. mocy kotła. Jeśli temperatura jest wyższa, to znaczy, że moc palnika jest za duża do powierzchni grzewczej kotła.

Wentyltor.
...Musi być jak najmniejszy i koniecznie z przysłoną. Ową przysłone zamykamy prawie całą, jeśli są nieszczelności, to nawet całą. Spyta ktoś dlaczego? To odpowiem. Wentylator kręci sie tak szybko, jak mu napięcie poda regulator. Ale jest pewne minimum, wentylator piszczy, ale nadal wieje za mocno. Powietrza do spalania powinno być tyle, żeby płomień nie dymił.

Jak dobrać ilość pellet'u do optymalnego spalania?
Pellet jest łatwopalny i tak samo jak drewno ulega zagazowaniu. Nie żar przy spalaniu pelletu daje ciepło, ale spalające się gazy. Dawka pelletu powinna być mała, ale często. Płomień musi być smukły, długi i niepotargany.

Jest pojęcie takie jak współczynnik Lambda. Mowi on o ilości powietrza, jakie jest ptrzebne do prawidłowego spalenia 1kg. materiału. Olej opałowy 1,2 -1,4, drewno 1,9 - 1,8, benzyna w silnikach spalinowych 1,0.

U mnie jest tak. Podawanie 5 sekund, przerwa 35 sekund, przed uzyskaniem temp. zadanej kotła podawanie wydłuża się do ok. 70-75 sekund, spadają obroty dmuchawy.

Przerwa w podtrzymaniu u mnie nie ma znaczenia. Po pierwsze kocioł przy temp. na dworze od -5'C do 3'C nie przechodzi w stan nadzoru, po drugie na moim palniku jest tak mało żaru, że po kilku minutach po wyłączeniu wentylatora bez podawania pelletu wszystko gaśnie. Ponowne uruchomienie wspomaga zapalarka (opalarka do farby z Chin).

Troche o splonych ilościach pelletu.
Retorta na groszek potrafiła spalić nawet 40kg. na dobę. (praca kotła standardowa -praca aż do temp. zadanej i nadzór).
Teraz, przy płynnej regulacji starym regulatorem spalam przy tej samej temperaturze na dworze 27kg. na dobę, przy czym poodkręcałem kaloryfery na próbę...
Grzany dom, to 140 metrów kwadratowych w przedwojennych murach. Dach ocieplony 20cm wełny, okna drewniane, ale szyby zespolone. Nieocieplone rurki dogrzewają 60 m.kw. piwnic.
Kocioł grzeje też cwu dla trzech osób.

Moją prace zawodową mam bardzo interesującą. Miałem okazje sprawdzić, ile energi da się wyprodukować z 1kg. pelletu średniej jakości. Otóż bez owijania w bawełne wychodzi, że oby ogrzać 200l wody o temp. 12'C do temperatury 55'C, uwzględniając straty na urzadzeniach i przy temperaturze spalin 120'C potrzeba 2,1 kg pelletu.
Czemu akurat 200l wody? Bo bojler ma 140l a średni kocioł mieści ok 60l wody.
Próbe wykonywałem na zlecenie firmy produkującej kotły.

Może ktoś jakieś wnioski wyciągnie :)
Mi osobiście wydaje się, że utrzymywanie spalin na poziomie 130st jest dość... mało efektywne, ale to może dużo zależy od sprawności kotła.

Opublikowano (edytowane)

Mnie zastanawia po co oni wstawili pid jak to więcej pali chyba że my nie umiemy ustawić sterownika.  W sumie to jeszcze nie słyszałem aby ktoś ujarzmił techa na pidzie z pelletem. 

Brakuje też w tym sterowniki ilości spalonego pellet bo w sumie ciężko jest na podstawie dnia sprawdzić czy więcej pali.

Edytowane przez lisek311
Opublikowano (edytowane)

Ja metrówką mierzę w zasobniku i liczę kg ;) Dodatkowo jeszcze % mi pomaga, ale też on jakiś taki niedokładny ;)

... a PID.... z tego co zaobserwowałem na moim st450... to on chyba bardziej ma ustawienia pod ekogroszek ;)

Niektóre kotły defro mają sterownik techa z tym samym oprogramowaniem co st550 i z tego co widziałem to oni jakoś na PID jadą z abstrakcyjnymi ustawieniami i... się u nich sprawdza. Testowałem coś podobnego u siebie, ale... to nie na mój kocioł. Bardzo wolno uzyskiwał temperaturę zadaną.  Sterownik chyba... K1PRv4?

Edytowane przez Dzi4d3k
Opublikowano

No i już mogę opisać moje obserwacje, płomień na palniku wyraźnie się poprawił teraz rurki nad palnikiem ładnie obtoczone są nim, temp spalin 120-128 stopni no i w górnej komorze leci biały dym (siwy). Chyba muszę jeszcze skorygować ustawienia w pracy wentylatora u ciebie Lisek też coś czytałem widać ten dymek, musimy rozkminić jak go wyeliminować, chyba, że się mylę i tak powinno być. Na razie kończę zobaczę jaki jutro będzie popiołek. Z fartem...

Opublikowano

Koledzy co polecacie zrobić żeby zjechać z temp. Spalin? U mnie na ustawieniach podanych jako ostatnie temp. Spalin dochodzi do 210 stopni to chyba nie zbyt dobrze? Ciepło idzie w komin...

Opublikowano

Całkowite, porządne czyszczenia kotła, wraz z wyczyszczeniem palnika tak jak było wspominane kilka/kilkanaście postów wyżej. Ustaw zawirowywacze (turbulatory) na półkach. Zwiększ przerwę w pracy (nie mam na myśli przerwy na kawę ;) )

Opublikowano

Czopuch masz otwarty czy przymknięty może masz za duży ciąg kominowy

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A masz rck na komunie zainstalowany?

Opublikowano

Ja przechodzac na prace bezpid zmniejszyłem spaliny na 160

Opublikowano

Regulator ciagu kominowego taki stalowy z lewe strony na wyczystce mam zainstalowanyf0843f663618b9fca5b36362f59a05fb.jpg

Opublikowano

To moze spróbuj lekko przydławić czopuch z 10% i obserwuj czy spada temp

Opublikowano
4 godziny temu, gniochu napisał:

Koledzy co polecacie zrobić żeby zjechać z temp. Spalin? U mnie na ustawieniach podanych jako ostatnie temp. Spalin dochodzi do 210 stopni to chyba nie zbyt dobrze? Ciepło idzie w komin...

A  na jakich parametrach palisz podawanie, przerwa i wentylator?

Opublikowano

Witam, czytam wasz temat który bardzo mnie interesuje ponieważ sam używam bio efekt 17 kw. Ale jako laik mało mi to wszystko mówi. I mam takie pytanie. Ile pelletu spalaja wasze kotły w ciągu doby? Przy takich temperaturach jak są obecnie? Czyli okolice - 5. Mój spala około 3 worków pelletu marki olczyk. To chyba dużo. Dom 170 m2 ocieplony 20 cm poddasze ocieplone wełna 20 cm fundamenty ocieplone, podłogowa ok 80m2 grzejniki 12 sztuk z zaworami termostatycznymi temp w domu ok 21 stopni. Podłoga ustawiona na 27 stopni. Kilka zmian w ustawieniach wprowadziłem po konsultacjach z serwisem. Kocioł pracuje na PID w nadzorze bez wygaszania. Ale 3 worki na dobę to moim zdaniem dużo. Co sądzicie?