Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz Na Grzejniki I Podłogowe

Luuk81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No na powrocie kotła, może tak być?

Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za pomoc i wszystkim co mi podpowiedzieli w temacie, będę ogarnial temat, dam znać co i jak.

Opublikowano

Witam ponownie,był u mnie majster i zaproponował naczynie wzbiorcze otwarte i chciałem państwa zapytać czy może zostać w instalacji również te przeponowym co mam 8 l czy je usunąć,gość powiedział żeby zostało, a e nie przeszkadza, i czy ta pompka z tym autoadaptem to będzie napewno dobrze działać, czy jak zamknie się ten RTL to ona też się wyłączy, proszę o podpowiedź czy napewno, bo on pierwszy raz coś takiego słyszy o takiej pompie.

Tu na górze zamiast termometry chce zainstalować zbiornik wyrównawczy a jednocześnie zostawić te naczynie przeponowe, trochę nisko ale mało miejsca, czy nie za nisko w stosunku do bojlera?, naczynie 15l, czy będzie dobre? Proszę o podpowiedź.

post-74402-0-04068700-1505297420_thumb.jpg

Opublikowano

Na pewno nie będzie dobrze.

Naczynie otwarte musi być na osobnej rurze wprost z kotła i min 0,5m nad najwyższym odbiornikiem - tu bojlerem

Czyli praktycznie to potrzebujesz  ok 1 m wolnej przestrzeni powyżej bojlera - 0,5m na doniesienie u ok 0,5 m na samo naczynie.

Oj następny fachowiec flachowiec wkracza do akcji.

PS

Po co ci jakieś rady , jak i tak je olewasz i słuchasz jakiś idiotów, którzy nie znają ani przepisów ani realiów robót hydraulicznych

Opublikowano

To ten sam gość co to robił wszystko, to już jest problem a myślałem że się rozwiąże, i co tu robić bo niedługo okres grzewczy?

Opublikowano

A ten zbiornik otwarty może być 15l?

Opublikowano

To ten sam gość co to robił wszystko, to już jest problem a myślałem że się rozwiąże, i co tu robić bo niedługo okres grzewczy?

Z każdą wizytą nowe pomysły

A dlaczego od razu tak nie zrobił?

Opublikowano

Dzwoniłem do niego ze lipa jest o dziś przyszedł i tak wymyślił a w poniedziałek ma przerabiać ale tak jak piszesz to też nie zda egzaminu, więc wezmę niech założy większe naczynko przeponowe 24l i ta pompę i zawór bezpieczeństwa mniejszy i do następnego roku musi tak zostać

Opublikowano

To może tak jak pisałeś 35l, mało tego miejsca myślałem że starczy te 24l, no jakoś może będzie to chodziło a sprawdzał dziś ten majster na zimnym podpial manometr do tego zbiornika 8l i miał 2.5 bara, co ty na to

?

Opublikowano

To co za dużo? tylko że naczynie połączone z instalacją przed rozpalaniem a ile powinno mieć około 1 bara? A jak kupie te większe to jak to dokładnie ustawić żeby było dobrze z tym ciśnieniem?

Opublikowano

Wczoraj ci to liczyłem i podawałem, a ty albo coś wąchasz lub palisz gdyż nic nie pamiętasz co było wczoraj.

Czytaj temat jeszcze raz od 1 postu!

Ja już ci nic nie pomogę.

Opublikowano

Wiem pamiętam ale jak to dokładnie zrobić, z aptece upuscic do 0.8 bara o co dalej o to mi chodziło

Opublikowano

Dzięki Sambor, podpowiedz jeszcze jak to dokładnie zrobić, bo wiem że muszę upuscic przed zamontowanie a później dobić woda do ilu, jak to zrobić żebym już nie wypytywal 100razy?

Opublikowano

Ciśnienie pracy to samo się ustawi czy ja mam to jakoś ustawić?

Opublikowano

No mam hydraulika, ale chcę wiedzieć, żeby zrobił dobrze, przecież w tym małym naczyniu zostawił tak te 1.6 wstępnego, ok dzięki za pomoc.

Opublikowano

Czytam, czytam i nie wierze. Czy Ty nie widzisz, ze ten, pozal sie Boze majster, ma takie samo pojecie o instalacjach jak Ty? Kopnij go w dupe, poki jeszcze nie wyleciales w powietrze razem z cala ta robota...

Posiadanie palnika i kilku kluczy jeszcze nie uprawnia do nazywania sie 'hydraulikiem' vel 'instalatorem' a i oprocz wiedzy trzeba miec jeszcze troche oleju w glowie. Tutaj obecny jest palnik, a reszty brak.

Opublikowano

, poki jeszcze nie wyleciales w powietrze razem z cala ta robota...

Tu wystarczy 1 porządne palenie i wszystko *** - tam nie ma inst awaryjnego odbioru ciepła, a kocioł mocno przewymiarowany, na dodatek w układzie zamkniętym z ZB 2,5 przy dop ciśnieniu pracy kotła 1,5bar

Życzę dużo szczęścia inwestorowi i wykonawcy tej instalacji.

PS

Z dużym podobieństwem to tą "instalację" robił sam autor tematu.

Opublikowano

Dzieki za uwagi , zrobie tak jak pisałes SAMBOR , mam nadzieje ze bedzie dobrze , ale w jednej rzeczy sie myliłes kolego , autor tego nie robił.

Opublikowano

W instalacjach główną rolę grają dwie rzeczy: wiedza i fachowość. Nie nadzieja. Nadzieja kończy się tak:

13967.jpg

Ustaw sobie ten obrazek na tapetę.

Opublikowano

Maciek daj sobie spokój, autor tematu zrobi jak będzie chciał, a ma wyjątkowo zły kocioł do takiej instalacji.- zasypowy i na dodatek przeznaczony do układu otwartego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.