Nerusia Opublikowano 18 Maja 2017 #1 Opublikowano 18 Maja 2017 Jaka jest obecnie jakość ekogroszku Silver z Bartexu kiedyś był nawet był dobry , bardzo proszę o odpowiedź potrzebuję coś o mocy 26-28
Nerusia Opublikowano 19 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 19 Maja 2017 nie rozumię tego tzn że jest to ekogroszek wesoła
damdam Opublikowano 19 Maja 2017 #4 Opublikowano 19 Maja 2017 patrząc na parametry to najbliżej mu do chwałowic, ja obstawiam jakąś mieszankę i tym parametrom to bym nie wierzył, poczytajcie sobie na stronie bartexu o parametrach eko-mixu: 24-25 MJ/kg https://www.bartex-wegiel.pl/produkt/ekogroszek-polski-ekomix/ Producent twierdzi że to jest 75% czecha 20-23 MJ/kg z 25% rubina o 24-26 Mj/kg - licząc minimalną oraz maksymalną wartość opałową dla tej mieszanki wychodzi: 21-23,75 MJ/kg . Nie wiem kto im to liczył ale słabo to wygląda.... Dlatego uważam, że musisz raczej zaryzykować i kupić na próbę, bo nawet opinie innych będą subiektywne uzależnione od wielu czynników. W bartexie możesz skompponować sobie paletę eko dowolnie z oferowanych przez nich groszków, np. 20szt. silver, 10 golda i 10 rubinu, i sam ocenisz co jest lepsze
konopka Opublikowano 19 Maja 2017 #5 Opublikowano 19 Maja 2017 Eko Wesoła,chyba 28mj,produkowany bezpośrednio w kopalni,pali się bdb,mało popiołu,w piecu czysto.Nie jest to mieszanka jak jaret,retopal czy inne marketowe
damdam Opublikowano 19 Maja 2017 #6 Opublikowano 19 Maja 2017 Eko Wesoła,chyba 28mj,produkowany bezpośrednio w kopalni,pali się bdb,mało popiołu,w piecu czysto.Nie jest to mieszanka jak jaret,retopal czy inne marketowe wesoła to wartość opałowa min. 28 MJ http://pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-handlowa/rynek-pozostaly wesoła bardziej do golda w bartexie pasuje... Przyjmując założenie że silver jest czystym eko bez domieszek z danej kopalni to dlaczego bartex nie informuje o pochodzeniu źródła, czy się wstydzi :) W przypadku orzecha II już jasno podaje z jakiej kopalni jest dany produkt...
konopka Opublikowano 19 Maja 2017 #7 Opublikowano 19 Maja 2017 Podejrzewam,że jest tak jak napisałem wyżej,poprostu mieszanka
Nerusia Opublikowano 19 Maja 2017 Autor #8 Opublikowano 19 Maja 2017 gdzie można kupić eko groszek o parametrach 26-28 i żeby za bardzo się nie spiekał dlatego pytam o silvera bo kiedyś był polecany ale teraz to taki kołomyj z tym ekogroszkiem mam piec defro komfort eko PZ 15Kw palę retopalem ale chcę coś mocniejsze bo dom nie ocieplony i w razie większych mrozów żeby piec wyrobił musi być coś mocniejsze ale takie żeby to piec łyknoł beż większych problemów
Rober528 Opublikowano 19 Maja 2017 #9 Opublikowano 19 Maja 2017 Jeśli chodzi o Bartex: Bartex Gold- Wesoła Bartex Silver- Chwałowice Bartex Rubin- Piast
papasmurfek Opublikowano 19 Maja 2017 #10 Opublikowano 19 Maja 2017 gdzie można kupić eko groszek o parametrach 26-28 i żeby za bardzo się nie spiekał dlatego pytam o silvera bo kiedyś był polecany ale teraz to taki kołomyj z tym ekogroszkiem mam piec defro komfort eko PZ 15Kw palę retopalem ale chcę coś mocniejsze bo dom nie ocieplony i w razie większych mrozów żeby piec wyrobił musi być coś mocniejsze ale takie żeby to piec łyknoł beż większych problemów Nie rozumiem problemu? A to na obecnym węglu kocioł nie daje rady ogrzać domu? Źle koleżanko podchodzisz do tematu. Właśnie retopal przy bardzo dużym zapotrzebowaniu lepiej spisze się od wesołej.
Nerusia Opublikowano 19 Maja 2017 Autor #11 Opublikowano 19 Maja 2017 piec daje radę ale jest dobrany na styk po prostu piec mały a dom nie ocieplony to chodzi o to ze jak będą większe mrozy żeby mieć trochę mocniejszy eko wydajność pieca producenci badają przeważnie na eko 28 i dlatego potrzebna tona czegoś mocniejszego od retopala wyznaję zasadę przezorny ubezpieczony najlepiej cos prosto z kopalni typy silver kiedyś wszyscy polecali a teraz nikt nie chce odpowiedzić dobry jest czy się popsuł pieklorz tylko ni powyżej 28 może coś innego tylko wypróbowane
papasmurfek Opublikowano 20 Maja 2017 #12 Opublikowano 20 Maja 2017 Weź poprawkę na to że mocniejszy kalorycznie opał potrafi być bardziej problematyczny w spalaniu bo się może spiekać. Uważam że niepotrzebnie szukasz dziury w całym. Został bym na Twoim miejscu przy tym co teraz a nie zamartwiał się co by było gdyby które i tak pewnie nie nastąpi. A wracając do tematu, jak chcesz dobry opał i nie spiekający to kup ammag gold. Tylko ta cena....
raffi23 Opublikowano 20 Maja 2017 #13 Opublikowano 20 Maja 2017 Witam mam pytanie odnownie wegla silver Bartexa wie ktos dokladnie skad oni go biora lub gdzie mozna dostac taki wegiel w nizszej cenie niz u nich na stronie 849zl
Arczi82 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #14 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Ja na wiosnę kupiłem tego 4 worki w OBI. Akurat była jakaś promocja. Bardzo ładnie się wypalił bez spiekow i mała ilość popiołu. Ale to było w marcu nie wiem jak teraz to się pali ale jak coś na próbę można kupić w OBI. Później już kupiłem 750 kilo retopala i też byłem zadowolony ze spalania jedyny minus dla mnie retopala to spora ilość popiołu dlatego na ten sezon zakupiłem w ciemno 4.5 tony ekoretu a zastanawiałem się nad bartexem Silver Ale wybrałem ekoret bo był suchy w magazynie. Mam obok hurtownię opału i polecano mi Skarbek w workach papierowych z tym że cena mi się nie podobała i zrezygnowałem. Kupię go jak coś 4 worki i sprawdzę jak będą silne mrozy Ale to pewnie styczeń luty.
Snoopi21898 Opublikowano 2 Września 2017 #15 Opublikowano 2 Września 2017 Pale ekogroszkami z bartexu juz 3ci sezon i jest ok. Silver jest ok. Z goldem miałem w zeszłym sezonie problem bo mocno koksował bo mam za mały palnik ale temperaturę dawał konkretną z resztą Silver też. Z Golda zdecydowanie mniej popiołu. Z rubina sporo. Ekomix bardziej na lato choc tez sie palił ok.
stolwel Opublikowano 9 Lutego 2018 #16 Opublikowano 9 Lutego 2018 jakie ustawienia wiatru trzeba dać na Gold lub silver ? Tak jak retopal mały wiatr czy większy ?
audilhr Opublikowano 10 Lutego 2018 #17 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zostaw tak jak masz teraz zobaczysz co sie bedzie działo nie ma wyznacznika każdy palnik to indywidualne ustawienia.
lechumb Opublikowano 13 Lutego 2018 #18 Opublikowano 13 Lutego 2018 Ja kupiłem na jesieni 10 worków silvera i byla bajka, a 3 tyg temu kupiłem tone bo byl we Wrocławiu po 790zl i jest lipa. Bardzo mokry i idzie go więcej niż tego z jesieni. Loteria z tymi ekogroszkami. Ja na ten rok robie mixa i kupuje po tonie ekoreta, retopala i powermax i reszta co zostanie z bartexu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.