Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

tak Dragster zgadzam sie z toba ale tylko czesciowo, od tego jak ma dzialac 4D jest sterownik a nie pompa to ze u kolegi Dareks09 mogla by byc w lebszym miejscu to nie ma watpliwosci ale tak tez bedzie dzialac 

a co w takim przypadku bys powiedzial 

Ale co będzie działać? Ochrona powrotu? Czy pomieszanie czynnika na grzejniki? A skąd ma sterownik wiedzieć, że instalacja jest do dupy. Jedynie można ustawić ręcznie rozdzielenie obiegów bo ani jedno ani drugie nie pójdzie z automatu.

Tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19228-schematy-instalacji-cocwu-z-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym-do-sprawdzenia/page-2 jest ładny schemat, poprawiony przez kolegę @sambor. 

Kolega @papen76 na 100% tak ma.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dareks09 zostaw pompe w spokoju i sprawdz sobie ustawienia zaworu 4D i jego montaz czy jest prawidlowo zamontowany (sterowany) pompa powinna sobie poradzic sprubuj jeszcze  ustawic zawor recznie pół na pół i zablokuj i zobacz jak ci miesza 

Dragster piszesz ze pompa ma byc za zaworem a puzniej ze przed ....

czy za czy przed to i tak zadziala kwestia reszty instalacji a czy pompa bedzie przed zaworem czy za to chyba po to ten zawor zeby pilnowal temperatury zasilania i sie zamykal/otwieral w miare potrzeb wiec nie problem w pompie tylko w zaworze (sterowaniu)

Właśnie miałem o tym pisać że pokazywałem ten schemat 2 różnym instalatorom jeden z nich ma ponad 30 letni staż i powiedział że tak może być drugi to samo a jest serwisantem kotłów na pellet/ węgiel X firmy więc chyba spróbuje pokombinować z najpiwlerw ustaleniem prawidłowego kierunku otwarci i zamknięcia zaworów później dołożę czujnik powrotu i wtedy będę się bawił dalej , ale dzięki za zainteresowanie moim problemem .
Opublikowano (edytowane)

Dragster zawor 4D jest do d..y albo chroni powrót albo temperature na powiedzny grzejniki bo może byc to inny odbiornik nie ważne ja pisze ze pompa w tym miejscu zadziala tylko trzeba to ustawic odpowiednio i wylaczyc ochrone powrotu albo ja tak ustawic zeby nie przeszkadzala za bardzo to nie chodzi co ma dzialac tylko zeby gosc mial cieplo w domu bo zima a sterownik nigdy nie bedzie wiedzial czy instalacja jest do dupy tak jak Ty czy Ja bo jej nie widzimy sterownik ma wiedziec ze na grzejniki idzie za zimny czynnik i przestawic zawor (ale w dobra strone ) i tu musi kolega Dareks szukac przyczyny

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Dareks09, prosta sprawa. Ustawiasz temp włączenia pompy CO i po osiągnięciu tej temp przez kocioł, pompa ma się włączyć, a zawór otworzyć. Sprawdzamy "palcyma" czy rura zasilania robi się ciepła i gotowe. Jeżeli jest odwrotnie, zamieniamy miejscami kabelki siłownika zaworu 4d w sterowniku... 

Opublikowano

Chemik16, nie gniewaj się, ale jakby się wstawiło do Twojej wypowiedzi jakieś znaki interpunkcyjne, to wypowiedź byłaby znacznie czytelniejsza... A jeszcze jakby były polskie znaki, to w ogóle byłoby gites... :) 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie miałem o tym pisać że pokazywałem ten schemat 2 różnym instalatorom jeden z nich ma ponad 30 letni staż i powiedział że tak może być drugi to samo a jest serwisantem kotłów na pellet/ węgiel X firmy więc chyba spróbuje pokombinować z najpiwlerw ustaleniem prawidłowego kierunku otwarci i zamknięcia zaworów później dołożę czujnik powrotu i wtedy będę się bawił dalej , ale dzięki za zainteresowanie moim problemem .

kolego w poscie 2498 wrzucilem zdjecie jak możesz zamontowac pompe na powrocie i wtedy jest za zaworem a nie przed co nie zmienia faktu ze i tak bedzie dzialac tak samo 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

sorki cezar76  pisze na szybko  ;)  poprawie sie na przyszlosc 

Edytowane przez CHEMIK16
Opublikowano

Dareks09, prosta sprawa. Ustawiasz temp włączenia pompy CO i po osiągnięciu tej temp przez kocioł, pompa ma się włączyć, a zawór otworzyć. Sprawdzamy "palcyma" czy rura zasilania robi się ciepła i gotowe. Jeżeli jest odwrotnie, zamieniamy miejscami kabelki siłownika zaworu 4d w sterowniku... 

i o to chodzi 

Opublikowano

CO 1 - mieszacz 1 - na kaloryfery

CO 4 - mieszacz 4 - podłogówka

czerwony - zasilanie z kotła

niebieski - powrót z instalacji

fioletowy - powrót do kotła

pomarańczowy - zasilanie instalacji CO1 i CO4

Bezpośrednio z czerwonego rura bezpieczeństwa i zasilanie CWU3eb1e26b50786140f121b2c6c940528e.jpg3253403f7a9f4ee5432d9920c40b3249.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Dragster zawor 4D jest do d..y albo chroni powrut albo temperature na powiedzny grzejniki bo morze byc to inny odbiornik nie warzne ja pisze ze pompa w tym miejscu zadziala tylko trzeba to ustawic odpowiednio i wylaczyc ochrone powrotu albo ja tak ustawic zeby nie przeszkadzala za bardzo to nie chodzi co ma dzialac tylko zeby gosc mial cieplo w domu bo zima a sterownik nigdy nie bedzie wiedzial czy instalacja jest do dupy tak jak Ty czy Ja bo jej nie widzimy sterownik ma wiedziec ze na grzejniki idzie za zimny czynnik i przestawic zawor (ale w dobra strone ) i tu musi kolega Dareks szukac przyczyny 

Kolego @CHEMIK16 z całym szacunkiem ale tak się właśnie rodzą opinie, że 4D jest do d... Zgodzę się z tym, że 4D doskonały nie jest ale przy prawidłowo wykonanej kotłowni da się uzyskać kompromis. 

Opublikowano

CO 1 - mieszacz 1 - na kaloryfery

CO 4 - mieszacz 4 - podłogówka

czerwony - zasilanie z kotła

niebieski - powrót z instalacji

fioletowy - powrót do kotła

pomarańczowy - zasilanie instalacji CO1 i CO4

Bezpośrednio z czerwonego rura bezpieczeństwa i zasilanie CWU3eb1e26b50786140f121b2c6c940528e.jpg3253403f7a9f4ee5432d9920c40b3249.jpg

to znaczy ze filterek masz odwrotnie ?

Opublikowano

Ten od CWU? Patrz, nawet nie zwróciłem na to wcześniej uwagi... Dzięki!

Opublikowano (edytowane)

Dragster zobacz post 2498 i powiedz mi ze tak nie będzie działać bo będzie i nie ważne czy dasz pompę na powrocie a czy na zasilaniu kwestia tylko ustawienia zaworu a ja nie pisze ze on jest zły tylko do d..y bo albo chroni powrót albo temperaturę zadaną zależy co mu każesz bo inaczej się nie da 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ten od CWU? Patrz, nawet nie zwróciłem na to wcześniej uwagi... Dzięki!

nie obrażaj się ot takie zboczenie zawodowe  ;)

Opublikowano

Spoko Generalnie jestem zadowolony z instalatora, ładnie to wszystko wyrzeźbił.

PS. Wcześniej mieszkałem w bloku

Opublikowano (edytowane)

no po zdjeciach widac ze fajnie zrobione ,  a te strzałki własnie chciałem zobaczyć o ten filter bo myślałem ze  masz błąd w instalacji

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dragster zobacz post 2498 i powiedz mi ze tak nie będzie działać bo będzie i nie ważne czy dasz pompę na powrocie a czy na zasilaniu kwestia tylko ustawienia zaworu a ja nie pisze ze on jest zły tylko do d..y bo albo chroni powrót albo temperaturę zadaną zależy co mu karzesz bo inaczej się nie da 

W moim przypadku tak to właśnie działa. O ochronie powrotu na razie mogę zapomnieć. Mam ogromny obieg, na starych grubych rurach. Przy włączonej ochronie powrotu, nie grzeje ani mieszkania, ani nie zachowuje temp powrotu. Zawór działa ospale i zanim zdąży zareagować, jest już po zawodach, temp powrotu spada bardzo mocno. Bez włączonej ochrony, przy dłuższym grzaniu jest znacznie lepiej, ale też głowy nie urywa, bo temp powrotu, to ledwie 40-45 stopni. Ochronę powrotu to ja tylko widzę w trakcie grzania CWU na "małym" obiegu- oszałamiające 57 stopni. Może sprawę poprawiłoby wstawienie dodatkowej pompki na "małym" obiegu... Nie wiem, nie jestem fachowcem. 

Opublikowano

W moim przypadku tak to właśnie działa. O ochronie powrotu na razie mogę zapomnieć. Mam ogromny obieg, na starych grubych rurach. Przy włączonej ochronie powrotu, nie grzeje ani mieszkania, ani nie zachowuje temp powrotu. Zawór działa ospale i zanim zdąży zareagować, jest już po zawodach, temp powrotu spada bardzo mocno. Bez włączonej ochrony, przy dłuższym grzaniu jest znacznie lepiej, ale też głowy nie urywa, bo temp powrotu, to ledwie 40-45 stopni. Ochronę powrotu to ja tylko widzę w trakcie grzania CWU na "małym" obiegu- oszałamiające 57 stopni. Może sprawę poprawiłoby wstawienie dodatkowej pompki na "małym" obiegu... Nie wiem, nie jestem fachowcem. 

tu nie chodzi o dodatkowa pompę zawór 4D nie zrobi wszystkiego albo chronimy powrót albo ustawiamy temperaturę zadaną taki zawór ma  sens jak mamy bufor  bo na zwykłej instalacji to jest tylko niepotrzebny wydatek lepszy będzie 3D lub termostatyczny na powrocie 

to jest moje zdanie i nie miałem zamiaru negować jakichkolwiek instalacji i kogokolwiek kto ma takowy założony 

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie mam już zawór 4d i muszę z nim żyć. Choć dobrze, że jest jakikolwiek, niż by go nie było. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

tak tylko musisz to dobrze ustawić pamiętaj że on jest mieszaczem i musi mieć czym mieszać.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

tak ale za 20 min bo lece po browar  ;)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sorry ale wolę zapytać niż znów kombinować temperatura pompy tzn inaczej jak to jest w sterowniku ? Min tem CO czy jak ? Niby wszystko proste a ja mam takie cyrki z tym mieszaczem że jak jestem w domu i nawet stoję i pilnuje jak się otwiera i zamyka to jest niby ok ale jak tylko pojadę do pracy lub pójdę spać to zaraz cyrki .... Już tyle namotałem w ustawieniach Co i mieszacza że nie pamiętam jak było fabrycznie , może jak ktoś może niech wrzuci jakieś swoje ustawienia co i mieszacza a ja porównam / poprawie je z swoimi .

Opublikowano

Dragster zawor 4D jest do d..y albo chroni powrót albo temperature na powiedzny grzejniki bo może byc to inny odbiornik nie ważne ja pisze ze pompa w tym miejscu zadziala tylko trzeba to ustawic odpowiednio i wylaczyc ochrone powrotu albo ja tak ustawic zeby nie przeszkadzala za bardzo to nie chodzi co ma dzialac tylko zeby gosc mial cieplo w domu bo zima a sterownik nigdy nie bedzie wiedzial czy instalacja jest do dupy tak jak Ty czy Ja bo jej nie widzimy sterownik ma wiedziec ze na grzejniki idzie za zimny czynnik i przestawic zawor (ale w dobra strone ) i tu musi kolega Dareks szukac przyczyny

No masz rację... w końcu to 4D a nie 3D. Przyznam się bez bicia, masz u mnie browar:) Ale też mi przyznaj rację, że nie tam pompa powinna być w tym przypadku.

Opublikowano

...może niech wrzuci jakieś swoje ustawienia co i mieszacza a ja porównam / poprawie je z swoimi .

Post #2455 masz podane.