henryk1953 Opublikowano 16 Marca 2015 #26 Opublikowano 16 Marca 2015 może tak: http://www.budujemydom.pl/kotly-i-podgrzewacze/13648-jaka-pojemnosc-otwartego-naczynia-wzbiorczego-zabezpieczajacego-kociol-weglowy
Hutkowicz Opublikowano 17 Marca 2015 Autor #27 Opublikowano 17 Marca 2015 Witam,teraz będzie dobrze. Ale prosze o zerknięcie.Gdyby coś nie tak to prosze krytykpwac. -_-
sambor Opublikowano 17 Marca 2015 #28 Opublikowano 17 Marca 2015 Zawór zwrotny na powrocie podłogi przenieś przed samo połączenie z CO Nawet udało się to poprawić ;) I wtedy kolejność wpięcia nie znaczenia
henryk1953 Opublikowano 17 Marca 2015 #29 Opublikowano 17 Marca 2015 Może jeszcze odpowietrznik do pompki podłogówki. Stal tylko czarna(nie ocynk) i zamiast kolanka łuk na powrocie kotła.
Hutkowicz Opublikowano 17 Marca 2015 Autor #30 Opublikowano 17 Marca 2015 Dzieki wielkie za pomoc,teraz policze ile mnie wyniesie ta kotłownia.W domku musze teraz rozprowadzic rury do cwu i grzejnikow,oraz polozyc podlogówke bo firma sie szykuje z wylewkami. Robic cyrkulacje w cwu? W domku malo punktów bedzie,kuchnia(zlew)-lazienka(wanna,kabina,umywalka)-umywalka w kotlowni-wc(umywalka) czyli 6 punktów odbioru ciepłej wody a najdalszy od zasobnika około 7m i to jest zlew w kuchni. Jest to wygoda,ale co z pradem,ile taka pompa wyciągnie na rok?
majschi Opublikowano 17 Marca 2015 #31 Opublikowano 17 Marca 2015 Pompa cyrkulacyjna 4W pracująca przez 365 dni wciągnie 35kwh czyli jakieś 20 zł. Do pompy cyrkulacyjnej stosuje się włączniki czasowe aby pracowała w czasie poboru wody ( rano, wieczór lub wedle upodobań domowników) nie chodzi o zużycie prądu tylko o wychładzanie zasobnika Rurę cyrkulacyjną warto położyć na tym etapie i zaślepić w kotłowni, jeśli uznasz że ciepła woda leci po zbyt długim czasie to dołożysz pompkę (a rurka już będzie)
scss Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zawór zwrotny na powrocie podłogi przenieś przed samo połączenie z CO Nawet udało się to poprawić ;) Małe pytanko czy ten zawór zwrotny to lepiej sprężynowy czy klapowy?
majschi Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 W instalacjach z wymuszonym obiegiem stosuje się zawory zwrotne sprężynowe (można je montować w dowolnym położeniu pionowym, poziomym lub jak ktoś lubi to po skosie) Zawory zwrotne klapowe stosuje się w obiegach grawitacyjnych trzeba je zamontować na poziomym odcinku instalacji.
tropi Opublikowano 5 Maja 2015 #34 Opublikowano 5 Maja 2015 Witam,. Jako że to mój pierwszy post, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Piszę w tym temacie ponieważ chciałbym wykorzystać projekt/schemat kolegi Hutkowicz. Będę miał tylko więcej podlogowki, 80m2 około 6 pętli . Mam pytanie odnośnie zaworu 3D, mogę go zastąpić zaworem 3D termostatycznym ESBE bądź gotowym układem mieszającym wraz z rozdzielaczem. Czy dodatkowo za zaworem 3d dać układ mieszający wraz z rozdzielaczem i zaworem termostatycznym Mój dom to 138m2 Ściany Max gr 30cm + styropian 15 Dach 25cm wełny Piec z podajnikiem Zębiec Merkury 14KW
kiminero Opublikowano 5 Maja 2015 #35 Opublikowano 5 Maja 2015 Możesz zrobić to na zaworze 3D termostatycznym. Układy mieszające odradzam, bo są "niestabilne", że tak dyplomatycznie napiszę. Na pewno nie ma potrzeby dublowania układu mieszania. 3D termostat w zakresie 20-43 i raczej calowy. 3D z siłownikiem jest o tyle lepszy, że może być sterowany pogodowo, co jest zdecydowanie lepsze przy dużej powierzchni podłogi. Jakie sterownie planujesz dla tej stałotemperaturowej podłogi? Bez automatyki to tylko ręczna korekta termostatu, ale to dla dłuższych okresów, a dla krótkich mogą wystąpić przesterowania.
tropi Opublikowano 5 Maja 2015 #36 Opublikowano 5 Maja 2015 Dziękuje za zainteresowanie tematem, czyli kupuję zestaw -Siłownik zaworu Afriso ARM 343 -Sterownik Tech ST 431N -Zawór 3 drogowy Afriso 1" -Do podłogówki http://allegro.pl/tece-rozdzielacz-8-obw-do-podlogowki-z-przeplywom-i5312372137.html I wtedy daruję sobie zawory 3D termostatyczne i układy mieszające na podłogówce. Mam jeszcze pytanie odnośnie łazienki na poddaszu tam również będzie ogrzewanie podłogowe, czy nie będzie problemu jeśli tam dam pętle z rozdzielacza który będzie na dole w kotłowni. Łazienka jest dokładnie nad kotłownią. Zawór 4 drogowy zostaje na sterowaniu ręcznym?
sambor Opublikowano 5 Maja 2015 #37 Opublikowano 5 Maja 2015 Jak pociągniesz pętlę na wyższy poziom to musisz zapewnić jej odpowietrzenie - czyli na piętrze wstawić na zasilanie i powrót trójniki z odpowietrznikami automatycznymi
tropi Opublikowano 6 Maja 2015 #38 Opublikowano 6 Maja 2015 Dziękuję Sambor tak zrobię. Czyli ten zestaw który podałem wyżej będzie ok i będzie współpracował. Z automatyką sterującą nie mam praktycznie żadnego doświadczenia, dlatego chciałbym jeszcze zapytać jak się to spisuje, czy nie ma problemu ze sterownikami Techa a być może polecicie mi jakąś lepszą aparaturę do sterowania zaworami. Pozdrawiam
majschi Opublikowano 6 Maja 2015 #39 Opublikowano 6 Maja 2015 Sterowniki TECH bardzo dobrze się spisują, mają wiele przydatnych funkcji. Sterownik ST 431N za pomocą siłownika będzie sterował Twoją podłogówką. Ustawisz odpowiednią krzywą grzewczą (ewentualnie poustawiasz przepływy w pętlach) a sterownik zadba o temperaturę w pomieszczeniach z podłogówką. Zaworem 4d możesz sterować ręcznie lub dokupić drugi siłownik oraz moduł zaworu mieszającego ST-61 i masz ful opcje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.