Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napiszę do Ciebie na PW, żeby nie zaśmiecać forum, to może mi dokładniej wszystko wytlumaczysz. Chyba że admini nie mają nic przeciwko i możemy pisać tu...

Opublikowano

Musisz sie liczyć z dużym spalaniem. Tak wielki kocioł ma wielki apetyt... Chata do ogrzania też zacna :)

Opublikowano

Pisz tu, może inni skorzystają, ewentualnie skorygują bądź dodadzą coś od siebie :)

Opublikowano (edytowane)

Spalanie z dwóch dni wyniosło ok 33kg

Na taką chatę 33kg pelletu i to w dwa dni to rewelacja jakaś!

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

cezar76

wydajność podajnika to świętość, jeśli oszukasz sterownik tym parametrem to nic dziwnego, że wszystkie poprawne ustawienia dają w łeb. No i z całym szacunkiem ale porównywanie ustawień do kolegi, który pali słonecznikiem... no jaki w tym cel? To specyficzny rodzaj opału. Nawet się tym nie sugeruj.

Dla mocy 36kW masz nadmuch 31%, dobrze tam widzę?

kolega palacz66 ubiegł mnie ze swoim spostrzeżeniem ;) nawet 33kg na dobę to będzie całkiem przyzwoity wynik.

Edytowane przez laptop
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Koledzy , podam niżej materiał o sugerowanych nastawach dla kotłów pelletowych, myślę że to dobra baza do poprawnego wyregulowania palnika:

http://www.heiztechnik.pl/dokumenty/NASTAWY/Sugerowane%20nastawy%20wst%C4%99pne%20do%20kot%C5%82%C3%B3w%20pelletowych.pdf

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie kolego laptop haha :)

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Spalanie z dwóch dni wyniosło ok 33kg

Na taką chatę 33kg pelletu i to w dwa dni to rewelacja jakaś!

Chyba źle się wyraziłem. 33 kg ale dziennie, czyli 66 kg na dwa dni. W ciągu dwóch dni spalił mi dokładnie 4,5 worka 15 kg. 

Opublikowano

Koledzy czepiaja się drobiazgów heheh... Jasne że Cezar miał na myśli średnia z 2 dni

Opublikowano (edytowane)

To teraz ok i powiem szczerze, że dobry to jest wynik przy takim budynku.

Nadmuch za mały moim skromnym zdaniem. Ja przy mocy max tj 20Kw 38% i jest rewelacja wymiennik jakby mąka posypał haha. Ale dużo czynników może na to mieć wpływ.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Kol. Benton i inni koledzy. Czy dobrze zrozumiałem, że właściwe ustawienia w trybie standard, czyli podanie właściwych czasów podawania, strumieni paliwa itp, ma znaczenie przy pracy FL?

Opublikowano (edytowane)

cezar76

to zdecydowanie za mało. Tyle wiatru to dla owsa ;) zerknij na sugestie Heitztechnika. Nawet to się pokrywa z wydajnością Twojego podajnika.

Chcesz mocy to zdejmij mu kaganiec, bez tego będzie to niemożliwe.

A jak myślisz kolego cezar? (pytanie do ostatniego wpisu)

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Według tabelki przy takiej mocy wiatr musi być minimum 50%

Opublikowano

Kol. Benton i inni koledzy. Czy dobrze zrozumiałem, że właściwe ustawienia w trybie standard, czyli podanie właściwych czasów podawania, strumieni paliwa itp, ma znaczenie przy pracy FL?

A skąd sterownik w trybie FL ma brać nastawy do modulacji mocą palnika?

Opublikowano (edytowane)

A jaka jest max moc palnika ustawiona obecnie, jaka średnia i minimalna?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Kolega Cezar ma tak namieszane w ustawieniach, że nawet Diabeł nie wie, jaka jest faktyczna moc palnika :)

Opublikowano

Jak palę na FL to ustawiam moc i nadmuch w modulacji mocy na sterowniku i tyle? czy sie myle

Opublikowano (edytowane)

Do prawidłowej pracy w trybie FL niezbędne jest poprawne dobranie parametrów dla mocy minimalnej i maksymalnej, najlepiej korzystając z dobrodziejstwa tabelki kolegi Patrola. Najlepiej zrobić to w trybie standard, wtedy można na podstawie obserwacji skorygować nadmuchy na każdym progu mocy. Do doboru nadmuchu mozna wstepnie użyć tabelki, która ja podałem wyżej, nic jednak nie zastąpi obserwacji płomienia i jego korekty :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Przy FL pamiętaj o tym:

- działanie w oparciu o parametry algorytmu (A,B i C)

- wygaszenie kotła po przekroczeniu temp. zadanej o 5C (w zasadzie modulowanie zaczyna się dopiero w okolicy Tzadanej kotła)

- do sprawdzenia ustawienia min i max FL

- najlepiej wrócić do trybu standard

Opublikowano

Koledzy, ja naprawdę nie chcę się z wami spierać, bo jestem laikiem, jeśli chodzi o spalanie w takim kotle jaki mam obecnie. Uwierzcie, że próbowałem wyższych nadmuchów nawet 50 czy 40 %. Płomień był zdecydowanie krótszy, z palnika wystawał może z 7-10 cm, nie mówiąc już wskazaniach na sterowniku (10-50 %).  Efektu w szybkim grzaniu nie było żadnego, a wręcz było znacznie gorzej. Gdy ustawiłem właściwą wagę i kaloryczność na 5,1- 5,0, była tragedia. Kocioł pracował non stop ze 3 godz i nie dał rady dobić do zadanej temp, ciężko mu nawet było utrzymać przez dłuższą chwilę temp na mieszaczu 47 stopnie, a wręcz do niej nie dochodził. Palnik ewidentnie był zasypany. Silnik podajnika był tak ciepły, że ciężko było dotykać go przez dłuższą chwilę. Na tych parametrach przy obecnym pellecie jest o niebo lepiej. Posiadałem pellet, który przy nadmuchu 35 % wydmuchiwało do popielnika, więc jaki sens był dla mnie, żeby ten pelet dopalał się w popielniku zamiast w palniku? Zmniejszałem więc nadmuch, aż ograniczyłem do minimum wydmuchiwanie pelletu. Na jeszcze innym pellecie nie dałem rady nagrzać kotła w ogóle, ani na zawyżonych danych, ani na właściwych, ani na dużym nadmuchu ani na małym. Pellet pelletowi nie równy. 

Opublikowano

A jaka jest max moc palnika ustawiona obecnie, jaka średnia i minimalna?

Max- 36 kw, średnia- 18 kw, min- 7 kw. Takie moce ustawił mi instalator palnika.

Opublikowano

Witamy samego Mistrza Patrola :)  Długo Cię nie było... :)

Opublikowano

Co to

Przy FL pamiętaj o tym:

- działanie w oparciu o parametry algorytmu (A,B i C)

- wygaszenie kotła po przekroczeniu temp. zadanej o 5C (w zasadzie modulowanie zaczyna się dopiero w okolicy Tzadanej kotła)

- do sprawdzenia ustawienia min i max FL

- najlepiej wrócić do trybu standard

Co to są parametry A,B i C?

Już o to wcześniej pytałem, ale niestety nikt nie odpowiedział.

Opublikowano

Kolega Cezar ma tak namieszane w ustawieniach, że nawet Diabeł nie wie, jaka jest faktyczna moc palnika :)

Zapewne masz rację. Trybu standard nie ruszałem.