radman Opublikowano 17 Lutego 2009 #1 Opublikowano 17 Lutego 2009 Szanowni Forumowicze! Mam podłączony zbiornik wyrównawczy jak na załączonym obrazku. Rury idące od kotła do zbiornika są miedziane, średnicy 25, rura "przelewowa"-ta z góry zbiornika, to zwykła PCVka sprowadzona do kotłowni, ale nigdzie nie podłączona (wisi w połowie ściany). Zdaniem instalatora wszystko jest OK. Moim zdaniem NIE. Kto ma rację? Z góry dzięki za pomoc! Instalacja.bmp Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 17 Lutego 2009 #2 Opublikowano 17 Lutego 2009 Najlepiej gdyby była doprowadzona na zlew. Inaczej, gdy się przeleje to poleci na posadzkę. A więc niestaranność instalatora, nie jemu będzie leciało. Wykonanie nie odbiorowe. Ponieważ nadzoruje często (uprawnienia budowlane) tego typu instalacje to tej bym nie odebrał. Pozdrawiam Cytuj
JarekLub Opublikowano 17 Lutego 2009 #3 Opublikowano 17 Lutego 2009 Szanowni Forumowicze! Mam podłączony zbiornik wyrównawczy jak na załączonym obrazku. Rury idące od kotła do zbiornika są miedziane, średnicy 25, rura "przelewowa"-ta z góry zbiornika, to zwykła PCVka sprowadzona do kotłowni, ale nigdzie nie podłączona (wisi w połowie ściany). Zdaniem instalatora wszystko jest OK. Moim zdaniem NIE. Kto ma rację? Z góry dzięki za pomoc! Litości - gdziekolwiek, ale musi mieć odpływ !!!!!!! "Guitar" ma absolutną rację. U mnie na etapie budowy p. Hydraulik przygotował sobie oddzielny odpływ który "zabiera" całość do oczyszczalni. Nie raz słyszałem jak się przelewa woda i spływa. Bedziesz to wszystko miał na ścianie i na posadzce. A na dodatek woda może być dobrze ciepła. "pozdrów tego hydraulika" hahaha pozdro Cytuj
feherypetahy Opublikowano 19 Lutego 2009 #4 Opublikowano 19 Lutego 2009 witam zaglądnij do normy PN-91/B-02413 Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego. Tam jest wszystko pięknie narysowane pozdrawiam Cytuj
baca350 Opublikowano 19 Lutego 2009 #5 Opublikowano 19 Lutego 2009 Pytanie zasadnicze czy był tam odpływ?? zapewne odpływ jest wskazany, ale niekonieczny, przecież przelew piwniczny to sygnalizacja napełnienia a wylot pary jest na zbiiorniku. Po napełnieniu na zimno i po rozpaleniu nieco sie poleje (do 4l/100 l zładu) i tyle! Można podstawić wiaderko. Nie panikujcie . Hej! Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Lutego 2009 #6 Opublikowano 19 Lutego 2009 co do odbioru i samej instalacji to jesli niema kanalizacji to powinno byc czy uspawane czy inny zbiornik min 50l podstawiony na stałe z mozliwosia oprozniania i tyle a bardziej martwi mnie połoczenie odpowietrzenia i rury przelewowej nad zbiornikiem w trakcie zagotowania ten zbiornik na dole nie bedzie potrzebby bo wszyszko zostanie wyplute nad zbiornikiem na 100% Cytuj
baca350 Opublikowano 19 Lutego 2009 #7 Opublikowano 19 Lutego 2009 No i prawidłowo! Para w ruch a chłodna woda ze zbiorn. wyr. do kotła coby się nie rozgotował i schłodził nieco. I miał czym sie pluć! Hej! ( wiaderko leprze niż zbiornik na 50 l... kto go ruszy, i co z ta wodą ?? Chyba ze do polewania popiołu -- wyrobi sie wszystko. ) Cytuj
radman Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor #8 Opublikowano 27 Lutego 2009 Ok, dziękuję wszsykim za odpowiedzi i dyskusję. Rurę przelewową najlepiej sprowadzić nad zlew i koniec. Natomiast niepokoi mnie podłaczenie rury wzbiorczej i bezpieczeństwa do zbiornika i pieca oraz rury przelewowej do zbiornika. Norma łądnie to opisuje i jeszcze lepiej rozrysowywuje i na pewno u mnie tak nie jest? Można stosować inne alternatywne rozwiązanie??? Chyba nie..... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi