Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gotowanie Pieca Dworek Olkusz 23Kw Sterownik Tech St-28.

Tomson93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z piecem Dworek Olkusz 23kw i sterownikiem TECH ST-28, pale miałem (3-4lopaty) ustawiam sterownik na 50 stopni zamykam piec, pompa załącza sie przy 35stopniach. Jak zagrzeje sie do 50stopni wentylator sie wyłącza a temperatura dalej rośnie nawet potrafi się zagotować. Czego to może byc wina?.Komin przymkniety na 3 ząbek.

Opublikowano

Zobacze jak bede w domu czy jest jakaś klapka , na pewno jest śruba taka która się pochyla jak jest ciąg( np. Przy otwarogu drzwiczek)

Opublikowano

To chyba klapka tez mam tech st 28 zpid i wlasnie ten sterownik rozwiązał mi problem z gotowaniem się wody teraz borykam się z innym :(
może masz za duże obroty minimalne dmuchawy i ona pracuje niby na 1% ale ma ustawione że ten 1 % to tak naprawde 24%

Opublikowano

Ja mam st-28 bez PIDa , mam od 1 do 10 biegow dmuchany ktore ustawia się w ustawieniach i pale na 10 biegu , może dlatego się gotuje ;p

Opublikowano

może I :) musisz sobie dobrać i jak kolega wyżej na śrubie dwie nakrętki a dmuchawa jaka ? i piec bo u mnie zanim zamówiłem zestaw tech st 28 i dmuchawa wpa 117 była 120 która na 2 biegu robiła to co ta na ostatnim i mi się też gotowało...

Opublikowano

Dmuchawa jest Model:RV14R i jest jedna nakretka na dole(na końcu sruby)

Opublikowano

Przetestuje dziś albo jutro ;) w jakiej pozycji macie śrubę ustawiona? Bo u mnie można ja ustawic jak sie chce w obi strony ?

Opublikowano

Panowie pobawilem się trochę dzis w ustawieniach i najoptymalniejsza opcja jest taka : ustawilem piec na 60stopni , KOMIN zamknąłem na 2 ząbek , pompa załącza sie przy 35stopniach , dmuchawa 5/10 bieg , efekt jest taki że temperatura doszła do 63 stopni i zaczęła spadac !;))) nie zagotował się dzis :D tylko jeszcze została histereza c.o , jest ustawiona na 5 stopni(ja nic nie zmieniłem) na ile najlepiej ja ustawic i co ma na celu ta histereza? ;)

Opublikowano

To moja dmuchawa na postoju :P

.

post-71582-0-83194400-1483996859_thumb.jpg

Opublikowano

Juz wiem co to histereza c.o , ustawilem na 2 stopnie a wy na ile macie? ;)

Opublikowano

Otwórz szyber całkowicie bo brak ciągu. Pompa gdy załącza się przy wyższej temperaturze to lepiej,np. 50*C. Ja mam histerezę na 1,ale ja mam funkcję PID.

Opublikowano

Jak szybę otworzę na więcej niz 3 ząbek to się piec potrafi zagotować mimo że 50 ustawie żądaną temp. A jak wentylator kończy dmuchac to śrub A opada do końca , nie zawiesza się więc chyba nie muszę tej nakretki ruszać?

Opublikowano

Własnie dlatego ,że przeciąga temperature cofnij nakrętkę,może być tak że przy dobrym ciągu kominowym/otwarcie szybra/ klapka się podnosi.A pompy nie przestawiaj na 50,co najwyżej na 40.Jak masz piec ustawiony na 50 i pompę dasz tak samo to nie będzie miało najmniejszego sensu

Opublikowano

Napisałem na 50*C pompa bo u mnie taka nastawiona temperatura wody to jakaś abstrakcja. Obecnie palę na 70*C. Wiadomo że zadana musi być większa. U mnie gdybym załączał pompę na 35-40*C , to by się rozpalało dwie godziny dłużej bo miałbym  letnią wodę w kotle. A tak na marginesie ,kup nawy lepszy zestaw do sterowania i nie będzie problemu z paleniem.

Opublikowano

Grzejesz 70 ale czy to wykorzystujesz.Gdybyś tyle puszczał na co to można by sie w domu ugotować.A swoją drogą jak odpaliłem w jesieni tak wygaszę wiosną

Opublikowano

Ty byś się ugotował,ja niestety nie. Stara nieocieplona chałupa to trzeba niestety grzać. Gdybym palił na 50*C to bym zamarzł. :wacko:

Przy cyklicznym paleniu od góry są huśtawki temperatury w domu i nie ma lekko.

Opublikowano

Przy paleniu cyklicznym niestety tak jest,jeżeli przez kilka godzin piec stoi w domu się wychładza i potem trzeba nadgonić temperaturą.Ja też mam dom nieocieplony,na piecu nastawa 52,mieszacz nie puszcza więcej jak 45-47,tyle że non stop,w domu średnio 21

Opublikowano

Gratuluję mimo wszystko ciepłego domu. U mnie to wygląda troszkę inaczej. Te 70 stopni to dopiero od kilku dni. Wcześniej 60.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.