Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybór padł na 45 kw ale przekonano mnie ze zim nie ma duzych to i aż tak duzy piec nie jest potrzebny.

Paląc miałem macie takie zżużlowane kawały w palenisku?

Opublikowano

Spróbuj napalić groszkiem, kup na jeden zasyp i spróbuj. Te 45 kW to byłoby potrzebne przy bardzo niskich temperaturach, w tej chwili nawet mocno niedomiarowany kocioł powinien dać sobie radę. niestety nie znam budowy wewnętrznej tego kotła i trudno gdybać. Moc kotła nie do końca zależy od powierzchni wymiany, zależy również od budowy kanałów spalinowych. Ale to wywołało by długą dyskusje. A tu nie o to chodzi. Kocioł konstrukcyjnie może mieć bardzo niską sprawność wymiany ciepła.

Opublikowano

Od góry. Możesz zastosować do rozpalania podpałkę np. od grilla ( w postaci kostek nie płynnej) na to drewno drobne , trochę grubszego, parę kawałków węgla. Po podpaleniu odczekaj chwilę aż będzie płomień (otwarte drzwiczki), potem włącz wentylator. żar przechodząc w dól odgazuje częściowo na swej drodze węgiel, tym samym uzyskasz więcej energii (mniejsze straty)

Opublikowano

No i wypalił się znacznie szybciej niż miał a i szlaki jeszcze więcej.A zakupiłam tonę.

Opublikowano

Piec nie ma regulacji przymykania czopucha.Odnoszę wrażenie że dmuchawa nastawiona na 2 ,3 czy 4 dmucha tak samo.Ma skalę do 12.Min jest na 1.Czy zmieniając jej moc kolejno o 1 st powinnam słyszeć róznicę w jej mocy?

Opublikowano

Na pewno nie dmucha tak samo. Ustaw sobie najpierw na 1 potem na 5 i różnicę wyczujesz. Skacząc o "1" możesz jej nie wyczuć , ale na pewno siła podmuchu rośnie.

Opublikowano

sproboj jeszcze raz odpalic kocioł od gory i na dmuchawie niech dojdzie do ok 50st pozniej dmuchawe odłącz i i pal na otwartym popielniku zobaczymy jakie bedą efekty tylko musisz wtedy popienikiem regulowac temp i zobaczymy czy i jaki bedzie popioł i ile spalisz

Opublikowano

Też tak myślałam bo drewnem tak dopalamy po tym czasie gdy miał się wypali.Ale masz na myśli palenie na ciągu dolnym miałem?Można tak palić?

Opublikowano

myslałem o weglu groszek czy orzech bo to najlepsze do testu ,miałem zeby dobrze palic to trzeba znac swój piec na wylot