Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Schematu Instalacji ( Wyodrębnione Z Tematu "ocena Schematu Prostej Instalacji Co I Cwu Oraz Umiejscowienie Naczynia Przeponowego"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie powstanie pod warunkiem że:

- za pompą ładującą zbiornik CWU będzie zawór zwrotny

- za pompą kotłową łącząca zasilanie i powrót kotła będzie zawór zwrotny

- na powrocie z obiegu CO będzie zawór zwrotny

- na powrocie z obiegu OP będzie zawór zwrotny

Bezpośrednio przed każdą pompą obowiązkowo filtr skierowany sitkiem do dołu.

Edytowane przez Digitrax
Opublikowano (edytowane)

Super. Dziękuje bardzo.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

A co sądzicie o przekrojach: 

od rozdzielaczy pex 16 już jest

do rozdzielaczy 1" miedz

od pieca do rozdzielenia na podłogę i c.o. czyli rura wspulna 1 1/2 " miedz

A jakiej mocy pompy ?

Opublikowano

Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej.

Opublikowano

Według waszych wytycznych.

Czy teraz będzie dobrze ?

A może jakieś spostrzeżenia.

I dziękuje wszystkim za tak miłą pomoc. Jestem zaskoczony takim odzewem z waszej strony.

post-71288-0-21742100-1483286782_thumb.png

Opublikowano

Zależało mi na kolejności bo tak będzie w domu czyli: piec, bojler, c.o. i na końcu podłogówka.

A i żebym mógł w lecie zakręcić zawory na CO i podłogówkę. Będzie wtedy tylko grzało obieg kotłowy i bojler.

Opublikowano (edytowane)

Poprawione. O takie rozwiązanie chodziło ?

post-71288-0-04165400-1483290446_thumb.png

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nadal źle. Skorzystaj ze schematu z postu #32. Nie musisz kolejno przyłączy robić. Woda popłynie tylko tam gdzie będzie obieg otwarty.

Opublikowano

Sorry ale nie rozumiem co mam zle. Kolejność taką wymuszają mi już zamontowane rozdzielnice do c.o. i podłogówki.

Skoro na bypassie będzie zawór różnicowy to zawór zwrotny za pompą kotłową już chyba nie potrzebny ?

Może lepiej byłoby bez bypassu ale za to wszystkie pompy na zasilaniu ? Choć wolałbym kotłową na powrocie z uwagi na najwyższą temp. wody. 

Opublikowano

Poprawione :)

I tu nasuwa się przysłowie "co dwie głowy to nie jedna". A w tym przypadku parę głów.

Szczerze to moje pierwsze forum w którym nawiązałem kontakt pisząc bo zawsze tylko czytam takie fora, ale okazuje się że to bardzo użyteczny system wymiany doświadczeń. 

post-71288-0-98595600-1483296742_thumb.png

Opublikowano

A co sądzicie o bojlerach dwupłaszczowych firmy ERMET. Ponoć jest tam wyeliminowana anoda magnezowa z uwagi na to że bojler jest w środku pokryty "jakąś" żywicą. 

Miał ktoś styczność z tym ? Jak to się sprawdza jako firma i ich wynalazek ? Bo wiadomo że na reklamach i ulotkach to wszystko jest ładne piękne i bezawaryjne.

Opublikowano

Człowieku - ja już nie mogę patrzeć na twoje poprawki  :angry:

Zrób tak jak narysowałem.

A bojlery Ermeta trochę na tym forum sa obecne - wyszukiwarka i czytać, ew pytać właścicieli wprost.

post-18578-0-90094000-1483298229_thumb.png

Opublikowano

Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej.

W schemacie pieca króciec zasilania i powrotu jest na 1,5". Więc czy prawidłowo będzie go zredukować i całą instalacje w kotłowni wraz obiegiem pieca zrobić w 1" ?

Opublikowano

Średnica rur uzależniona jest od mocy jaką mają przesłać a nie od średnicy króćców kotła.