Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2017 #26 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie powstanie pod warunkiem że: - za pompą ładującą zbiornik CWU będzie zawór zwrotny - za pompą kotłową łącząca zasilanie i powrót kotła będzie zawór zwrotny - na powrocie z obiegu CO będzie zawór zwrotny - na powrocie z obiegu OP będzie zawór zwrotny Bezpośrednio przed każdą pompą obowiązkowo filtr skierowany sitkiem do dołu.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #28 Opublikowano 1 Stycznia 2017 A co sądzicie o przekrojach: od rozdzielaczy pex 16 już jest do rozdzielaczy 1" miedz od pieca do rozdzielenia na podłogę i c.o. czyli rura wspulna 1 1/2 " miedz A jakiej mocy pompy ?
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2017 #29 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #30 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Ok. W takim razie jak bez sprzęgła to z separatorem powietrza.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #33 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Schemat Ok. Rozumiem. Tak grzejniki z termostatami. Dzięki.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #34 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Według waszych wytycznych. Czy teraz będzie dobrze ? A może jakieś spostrzeżenia. I dziękuje wszystkim za tak miłą pomoc. Jestem zaskoczony takim odzewem z waszej strony.
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2017 #35 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nakręciłeś w tych powrotach przy kotle, że się zakręciłeś.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #36 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zależało mi na kolejności bo tak będzie w domu czyli: piec, bojler, c.o. i na końcu podłogówka. A i żebym mógł w lecie zakręcić zawory na CO i podłogówkę. Będzie wtedy tylko grzało obieg kotłowy i bojler.
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2017 #37 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie powinno być pompy jednocześnie na zasilaniu i na powrocie. Ta pompa na powrocie powinna być na bypassie
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #38 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Poprawione. O takie rozwiązanie chodziło ?
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2017 #39 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nadal źle. Skorzystaj ze schematu z postu #32. Nie musisz kolejno przyłączy robić. Woda popłynie tylko tam gdzie będzie obieg otwarty.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #40 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Sorry ale nie rozumiem co mam zle. Kolejność taką wymuszają mi już zamontowane rozdzielnice do c.o. i podłogówki. Skoro na bypassie będzie zawór różnicowy to zawór zwrotny za pompą kotłową już chyba nie potrzebny ? Może lepiej byłoby bez bypassu ale za to wszystkie pompy na zasilaniu ? Choć wolałbym kotłową na powrocie z uwagi na najwyższą temp. wody.
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2017 #41 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Pompę kotłową masz źle podłączoną !
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2017 #42 Opublikowano 1 Stycznia 2017 To nie ten bypass -, tylko ten na łączniku zasilania i powrotu - tam powinna być pompa.
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2017 #44 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Tak, o to miejsce. Tylko po stronie zimniejszej ( bliżej powrotu) daj zamiast zaworu kulowego zawór grzybkowy, będzie nim można regulować ilość wody tłoczonej przez pompę
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #45 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Poprawione :) I tu nasuwa się przysłowie "co dwie głowy to nie jedna". A w tym przypadku parę głów. Szczerze to moje pierwsze forum w którym nawiązałem kontakt pisząc bo zawsze tylko czytam takie fora, ale okazuje się że to bardzo użyteczny system wymiany doświadczeń.
nalest Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #46 Opublikowano 1 Stycznia 2017 A co sądzicie o bojlerach dwupłaszczowych firmy ERMET. Ponoć jest tam wyeliminowana anoda magnezowa z uwagi na to że bojler jest w środku pokryty "jakąś" żywicą. Miał ktoś styczność z tym ? Jak to się sprawdza jako firma i ich wynalazek ? Bo wiadomo że na reklamach i ulotkach to wszystko jest ładne piękne i bezawaryjne.
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2017 #47 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Człowieku - ja już nie mogę patrzeć na twoje poprawki :angry: Zrób tak jak narysowałem. A bojlery Ermeta trochę na tym forum sa obecne - wyszukiwarka i czytać, ew pytać właścicieli wprost.
nalest Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #48 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Pex 16 od rozdzielacza do grzejnika wystarczy. Do rozdzielaczy Cu28 także. W obrębie kotła Cu28 wystarczy przy tej mocy. Pompy elektroniczne 25/40 na wszystkie obiegi. Do cyrkulacji pompa najmniejsza jaką znajdziesz ale z atestem do wody pitnej. W schemacie pieca króciec zasilania i powrotu jest na 1,5". Więc czy prawidłowo będzie go zredukować i całą instalacje w kotłowni wraz obiegiem pieca zrobić w 1" ?
Gość Digitrax Opublikowano 2 Stycznia 2017 #49 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Średnica rur uzależniona jest od mocy jaką mają przesłać a nie od średnicy króćców kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.