Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam juz piec klimosz ling duo i dziala rewelacyjnie- ale mam wrażenie że aż za dobrze Na rozruch nasypaliśmy 4 worki groszku i od 12 w sobote do 16 w niedziele spalił prawie wszystko- cos za dużo. Teraz beda mi zalewać posadzki i nie bede miał dojscia do piwnicy przez conajmniej 2 dni. na razie mam czas podawania 5s, przerwy w podawaniu 25s, dmuchawa na 24%, i czas podtrzymania 30min. Mam zawór czwórdrożny ustawiony na 5. Skala na zaworze nic mi nie mówi kiedy jest najlepiej- jak jest 1 czy jak jest 9?. Nie znam sie. Co się dzieje jak zawód 4D jest na 9?.

Palę RETOPALEM w workach po 25kg-w tych papierowych pakowanych w kopalni.

.Na razie w tym domu nie miszkam chcę żeby grzejniczki były ciepłe a nie gorące i żeby zasobnik starczał na ok. 4-5 dni chociaz bo inaczej popłyne z kasą ;(.

Opublikowano

przedewszystkim dmuchawa min na 70% podawanie na 6-7s i zawór na 3-4 a temp na kotle 60-65st

Opublikowano

Mam Klimosza 25 Kw na 200 m2, spokojnie wystarczy na 4 dni. Nie martw się. Na ten moment Podawanie 6 sek, przerwa 28 sek, wentylator 35%. Podtrzymanie 30 sek. No i obowiązkowo siłownik na zaworze 4D.

Opublikowano

No właśnie a ja nie mam siłownika ale widzę że będę musiał go założyć. Ile kosztuje?

w ogóle na czym polega działanie zaworu 4 D. Widze tam podziałki w obie strony . Servisant powiedział ze zawór powinien pracować między 2 a 7. Ale jest tam podziałka w druga stronę, że jak tam przekręce to powiedział ze zawór 4 d bedzie działal odwrotnie. Nie mam pojęcia i nic nie moge znalezć na temat 4D.

a Jaki to siłownik sie zakłada i czy musze teraz spuścić wodę z układu żeby go założyć?.

zapomniałem dodać ze komin mam prostokątny przekrój 14x22cm i cug jest zarąbisty. może by taką klapkę założyć na rurze od pieca do komina i sterować ciągiem?

• 3 tygodnie później...
Gość Mateusz
Opublikowano

Czy kocioł szybko zarasta sadzą?

Przy ustawieniach 5/25 - zbliżonych do 15 kW dmuchawę dla węgla ustawiamy na ok 28% przy jej pełnym otwarciu.

A czy po paru dniach ilość spalanego eko-groszku spadła?

Wina tak dużego spalania przez pierwsze parę godzin mogło być wychłodzenie instalacji i budynku?

Jeśli budynek jest ocieplony powsiada okna i drzwi to sytuacja powinna się szybko zmienić.

Co do zaworu. Prześlij mi na skrzynkę e-mail zdjęcie (jeśli jest taka możliwość) zaworu w takim widoku by było widać gdzie biegną przewody oraz jak jest usytuowana raczka na zaworze. Najlepiej parę zdjęć.

Pozdrawiam