Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #51 Opublikowano 24 Listopada 2016 W każdym pokoju masz czujnik pokojowy? Jak to jest zestrojone? Możesz opisać?
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2016 #52 Opublikowano 24 Listopada 2016 Temp jest różna bo mam dwa niezależne obwody i dwa mieszacze. Zaraz podesle schemat Schemat A tak wygląda moja kotłownia Na dole pompa cwu, bojler za ścianą, rozdzielacze na każdym piętrze. Na grzejniki udzie od 40 do 65. Wszędzie pokojowka. Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Ten schemat jest błędny
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #53 Opublikowano 24 Listopada 2016 Czyli co jest nie tak dokładnie? Pytam bo albo to naprawdę działa albo ....
sambor Opublikowano 24 Listopada 2016 #54 Opublikowano 24 Listopada 2016 Odpowietrznik, Poczekamy, aż się kolejny przekona
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #55 Opublikowano 24 Listopada 2016 Chłopaki pytam narazie??
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #56 Opublikowano 24 Listopada 2016 A co do mojego pytania?
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2016 #57 Opublikowano 24 Listopada 2016 Chłopaki pytam narazie?? Tak powinno być chłopaku)Niektórych nic nie przekona)A potem chłopaki będą płakać(choć podobno nie płaczą wg.niejakiego T.LOVE ;) ) Ale Cię ciągnie do tego 4D)
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #58 Opublikowano 24 Listopada 2016 Odnośnie Twojego schematu ze sprzeglem i pomp
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #59 Opublikowano 24 Listopada 2016 Czyli co się będzie działo powiem wam ze proboju to wszystko jakoś poukładać i dużo pytań się nasuwa
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #60 Opublikowano 24 Listopada 2016 Odpowietrznnik czyli można jedną pompę na Kociol i cwu czy nie. Odnosnie tego schematu z pompa kotlowa to jak to wygląda w praktyce ze sterowaniem
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #61 Opublikowano 24 Listopada 2016 Chciałbym najpierw zrozumieć co mi ktoś zamontuje i potem jak tego używać tym bardziej że robię w delegacjach i zona zostaje w domu dlatego niechcialbym bardzo przkombinowac. Zastanawiałem się nawet czy z podlogowki nie zrezygnować żeby było prościej ale jak się da w miarę prosto i funkcjonalnie zrobić to nie chce rezygnować
hajtaler428 Opublikowano 24 Listopada 2016 #62 Opublikowano 24 Listopada 2016 Też mialem ochotę napisać podobnego posta do Twojego @odpowietrznik ale się powstrzymałam bo kolega,twierdzi że przy tym,schemacie ma powrót pow 45st - powrót podłogówki wpięty przed zaworem 4d a sam,zawór i obieg kotłowy 1". Normalnie cud! Kol @hadziajluk korzystaj z opcji"edytuj" a nie piszesz 4 posty jeden po drugim albo się,zastanów o co chcesz spytać i napisz,od,razu a nie co minutę dwa słowa. Nie rób bajzlu bo zaraz temat będzie miał 10 stron a treści zero
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #63 Opublikowano 24 Listopada 2016 Czyli jak to zrobić Dobra znalazłem. Odnośnie tych schematów z początku. Czyli przy sasie i sterowniku o którym pisałem jak to będZie działać? Tak w praktyce. Powiem tak nie lubię wydawać kasy na bardzo drogie rzeczy i niepotrzebne ale też nie lubię kupować dwa razy bo było tanio i do d...py lub drogi i podobnie. Dlatego ktoś kto się zna na temacie wie jakich komponentów użyć które lepsze droższe a ktore tańsze i dobre. Czytając forum widzę że pojęcie macie to pytam lepiej teraz niż po robicie będzie forum jak poprawić instalacje do pieca na pellet ☺ Dacie radę napisać co do komponentów jaki użyć chodzi mi konkretnie o firmy
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2016 #64 Opublikowano 24 Listopada 2016 Czyli jak to zrobić Szybko)Jak chcesz aby układ był wpełni sterowalny to niestety kazdy obieg musi miec swoją pompę i teraz nalezy zwrócić uwagę czy Twój sterownik w kotle obsłuzy te pompy.Jak zrobisz instalację w układzie otwartym to żonie nic nie grozi możesz śmiało jechac w delegację) a niezawodność instalacji w dużym stopniu zalezy od jakosci użytych komponentów
Hadziajluk Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #65 Opublikowano 24 Listopada 2016 Znalazłem na początku forum co do komponentów dzięki już wiem mniej więcej o co chodzi odezwę się jak będę miał pytania przy podłączeniu dzięki wielkie za pomoc
Chojrakrock Opublikowano 25 Listopada 2016 #66 Opublikowano 25 Listopada 2016 Piec chodzi ok jak są większe mrozy to włączam pracę ciągła i stałą pompę na podlogowke. Dom jeszcze nieocieplony wiec tutaj mam straty ciepła ale w przyszłym roku to sie zmieni Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Chojrakrock Opublikowano 25 Listopada 2016 #67 Opublikowano 25 Listopada 2016 Ten schemat jest błędnyProszę określij dlaczego? Nie jestem znawca zrobiłem wszystko według zaleceń producenta i odebrał on kocioł z instalacją bez zastrzeżeń. Jeżeli można coś poprawić zmienić to chętnie wysłucham wszystkich sugesti. Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 25 Listopada 2016 #68 Opublikowano 25 Listopada 2016 Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4D W poście #57 załączyłem prawidłowy schemat Widocznie producent musi się jeszcze podszkolić ;)
Chojrakrock Opublikowano 25 Listopada 2016 #69 Opublikowano 25 Listopada 2016 No i teraz wiem coś więcej, po sezonie pewnie to przerobię już teraz nie będę kombinował zwłaszcza że mam małe dziecko w domu. Powiesz mi jeszcze co da mi ta przeróbka? Cieplejszy powrót?
hajtaler428 Opublikowano 25 Listopada 2016 #70 Opublikowano 25 Listopada 2016 Tak. W tej chwili zimna woda powracająca z podłogówki wpływa bezpośrednio do kotła skutecznie go wychładzając.
Hadziajluk Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor #71 Opublikowano 25 Listopada 2016 A polecacie jakieś konkrkonkretne modele na pellet? Zastanawiam się nad sasem bio efekt i biawar pellux
kulegafv Opublikowano 25 Listopada 2016 #72 Opublikowano 25 Listopada 2016 Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4D W poście #57 załączyłem prawidłowy schemat Widocznie producent musi się jeszcze podszkolić ;) Powiem tak. Użytkuje taki układ jak u kolegi Chojrakrock już trzeci sezon, i nie mam powodów do płaczu. Różnica jest taka, że u mnie obieg kotłowy jest na 6/4". a temperatury wygladają tak: kocił 58C powrót 48C zasilanie obiegu CO 42C powrót CO 38 zasilanie podłogówki 28C powrót 26C temperatura w domu 22C (na zewnątrz 1C) Podłogówki około 80-90m2 + kilka grzejników. Jeśli ktoś na kocioł ustawiony na np. 50C, to nie ma się co dziwić, że mało ciepła zostaje na powrocie (dom swoje musi wziąć). Jak przychodzą mrozy, to robi się korektę zasilania kotła na 62C i ciepła na powrót nie zabraknie.
Chojrakrock Opublikowano 25 Listopada 2016 #73 Opublikowano 25 Listopada 2016 A jaki piec z ciekawości? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
kulegafv Opublikowano 25 Listopada 2016 #74 Opublikowano 25 Listopada 2016 Zębiec Merkury 18kW "eko-groszek" (na profilu jest o tym informacja). Aktualnie jest ustawiony na 30% mocy.
sambor Opublikowano 25 Listopada 2016 #75 Opublikowano 25 Listopada 2016 Kocioł jest sporo przewymiarowany i palone bez większych oszczędności, ale tak się powinno palić węglem. Pelletem już tak nie popalisz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.