Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W każdym pokoju masz czujnik pokojowy? Jak to jest zestrojone? Możesz opisać?

Opublikowano

Temp jest różna bo mam dwa niezależne obwody i dwa mieszacze. Zaraz podesle schemat

Schemat

3ddd603fac63521fec15f5f5ff97ef58.jpg

A tak wygląda moja kotłownia

7571fd1fe8ecb670a9d5a56a2d68ed54.jpg

9b2d3ff6ad69279e628e0e79c6c53ecf.jpg

c1ad7cbc77d154cd9ae60a2b25b864e0.jpg

Na dole pompa cwu, bojler za ścianą, rozdzielacze na każdym piętrze. Na grzejniki udzie od 40 do 65. Wszędzie pokojowka.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Ten schemat jest błędny

Opublikowano

Czyli co jest nie tak dokładnie? Pytam bo albo to naprawdę działa albo ....

Opublikowano

Chłopaki pytam narazie??

Opublikowano

A co do mojego pytania?

Opublikowano

Odnośnie Twojego schematu ze sprzeglem i pomp

Opublikowano

Czyli co się będzie działo powiem wam ze proboju to wszystko jakoś poukładać i dużo pytań się nasuwa

Opublikowano

Odpowietrznnik czyli można jedną pompę na Kociol i cwu czy nie. Odnosnie tego schematu z pompa kotlowa to jak to wygląda w praktyce ze sterowaniem

Opublikowano

Chciałbym najpierw zrozumieć co mi ktoś zamontuje i potem jak tego używać tym bardziej że robię w delegacjach i zona zostaje w domu dlatego niechcialbym bardzo przkombinowac. Zastanawiałem się nawet czy z podlogowki nie zrezygnować żeby było prościej ale jak się da w miarę prosto i funkcjonalnie zrobić to nie chce rezygnować

Opublikowano

Też mialem ochotę napisać podobnego posta do Twojego @odpowietrznik ale się powstrzymałam bo kolega,twierdzi że przy tym,schemacie ma powrót pow 45st - powrót podłogówki wpięty przed zaworem 4d a sam,zawór i obieg kotłowy 1". Normalnie cud!

Kol @hadziajluk korzystaj z opcji"edytuj" a nie piszesz 4 posty jeden po drugim albo się,zastanów o co chcesz spytać i napisz,od,razu a nie co minutę dwa słowa. Nie rób bajzlu bo zaraz temat będzie miał 10 stron a treści zero

Opublikowano

Czyli jak to zrobić

Dobra znalazłem.

Odnośnie tych schematów z początku.

Czyli przy sasie i sterowniku o którym pisałem jak to będZie działać? Tak w praktyce. Powiem tak nie lubię wydawać kasy na bardzo drogie rzeczy i niepotrzebne ale też nie lubię kupować dwa razy bo było tanio i do d...py lub drogi i podobnie. Dlatego ktoś kto się zna na temacie wie jakich komponentów użyć które lepsze droższe a ktore tańsze i dobre. Czytając forum widzę że pojęcie macie to pytam lepiej teraz niż po robicie będzie forum jak poprawić instalacje do pieca na pellet

Dacie radę napisać co do komponentów jaki użyć chodzi mi konkretnie o firmy

Opublikowano

Czyli jak to zrobić

Szybko)Jak chcesz aby układ był wpełni sterowalny to niestety kazdy obieg musi miec swoją pompę i teraz nalezy zwrócić uwagę czy Twój sterownik w kotle obsłuzy te pompy.Jak zrobisz instalację w układzie otwartym to żonie nic nie grozi możesz śmiało jechac w delegację) a niezawodność instalacji w dużym stopniu zalezy od jakosci użytych komponentów

post-32948-0-87723200-1480026078_thumb.jpg

Opublikowano

Znalazłem na początku forum co do komponentów dzięki już wiem mniej więcej o co chodzi odezwę się jak będę miał pytania przy podłączeniu dzięki wielkie za pomoc

Opublikowano

Piec chodzi ok jak są większe mrozy to włączam pracę ciągła i stałą pompę na podlogowke. Dom jeszcze nieocieplony wiec tutaj mam straty ciepła ale w przyszłym roku to sie zmieni

Opublikowano

Ten schemat jest błędny

Proszę określij dlaczego? Nie jestem znawca zrobiłem wszystko według zaleceń producenta i odebrał on kocioł z instalacją bez zastrzeżeń. Jeżeli można coś poprawić zmienić to chętnie wysłucham wszystkich sugesti.

Opublikowano

No i teraz wiem coś więcej, po sezonie pewnie to przerobię już teraz nie będę kombinował zwłaszcza że mam małe dziecko w domu. Powiesz mi jeszcze co da mi ta przeróbka? Cieplejszy powrót?

Opublikowano

Tak. W tej chwili zimna woda powracająca z podłogówki wpływa bezpośrednio do kotła skutecznie go wychładzając.

Opublikowano

A polecacie jakieś konkrkonkretne modele na pellet? Zastanawiam się nad sasem bio efekt i biawar pellux

Opublikowano

Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4D W poście #57 załączyłem prawidłowy schemat Widocznie producent musi się jeszcze podszkolić  ;)

Powiem tak. Użytkuje taki układ jak u kolegi Chojrakrock już trzeci sezon, i nie mam powodów do płaczu.

Różnica jest taka, że u mnie obieg kotłowy jest na 6/4". a temperatury wygladają tak:

kocił 58C powrót 48C

zasilanie obiegu CO 42C powrót CO 38

zasilanie podłogówki 28C  powrót 26C

temperatura w domu 22C (na zewnątrz 1C)

Podłogówki około 80-90m2 + kilka grzejników.

Jeśli ktoś na kocioł ustawiony na np. 50C, to nie ma się co dziwić, że mało ciepła zostaje na powrocie (dom swoje musi wziąć).

Jak przychodzą mrozy, to robi się korektę zasilania kotła na 62C i ciepła na powrót nie zabraknie.

Opublikowano

A jaki piec z ciekawości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.