Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może tylko wydaje się prostszy ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wystarczyło dobrze u podstaw policzyć i dobrać grzejniki, aby utrzymywały we wszystkich pokojach zadane temperatury. Wtedy budynek jest w równowadze termicznej i można sterować całością za pomocą jednego czujnika, np. na panelu. Do tego prosty układ na przekaźniku i timerze. Poniżej zadanej temperatury wewn. pompa pracuje ciągle, a po osiągnięciu zadanej  temp. wewn. pompa wyłącza się i układ przejmuje kontrolę nad pompą narzucając pracę cykliczną z dowolnie definiowanym czasem praca/przerwa. Pozwala to na bardzo łagodny spadek temp. wewn do dolnej granicy histerezy., zwiększa poczucie komfortu termicznego, gdyż grzejniki cały czas grzeją, ale z mniejszą mocą. O stabilnych warunkach pracy kotła plus oszczędnościach na cyklicznej pracy pompy wspomnę z obowiązku. Koszt przekaźnika, timera i 2m kabla to kilkadziesiąt zł.

Inne podejście do tematu przekłada się na to, że nie trzeba kupować inteligentnych głowic, inteligentnych algorytmów na inteligentnych sterownikach z inteligentnymi panelami ;) Jakby nie liczyć to zaoszczędzona kasa na 2 sezony opałowe. Choć fakt, że to może mało inteligentne rozwiązanie. Ale za to proste i skuteczne, nie bardzo ma się co zepsuć, a jeżeli nawet to naprawa sprowadza się do wymiany taniej części, czyli odkręcenie od niej i przykręcenie do nowej paru kabelków.

Jeżeli czp01 miał takie coś w poprzednim sterowaniu to wie ile traci na tym, że nie ma tej funkcjonalności w IE42.

Opublikowano

Też myślę że lepsze od termostatów ja tak mam w domu i komfort jest.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W garderobie mam 19 w syna w pokoju 21 w salonie 23min w łazience 25 jak chcesz to ustawić bez termostatu już nie wspomnę o funkcji otwarte okno wietrzymy pokój termostat się wyłącza na 20 min sam

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 07:02, form napisał(a):

Wystarczyło dobrze u podstaw policzyć i dobrać grzejniki, aby utrzymywały we wszystkich pokojach zadane temperatury.

Pobożne życzenie. Wystarczy inne niż średnie nasłonecznienie i Twoje teorie lądują wiesz gdzie ?

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 07:07, Kijasr napisał(a):

Też myślę że lepsze od termostatów ja tak mam w domu i komfort jest.

Myślisz ? A ja wiem. Tym się różnimy.

Załóżcie jakiś osobny temat nt  sterowania temp wewn.

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 07:30, vmilo napisał(a):

Pobożne życzenie. Wystarczy inne niż średnie nasłonecznienie i Twoje teorie lądują wiesz gdzie ?

Napisałem o rozwiązaniu sprawdzonym w praktyce, używanym osobiście, a nie o pobożnych życzeniach czy teoriach. Nasłonecznienie bardzo sobie cenię, szczególnie w okresach przejściowych - ciepełko za darmochę, pompa prawie cały czas chodzi cyklicznie.

Wracając do tematu - będą wykresy, możliwość zdalnego sterowania temp. na piecyku, np. podgonienia temp. ze wsi Warszawa bo wracam do domu, to wezmę ster. Bez tego tylko pilnuję tematu i Wam kibicuję  :)

Opublikowano

Tylko indywidualne sterowanie pomieszczeniami daje pełny komfort. Nie inaczej.

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 07:10, damianlupsczyk napisał(a):

W garderobie mam 19 w syna w pokoju 21 w salonie 23min w łazience 25 jak chcesz to ustawić bez termostatu już nie wspomnę o funkcji otwarte okno wietrzymy pokój termostat się wyłącza na 20 min sam

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Funkcja otwartego ona u mnie nigdy nie zadziałała ,wrecz przeciwnie grzało jeszcze bardziej po otwarciu okna .Programowanie jest łatwe jak sie pamieta jak to sie robiło w innym przypadku trzeba szukac opisu i okularów zeby cos tam poczytac,.Obecnie mam termostaty zwykłe i te lepiej mnie słuchają otwieram okno to daje na 0 i nie grzeje  ;)  :D

Opublikowano

przywróciłem dmuchawę do poprzedniej wielkości bo chyba się to wypaliło

kopiec zniknął żar jest na równo z pierścieniem 

Opublikowano

Ok, kilkanaście minut temu dałem ciut więcej wiatru. Poczekajmy jeszcze z godzinkę i daj znać.

Opublikowano

z lampą i bez bo z lampą nie widać ognia

post-1619-0-84306300-1507467517_thumb.jpg

post-1619-0-08667500-1507467546_thumb.jpg

Opublikowano

mnie też się wydaje że źle nie jest a można dać niższą moc?

Opublikowano

Na palniku  rewelacja jakim typem palicie 31,2  :D

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 13:24, vmilo napisał(a):

Można, tylko czy nie przekroczymy progu opłacalności dla ciągłej pracy...

to spróbujmy najwyżej wrócimy do tego co jest najlepiej zapisz to zresztą co ja będę uczył ojca dzieci robić 

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 13:37, damianlupsczyk napisał(a):

Co daje czujnik spalin gdzie można podejrzeć przy ilu ma zwalniać kocioł na auto ślimak przy zasypowy widziałem w ustawieniach a tu ...

Co widziałeś w ustawieniach ? Gdzie ? Nie pomyliłeś sterów ? Tu czujnik jest tylko informacyjnie, jak na razie.

Opublikowano
  W dniu 8.10.2017 o 13:48, andy46 napisał(a):

to spróbujmy najwyżej wrócimy do tego co jest najlepiej zapisz to zresztą co ja będę uczył ojca dzieci robić 

To zanim zaczniemy, to napisz jeszcze, czy temp na dom idzie wystarczająca ? 42st z groszami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.