MIQ Opublikowano 21 Grudnia 2016 #301 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Się rozumie, że ani sprawność, ani zużycie węgla. To wiesz tylko Ty :)
Pieklorz Opublikowano 21 Grudnia 2016 #302 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ogień taki jak z mojego Vikinga na pellet. ;) Dobre, chyba o to chodzi. Jaka żywotność takiego palnika? Ja to w tej chwili założyłem na kocioł domowy, normalnie miałem tu obrotówkę ardeo, z której jestem zadowolony. Sprawdzam po to, aby zobaczyć jaki to będzie z normalnym użytkowaniem. U mnie jak to pochodzi sezon, to tak, jak u kogoś w nowszym domu 2-3sezony. Ja przy obecnej pogodzie spalam coś w granicy 40kg/24h jak ciutkę chłodniej do -5 to już pod 50kg (to jeszcze z dane z ardeo) w mrozy pod -20 to już okolice 70-75kg, chata starsza, powierzchnia spora z czego 70m2 to magazynek ok.4m wysoki bez izolacji, gdzie dochodzą rury U mnie lżej to chodzi tylko w słoneczny dzien, wówczas za zaworem mieszającym praktycznie zamknięte Twórca palnika robił to ponad rok, później zabawy na stanowisku, później labo. Pierwsze sztuki miały wewnętrzny odlew żeliwny, taki jak jest aktualnie a na szybko zewnętrzna obudowa była stalowa. Teraz już po sprawdzeniu zostały zamówione formy żeliwne i puszka zewnętrzna tez jest odlewana z żeliwa Na testowym stanowisku grzało to samo siebie bez budynku bez cwu i nie gasło. Teraz jeszcze jest tam zabawa w spalanie pestki bodajże z wiśni Za pół roku będzie można zdradzić kilka innych szczegółów po wykonaniu prototypów i wytestowaniu
caffe23 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #303 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Spotkał mnie zaszczyt przetestowania sterownika.Od wczorajszego wieczora ster odpalony na pokładzie OEP 10kW z wygolonym ślimakiem, naciętymi, dodatkowymi otworami w palniku. Spalam spiekający się miał z odsiewu.Instalacja pracuje na grawitacji.Sterownik wystartował z nastawami, które wstępnie podał mi VERB drogą telefoniczną.Poniższe fotki przedstawiają kocioł po dwunastogodzinnej pracy. W sygnaturce ewentualny podgląd wykresów.
energotop Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #304 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Chwałowice. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #305 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ster zapiety, ale na razie walczę z właściwymi ustawieniami dmuchawy. Tu jest trochę zabawy, ale przy pomocy vmilo dam radę:) Na wnioski jeszcze trochę poczekamy, tym bardziej że okres przedświąteczny bardzo gorący i nie ma zbyt wiele czasu, żeby w kotłowni przesiadywać.Porządki w kotłowni zrobione, więc i pretekstu brak :)
Gość vmilo Opublikowano 22 Grudnia 2016 #306 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Grześ, zastanawia mnie u Ciebie, że spalina potrafi wyskoczyć tak wysoko, to nijak nie pasuje do eRBeeRa... No i jakiś taki brak stabilizacji... być może ten ster u Ciebie nie będzie pracował dobrze, zobaczymy.
bernard Opublikowano 22 Grudnia 2016 #307 Opublikowano 22 Grudnia 2016 hm -odważni zostali obdarowani na jakiś czas super sterownikiem -sterowaniem- jednak to do operatora niego -pieca i danego opału zależy jak ma kierować procesem spalania czarnego złotka należy pamiętać aby to co do palnika zostało podane ma się spalić nie do końca aby zostało na powtórne podanie opału i tak w kółko a później ma pracować na określony czas na min obr dmuch jaki oper sobie nastawił cdn. a tak z innej beczki-mogę polecić z czystym sumieniem z kupnem ryb z hodowli karpia na św boż narodz i nie tylko z zakładu doświad hodowli ryb z zatora życie dla nich płynie z skawy naprawdę palce lizać mniam mniam korzystam od wielu lat z nich pomimo że byłem zapalonym wędkarzem tzw cichym wariatem hee :D *** się -nie mam co ustawiać- kręcić parametrami verbomatu hee
bernard Opublikowano 22 Grudnia 2016 #308 Opublikowano 22 Grudnia 2016 należy pamiętać iź krótki czas podawania np 3-5 sekund jest nie dobry na czasie do węgli jakie są dostępne i należy się nie bać np 7-9 s podawaw ale z odpowied przerwą czasu z odp max siłą i min siłą dmuchania po podaniu opału verbomat należy najpierw się pobawić w tzw dustan czyli zał wyłącz a później wpisać parametry od min i max grzania B) cdn
gmaj22 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #309 Opublikowano 22 Grudnia 2016 U mnie instalacja jest w zasadzie trudna do okiełznania przez kocioł. Za dużo wahań z rozbiorami cwu przez cały dzień. Bojler ma "zaledwie" 140 l. przepływy przez 3D w tej chwili ustawione w zasadzie na sztywno: ok. 20% na cwu i 80% na c.o. Jak już ogarnę Verbomata, to ustawię siłownik tak, żeby "pilnował" przepływami stabilnej temp. powrotu, tak jak to wcześniej było na SPP v2. Wtedy będzie można porównać. Dla zainteresowanych schemat mojej instalacji i wcześniejsze zmagania TUTAJ: strona 3 wątku, post #43 http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=550.30 Następnie wsypię do podajnika Retopal z PGG, będzie wtedy vmilo miał porównanie, bo również takim pali.
Gość vmilo Opublikowano 22 Grudnia 2016 #310 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Grześ, nie ma instalacji, której nie da się ustabilizować, naprawdę :) Tyle, że kotłem nie bardzo można..:/
bernard Opublikowano 22 Grudnia 2016 #311 Opublikowano 22 Grudnia 2016 tak tylko jam mam piec z akumulatorem piec a rozbiór wody z cwu to kosmos należy dać układ jednopompowy i kryzująć na zaworach lub dwupompowy na cwu na sztywno z gniazka- a na co cykliczną pracy pompy krótkie czasy - myślę długo go nie będzie typu K mamy super sterowanie i mogę sobię pozwolić - czyli *** euro 5 w 4 literach a tak na marginesie czujniki w sterowniku są bardzo dokładne tak- należy zamontować go na rurce wyjściowej z pieca i będzie finito będzie na bieżąco z pracą sterownika nie będzie takiego wahania skoku temp pieca
Gość vmilo Opublikowano 22 Grudnia 2016 #312 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Rajmund, u mnie jak miałem bruli, to czujnik CO z mojego był (i jest w kotle) a z brulika na rurce. Ten w kotle szybciej reaguje na zmiany... a to wg mnie ważne.
bernard Opublikowano 22 Grudnia 2016 #313 Opublikowano 22 Grudnia 2016 dobreee r a tak na marginesie akumulator w piecu typu szamot komora spalania powstał -dla sterowania typu bruli ecoal itp iż użytkownik nie miał możliwości ustawiania porządnie układu spalania czarnego złotka szamot niwelował błędy sterowania a ogólnie za nie długo napiszę jak się ma spożycie węgla na wskutek usunięcia komory szamotowej-bo najmniejszy brak zasilania czy wyjęcia kółkastli- pojemnika z popiołem wiąże się z bardzo szybkim wychłodzeniem wymiennika co wiąże się z wysokim wzrostem zużycia węgla cdn
gmaj22 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #314 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zawór mieszający podpięty. Pilnuje teraz stabilnej temperatury powrotu na poziomie 11-12 stopni poniżej zadanej. https://esterownik.pl/device/12171
Gość vmilo Opublikowano 23 Grudnia 2016 #315 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Przy okazji... już wiem co kupię do spalania na wiosnę :) Nowe paliwko http://www.tauron24.pl/dom/strefa-okazji/strefa-oszczednosci/Strony/tauron-ekogroszek.aspx Cena dobra i zero za dostawę :P
marw Opublikowano 23 Grudnia 2016 #316 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Od ponad roku już bodaj sprzedają osobiście więc wcale nie takie nowe. A od dłuższego czasu w imexpiechota też był ich groszek ;) A magiczna nazwa produktu Jaret Plus więc pewnie miałeś już osobiście z tym do czynienia. A czym w ogóle teraz palisz?
Gość vmilo Opublikowano 23 Grudnia 2016 #317 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Obecnie właśnie Jaretem Plus. A to co wkleiłem to nie jest Jaret - mylisz się.
M4t3uSZ Opublikowano 23 Grudnia 2016 #318 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Przy okazji... już wiem co kupię do spalania na wiosnę :) Nowe paliwko http://www.tauron24.pl/dom/strefa-okazji/strefa-oszczednosci/Strony/tauron-ekogroszek.aspx Cena dobra i zero za dostawę :P Ta spiekalność nie przeszkadza?
marw Opublikowano 23 Grudnia 2016 #319 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ta spiekalność nie przeszkadza? strona sugeruje co innego http://www.tauron-wydobycie.pl/jaret-plus zresztą parametry jareta i tego tutaj http://www.tauron24.pl/dom/strefa-okazji/strefa-oszczednosci/Strony/tauron-ekogroszek.aspx#oferta są identyczne o ile nie przeoczyłem czegoś. Oczywiście człowiek jest omylny więc wyprowadźcie mnie z błędu. Ja jeszcze zadzwonię do imexpiechota który również sprzedaje ten groszek tauronowski i zapytam czy jaret i to na stronie taurona to to samo.
Gość vmilo Opublikowano 23 Grudnia 2016 #320 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ta spiekalność nie przeszkadza? Mnie nie :)
Gość vmilo Opublikowano 23 Grudnia 2016 #321 Opublikowano 23 Grudnia 2016 strona sugeruje co innego.... Nie chcę się przegadywać - zadzwoń, zapytaj :rolleyes:
marw Opublikowano 23 Grudnia 2016 #322 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Właśnie edytowałem poprzedni post że będę próbował rozwiać swoje wątpliwości dzwoniąc do imexu. EDIT: Ok dodzwoniłem się do imexu i powiedzieli mi że faktycznie jest to inny produkt a nie jaret. Tak więc przepraszam.
Gość vmilo Opublikowano 23 Grudnia 2016 #323 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Luzik... znam jednego szufladziarza, co tym pali. Klnie póki co. Ale ja to nosem wciągnę B)
marw Opublikowano 23 Grudnia 2016 #324 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Kolega o niku obser? Nosem tego produktu nie wciągaj bo cieplej Ci nie będzie jak już spalić tego nie chcesz to chociaż worek na plecy i dookoła domu pobiegaj wtedy na pewno się rozgrzejesz B)
gmaj22 Opublikowano 23 Grudnia 2016 #325 Opublikowano 23 Grudnia 2016 U Piechoty Jaret Plus czy Anmag Gold to już wyższa półka cenowa-powyżej 900,- PLN/tonę Ten o którym piszecie to pod wzgledem ceny jakby mieszanka Anmagu czy Retopala z Pieklorzem z Bobrka. Oczywiście to tylko moje domysły, bo nie dzwoniłem ani nie pytałem. Zresztą i tak pewnie nic by nie powiedzieli :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.