Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, suche. Suchutkie.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Haha, no ale kiedyś pewnie było mokre. Dobra nie przejmuje się :) dzięki

Opublikowano

Może deszczu naleciało do komina, może skropliny się pojawiły. Jak wyschło, to problemu niet.

Opublikowano

Ok

Opublikowano

dzięki energotyp że masz na względzie moją skleroze

Przydałoby się, żeby IE przy 10% w koszu wysyłał gołąbka z wiadomością w świat albo coś nowocześniejszego i bajeranckiego, smsa jakiegoś :) Teraz trzymam reżim i schodzę do kotłowni co tydzień zerknąć na palnik i kosz, ale kiedyś w  wakacje zdziwiło mnie, że ciepła woda się skończyła. Okazało się, że na prawie 2 miesiące zapomniałem, że piec mam :D Popiołu po palenisko... O, i to było to, o czym mówił mi sprzedawca, że piec z podajnikiem na ekogroszek jest bezobsługowy.

Opublikowano

Jest wysyłana wiadomość e-mail z alarmem o kończącym się opale. Oczywiście trzeba to odpowiednio skonfigurować (pojemność zasobnika+ waga opału/min pracy podajnika).

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

E-mail, taki oldschool, pytanie czy osoba po reformie edukacji poradzi sobie z jego odbiorem. No, ale dobrze, że jest. Zmobilizujcie firmę z czujnikiem wewn. i wykresami, bo ludzie ciągle pytają ;)

Opublikowano

Kolego Satyryk

Raczej deszcz przy niskiej temp spalin deszcz potrafi dolecieć do samej piwnicy

Daszek na komin i po sprawie

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Daszek na komin miałem, ale ucialem. Jak coś mocniej przykopcilo to od razu widać na rynnach. Bardziej stawiałbym jednak na jakieś skropliny ze spalania bo jak pisałem na rurze łączącej czopuch z kominem też takie coś mam. Zresztą jeśli nawet to kwestia deszczu i tylko deszczu to niech sobie pada :)

Opublikowano

Przemyślałem okresowe czyszczenie dziur. Wg. mnie przyda się tylko dla długotrwałej pracy na najniższej mocy.

Najprościej tak: cykliczny przedmuch z mocą max dmuchawy, w indywidualnie dobranym interwale.

Np: pracuje xx min na najniższej mocy, to dostaje przedmuch xx sec między cyklami pracy.

Może być ?

Opublikowano

A nie lepiej zapiąć na sztywno? Potrzebne kolejne parametry? Zrobić tylko załącz/wyłącz przedmuchy.

Opublikowano

Przemyślałem okresowe czyszczenie dziur. Wg. mnie przyda się tylko dla długotrwałej pracy na najniższej mocy.

Najprościej tak: cykliczny przedmuch z mocą max dmuchawy, w indywidualnie dobranym interwale.

Np: pracuje xx min na najniższej mocy, to dostaje przedmuch xx sec między cyklami pracy.

Może być ?

Tak podoba mi się jako zwykłemu użytkownikowi kotłowemu. :) W końcu ster będzie mógł bez uszczerbku dla poprawnego procesu spalania  pracować ciągle a nie jak teraz, że ustawiłem go z premedytacją aby się bujał i raz na jakiś czas odstawiał. (no bo tak nie produkuje tych niedopałków).

Wiem wiem, zwykła fajka to nie najlepsze rozwiązanie no ale wiele osób takie jeszcze ma i przedmuchiwanie dziur przyda się jak nic.

No nawet w nowych kotłach, patrzę dzisiaj w hurtowni a tam nowe Defro i z fajką a więc ciągłe na czasie. 

Super jak tylko tą funkcję zaimplementujesz  to zaraz testuje i relację zadam :)

Opublikowano

Fajki to jeszcze nie lamus....

Zobaczymy, czy i kiedy to wejdzie. Na razie czekamy na grubszy pakiet.

Opublikowano

A tyle dało mi się wyciągnąć z miału Piasta.a04145b18d8626d841ba222dc71f0d11.jpgc87a22647d5a5b180cdad954806d0601.jpg

Opublikowano

Ładnie.

Na burnerze miałbyś to samo, tylko w jednym kawałku :rolleyes:

Opublikowano

Chociaż by się nie pyliło jak teraz i mógłbym wynosić popiół w białej koszuli

Opublikowano

"Udało się ujarzmić Retopal"- normalnie cuda Panie https://esterownik.pl/forum/posty,3867/popiol-z-retopala-i-ogolna-ocena-plomienia?m=111568 jak ja się cieszę że nie mam już tych dwóch śmietników - tego w kotle i tego świecidełka na nim.

Opublikowano

Faktycznie ma się czym pochwalić... Ale sam wiesz, że na tym goownie uzyskać jako tanie spalanie, to jest wyzwanie :)

A i widzę, że chyba pobił samego bodzistego - kocioł podsadzony pięknie :blink:

Opublikowano

Okazuje się że Retopal dla niektórych palników i sterowników jest trudnym paliwem :D

Opublikowano

A tyle dało mi się wyciągnąć z miału Piasta.

Może być, ale nie jest to jeszcze top popiołu z tego paliwa. To czarne po całej prawej stronie fotki to sadza z kotła, niedopał czy wydmuchany do popielnika opał zanim zaczął się palić? ;)

Opublikowano

Samozrejme mam, inaczej bym nie pytał jw. :) Palnik inny, lecz opał z nazwy u mnie ten sam co u kolegi, więc naturalną rzeczą jest, że wolę wiedzieć wcześniej czy 30-40% wartości opałowej miału nie wyląduje w popielniku bez nakładania jakiegoś kagańca na ster.

Opublikowano

Może na zdjęciu wygląda trochę inaczej, ale ja w popiele nie zauważyłem niedopałków. O jakich kagańcach mowa?

Opublikowano

Samozrejme mam, inaczej bym nie pytał jw. :) Palnik inny, lecz opał z nazwy u mnie ten sam co u kolegi, więc naturalną rzeczą jest, że wolę wiedzieć wcześniej czy 30-40% wartości opałowej miału nie wyląduje w popielniku bez nakładania jakiegoś kagańca na ster.

A foty nie masz , bo akurat wywieźli popiół ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.