Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co Ci powiedzieć.... wiedziałeś, że będziesz palił miałem, to czemu założyłeś faję ?

Ale OK, paliło się lepiej, a jest coraz gorzej. Może miał już zasypał częściowo komorę powietrzną, może coś innego.

Nie umiem Ci pomóc.

Opublikowano

Damian ja Ci nie wróg ale już mi Cię żal bo jak mróz przyjdzie i potrzyma dłużej to zginiesz z tym miałem jak Andzia w parku.

Pisałem już kiedyś że fajka nie jest do miału co by producent kotła nie pisał w ulotce reklamowej.

Opublikowano

Najrozsądniej by chyba było, tylko jakiegoś spieka zaś sobie nie kup.

Opublikowano

Ja od jutra będę nim palił, czekam tylko żeby Czech zszedł do końca.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zwykła faja do miału?

Opublikowano

Jakie palniki macie do miału

Ten upieczony to u mnie u rodziców

A u siebie mam jakiś Eko miał z http://mykswegiel.pl paliłem nim od Marca do września mam taką samą fajkę jak w tamtym kotle i zero problemów nie spiekal się ale grzało tylko cwu jak mi spali groszek zasypie z ciekawości i zobaczę jak w taką pogodę pójdzie

U rodziców jest Ziemowit spala to ktoś?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Burner?? Gdy na niego patrzyłem miałem odruch wymiotny więc szybko wylądował na złomie. A po drugie zachwalać ten palnik to jak sprzedać komuś taksówkę po "dachu" i powodzi jako bezwypadkowe i z małym przebiegiem.

Opublikowano

To jaki w takim razie jest 'najlepszy' palnik. Śledzę ten temat bo miałem kupić ten sterownik, ale niestety tak się złożyło że funduszy brakło i muszę ogarniać tym co mam. Czy ustawienie tego cuda to tak duża sztuka czy po prostu wymiana doświadczeń ma za zadanie urwać kolejny gram opału mniej. Czy zmiana pogody wymusza zmianę ustawień?

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Burner?? Gdy na niego patrzyłem miałem odruch wymiotny więc szybko wylądował na złomie.

a ja kupię burnera  zapłacę 100% więcej jak na złomie :D

Opublikowano

Waco, ale do miału byłby lepszy jak faja. Nie miałem zamiaru zachwalać, po cenie złomu miałby to do utylizacji miału dobre.

A mieszanie z grochem guzik da, a ino roboty se narobi.

Opublikowano

To jaki w takim razie jest 'najlepszy' palnik. Śledzę ten temat bo miałem kupić ten sterownik, ale niestety tak się złożyło że funduszy brakło i muszę ogarniać tym co mam. Czy ustawienie tego cuda to tak duża sztuka czy po prostu wymiana doświadczeń ma za zadanie urwać kolejny gram opału mniej. Czy zmiana pogody wymusza zmianę ustawień?

Obrotówka  B) 

Tak, ustawienie tego stera to duża sztuka. Coś jak wiązanie sznurówek ;)

Teoretycznie zmiana aury nie wymusza ustawień. Praktycznie jest inaczej.

Opublikowano

Nowy dzień i spalanie ustabilizowało  się na tą chwile na poziomie 15,4 kg na dobę.

Opublikowano

Obrotówka to chodzi o retorte obrotowa? Jeśli tak to jak ja kupowałem kupiec 2013 r to np w defro mnie poinformowano że zrezygnowali z obrotowek bo b awaryjne. Hef też nie miał, a bardzo chciałem właśnie obrotowke bo patrząc jak spala u kuzyna (ma lazara) to praktycznie wszystko(każdy opał) przejdzie i do tej pory 7 lat jego piec ma żadnej awarii nie było, no może poza sterownikiem. Niestety wtedy wiedzy takiej jak teraz nie miałem i zawierzylem, że zwykła fajka najlepsza zresztą Hef dalej tak twierdzi. W czasie jak kupowałem to wszyscy zachwalali brucera i też bym go wybrał ale był niestety (albo jak widać po czasie stety) tylko do 25 kW. Zastanawiałem się nad rynna ale na szczęście się nie skusilem.

Czyli jednak poprawy tutaj to walka o każdy gram opału spalony mniej :) przynajmniej tak to zrozumiałem

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo o to chodzi by spalił najmniej a ster nie kosztuje 1000 więc warto zainwestować bo jak przejdziesz z starego dwustanu na ie to na pewno lepiej będzie się palić

Chyba że kupisz gówniany opal tak jak to walka ..

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obrotówka to chodzi o retorte obrotowa? Jeśli tak to jak ja kupowałem kupiec 2013 r to np w defro mnie poinformowano że zrezygnowali z obrotowek bo b awaryjne. Hef też nie miał, a bardzo chciałem właśnie obrotowke bo patrząc jak spala u kuzyna (ma lazara) to praktycznie wszystko(każdy opał) przejdzie i do tej pory 7 lat jego piec ma żadnej awarii nie było, no może poza sterownikiem. Niestety wtedy wiedzy takiej jak teraz nie miałem i zawierzylem, że zwykła fajka najlepsza zresztą Hef dalej tak twierdzi. W czasie jak kupowałem to wszyscy zachwalali brucera i też bym go wybrał ale był niestety (albo jak widać po czasie stety) tylko do 25 kW. Zastanawiałem się nad rynna ale na szczęście się nie skusilem.

Czyli jednak poprawy tutaj to walka o każdy gram opału spalony mniej :) przynajmniej tak to zrozumiałem

No fakt, w obrotówkach czasem nawali napęd obrotu. Faja jest najlepsza do grochu, dobrze Ci mówili.

Brucera akutar mam, bez przeróbek średnio się nadawał do spalania.

Ja tam nie walczę o gramy, spalam tyle ile muszę. Obecnie dużo, bo świadomie przekroczyłem krytyczną zadaną (chcę jak najszybciej zutylizować J+).

U siebie muszę ciut kręcić jak się ochładza - nie wiem jak u innych, ale u mnie wzrasta ciąg kominowy gdy chłodno, i muszę korygować nadmuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.