Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na spalinach mam do 60 wiec dobrze śmiga ocieplony do samego dołu

Teraz walcze u siebie z kotłem który mi nagrzewa kotłownie mam małą

i temp do 40  dochodzi załancza sie alarm i wizyta solida

producenci kotłów słabo je ocieplaja  furtki gorące popielnik i mamy niechciany kaloryfer

Bedzie chyba wymiana stera z sppv2 na IE

Opublikowano

RBR ma fajnie zrobione ocieplenie furtek - przykręcone płytki szamotowe od wewnątrz.

W casto idzie kupić takie do przycięcia.

Opublikowano

To jest wermikulit :)

Starsze wersje RBR miały szamot ale nie bezpośrednio na drzwiczkach, były ekrany drzwiczek z płytkami które były oddalone od drzwiczek.

Opublikowano

Raczej nie :) ale można się pomylić patrząc na wygląd.

Opublikowano

15 kw byl tam palnik rynna ale wywalilem producent dal mi retorte na moje życzenie

5 klasa kotla producenta nie podaje na forum bo go znam a opisuje tu wady nagrzewania sie

Kumpel ma viadrusa zeliwnego i popielnik u niego ms 100 st jak i furtka w piwnicy cieplo

Malo który producent ma dobrze icieplone kotly tna koszty

W defro są podwójnie furtki z szamoten czy czms innym

W kazdym razie ja kotlowni grzac niechce

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hmm... jak badają kocioł na V, to i emisja poza kocioł jest badana.

Ciekawe jak zrobił tę klasę z tak słabą izolacją. Można się tylko domyślać :rolleyes:

Opublikowano

Ja to od badaczy trzymam się raczej z daleka :) ale z tego co liznąłem to przez promieniowanie ciepła z kotła przez słabą izolację drzwiczek spada sprawność kotła w ogólnym rozrachunku.

O ile pamiętam z tego co mądrzejsi pisali ( pan Sławek bodajże ) to norma również mówi coś na temat temperatury drzwiczek ale wartości nie pamiętam.

Ja tam Roman nikogo za rękę nie złapałem jak się to mawia ale co było badane a co  jest sprzedawane to my zwykli śmiertelnicy nigdy się nie dowiemy.

Dostajesz do łapki kawałek świstka i bujaj się Gienia i na tym kończy się cała ekologia.

Opublikowano

Ja to od badaczy trzymam się raczej z daleka :) ale z tego co liznąłem to przez promieniowanie ciepła z kotła przez słabą izolację drzwiczek spada sprawność kotła w ogólnym rozrachunku.

O ile pamiętam z tego co mądrzejsi pisali ( pan Sławek bodajże ) to norma również mówi coś na temat temperatury drzwiczek ale wartości nie pamiętam.

Ja tam Roman nikogo za rękę nie złapałem jak się to mawia ale co było badane a co jest sprzedawane to my zwykli śmiertelnicy nigdy się nie dowiemy.

Dostajesz do łapki kawałek świstka i bujaj się Gienia i na tym kończy się cała ekologia.

Tak jest po zmianach w kotłowni o 10 st mniej ale i tak mam za cieplo mysle czym zaizolowac rure spalin

Po tych zmianach z ociepleniem mniej pali

b64182f3e2507121fe204dd4e20643d0.jpgbbcc3e80ed2b89b79e031dce0bb5800e.jpg

5 klasa tego kotla jest sprzedawana z palnikiem rynnowym

Opublikowano

Witam

Na wydech wełna mineralna opasana siatką np 10cm szerokości ewentualne zakończenia "szyte" drutem i na to gips, można malować :-)

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Można jak napisał red, a można kupić taki kanał klimatyzacyjny, alu + wełna. Też się nadaje, i nieźle wygląda.

U siebie mam owinięte 2x pianką z odbłyśnikiem alu (motoryzacyjną). Też zdaje egzamin elegancko.

Opublikowano

Ja potrzebuje trzymać temperaturę w kotłowni taka bez dodatkowej izolacji pieca i czopucha bo podłoga nad kotłownia w pokoju z kamiennych płytek robi się nieprzyjemnie chlodna ale to mi teraz uzmysłowilo ze to jest okolo 2kw grzejnik który nie brałem pod uwagę

Zauważyłem tez ze doprowadzenie powietrza dodatkową rura do wentylatora (fi 100)z zewnątrz tez podnosi temperaturę w kotłowni oraz jest mniej kuzu kosztem zimnego powietrza do spalania

Opublikowano

Ja potrzebuje trzymać temperaturę w kotłowni taka bez dodatkowej izolacji pieca i czopucha bo podłoga nad kotłownia w pokoju z kamiennych płytek robi się nieprzyjemnie chlodna ale to mi teraz uzmysłowilo ze to jest okolo 2kw grzejnik który nie brałem pod uwagę

Zauważyłem tez ze doprowadzenie powietrza dodatkową rura do wentylatora (fi 100)z zewnątrz tez podnosi temperaturę w kotłowni oraz jest mniej kuzu kosztem zimnego powietrza do spalania

Pomyśl lepiej o podlogowce trzeba paczec na ekonomiczne spalanie bo za chwile wegiel bedzie po 2tys

Opublikowano

Hmm... u mnie akurat odwrotnie, ciągnie z dopływu po laczkach, aż miło :)

Opublikowano

ciągnie po laczkach, aż miło :)

Mam te kolana (fi100) na styk ze zasłona wentylatora to nic do kotłowni z niej nie wieje

Jedyny ubytek to wentylacja grawitacyjna ale za mocna nie jest (świeczki nie gasi)

Co do instalacji to na dziewięć pomieszczeń to podłogowe jest we trzech po remoncie po około 17m2 plus trzy kibloprysznice po 1m2 łapanie szeregowo (z jednej do drugiej i trzeciej)zrobione na zaworze esbe i swojej pompie, do reszty pomieszczeń brak możliwości zrobienia wylewki ze względu na mieszkajacych lokatorow - maja na szybko zrobione grzejniki

Budynek jest stary i nie ocieplony, od czterech zim ogrzewany kotlospawem z podajnikiem oraz od miesiąca ie42 bo orginal st480 padł

Wcześniej lokatorzy ogrzewali olejakami i farelkami każdy sam, a nawet 2 pomieszczenia wcale- efektem czego było zawilgocenie, grzybek a nawet balwan lodowy w rogu mieszkania. Na dzień dzisiejszy piec jest za mały, ale przez to ładnie pali węgiel w temperaturach od plus 8 do minus 15 (17kw a budynek 2 piętra 10m x 16m po zewnatrz i piwnica nie po czalosci)

Po niżej -15 stopni piec juz nie daje rady i temperatura w pomieszczeniach spada okolo jeden stopień na dobe co lokatorom nie przeszkadza bo kiedyś nie mieli wcale ogrzewania i zyli.

Podłogowe jest pod terakota i bardzo się sprawdza

No to sobie pogadalem, strzelajcie ile spala węgla na rok (ciepła woda dla trzech prysznicow i dwóch zlewozmywakow, umywalek niema, 7 grzejnikow srednio 15 żeber alu, jedna drabinka i dwoje lokatorów dogrzewa w mrozy farelkami (około 2 tygodnie poniżej -15stopni)

Opublikowano

Pali ile musi  ;)  Zależy czym palisz, słomy więcej, węgla mniej :rolleyes:

Zakładając, że osiąga moc max, paliwo 24Mj, przy sprawności 80% powinien zeżreć w mrozy ze 60kg/dobę. Ale skoro każesz strzelać, to pewnie ze 3x mniej :P

Opublikowano

Węgiel ze skladu kokszielonka mocniejszy 27-28 spala się na pył przy ie42 zero śpieków. na tech st480 spalał się troszkę gozej. 2015-16 liczę od wakacji do wakacji 5.5tony, 2016-17 6,3tony (dłużej było chlodno), 2017 od września 300kg

Opublikowano

A umnie w ramach testu przelaczylem na dwustan i narazie żre mniej po 1 dobie z 20skoczyl na 17

U mnie bez żadnej ingerencji spadł z 11,5, na 10. Cieplej trochę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.