damianlupsczyk Opublikowano 24 Października 2017 #2426 Opublikowano 24 Października 2017 na spalinach mam do 60 wiec dobrze śmiga ocieplony do samego dołu Teraz walcze u siebie z kotłem który mi nagrzewa kotłownie mam małą i temp do 40 dochodzi załancza sie alarm i wizyta solida producenci kotłów słabo je ocieplaja furtki gorące popielnik i mamy niechciany kaloryfer Bedzie chyba wymiana stera z sppv2 na IE
Gość vmilo Opublikowano 24 Października 2017 #2427 Opublikowano 24 Października 2017 Hehe.. i on ma wychłodzić piec ? :D
damianlupsczyk Opublikowano 24 Października 2017 #2428 Opublikowano 24 Października 2017 Ster nie ale ocieplilem mu popielnik furtki i jest efekt a ster wymienie bo ie jest lepszy Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
klapoluchy Opublikowano 24 Października 2017 #2429 Opublikowano 24 Października 2017 Możesz zrobić jakieś fotki tego ocieplenia? U siebie mam podobny problem i też przymierzam się do docieplenia drzwiczek.
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2430 Opublikowano 25 Października 2017 RBR ma fajnie zrobione ocieplenie furtek - przykręcone płytki szamotowe od wewnątrz. W casto idzie kupić takie do przycięcia.
karoka65 Opublikowano 25 Października 2017 #2431 Opublikowano 25 Października 2017 To jest wermikulit :) Starsze wersje RBR miały szamot ale nie bezpośrednio na drzwiczkach, były ekrany drzwiczek z płytkami które były oddalone od drzwiczek.
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2432 Opublikowano 25 Października 2017 No proszę... pierwsze słyszę taką nazwę. Pewnie w casto nie będzie ;)
karoka65 Opublikowano 25 Października 2017 #2433 Opublikowano 25 Października 2017 Raczej nie :) ale można się pomylić patrząc na wygląd.
damianlupsczyk Opublikowano 25 Października 2017 #2434 Opublikowano 25 Października 2017 Ja mam plytki na furtkach ale to nie rozwiazuje problemu nagrzania W srodku wełna Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2435 Opublikowano 25 Października 2017 A co to masz za cudo techniki ?
damianlupsczyk Opublikowano 25 Października 2017 #2436 Opublikowano 25 Października 2017 15 kw byl tam palnik rynna ale wywalilem producent dal mi retorte na moje życzenie 5 klasa kotla producenta nie podaje na forum bo go znam a opisuje tu wady nagrzewania sie Kumpel ma viadrusa zeliwnego i popielnik u niego ms 100 st jak i furtka w piwnicy cieplo Malo który producent ma dobrze icieplone kotly tna koszty W defro są podwójnie furtki z szamoten czy czms innym W kazdym razie ja kotlowni grzac niechce Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2437 Opublikowano 25 Października 2017 Hmm... jak badają kocioł na V, to i emisja poza kocioł jest badana. Ciekawe jak zrobił tę klasę z tak słabą izolacją. Można się tylko domyślać :rolleyes:
karoka65 Opublikowano 25 Października 2017 #2438 Opublikowano 25 Października 2017 Ja to od badaczy trzymam się raczej z daleka :) ale z tego co liznąłem to przez promieniowanie ciepła z kotła przez słabą izolację drzwiczek spada sprawność kotła w ogólnym rozrachunku. O ile pamiętam z tego co mądrzejsi pisali ( pan Sławek bodajże ) to norma również mówi coś na temat temperatury drzwiczek ale wartości nie pamiętam. Ja tam Roman nikogo za rękę nie złapałem jak się to mawia ale co było badane a co jest sprzedawane to my zwykli śmiertelnicy nigdy się nie dowiemy. Dostajesz do łapki kawałek świstka i bujaj się Gienia i na tym kończy się cała ekologia.
damianlupsczyk Opublikowano 25 Października 2017 #2439 Opublikowano 25 Października 2017 Ja to od badaczy trzymam się raczej z daleka :) ale z tego co liznąłem to przez promieniowanie ciepła z kotła przez słabą izolację drzwiczek spada sprawność kotła w ogólnym rozrachunku. O ile pamiętam z tego co mądrzejsi pisali ( pan Sławek bodajże ) to norma również mówi coś na temat temperatury drzwiczek ale wartości nie pamiętam. Ja tam Roman nikogo za rękę nie złapałem jak się to mawia ale co było badane a co jest sprzedawane to my zwykli śmiertelnicy nigdy się nie dowiemy. Dostajesz do łapki kawałek świstka i bujaj się Gienia i na tym kończy się cała ekologia. Tak jest po zmianach w kotłowni o 10 st mniej ale i tak mam za cieplo mysle czym zaizolowac rure spalin Po tych zmianach z ociepleniem mniej pali Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 5 klasa tego kotla jest sprzedawana z palnikiem rynnowym
RedEd Opublikowano 25 Października 2017 #2440 Opublikowano 25 Października 2017 Witam Na wydech wełna mineralna opasana siatką np 10cm szerokości ewentualne zakończenia "szyte" drutem i na to gips, można malować :-) Pozdrawiam RedEd
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2441 Opublikowano 25 Października 2017 Można jak napisał red, a można kupić taki kanał klimatyzacyjny, alu + wełna. Też się nadaje, i nieźle wygląda. U siebie mam owinięte 2x pianką z odbłyśnikiem alu (motoryzacyjną). Też zdaje egzamin elegancko.
Gość vmilo Opublikowano 25 Października 2017 #2442 Opublikowano 25 Października 2017 O takim przewodzie pisałem, naciąga się na rurę dymną jak kondom i tyle. http://allegro.pl/mk-przewod-izolowany-150-rura-spiro-termoflex-i6723937165.html
17kw Opublikowano 26 Października 2017 #2443 Opublikowano 26 Października 2017 Ja potrzebuje trzymać temperaturę w kotłowni taka bez dodatkowej izolacji pieca i czopucha bo podłoga nad kotłownia w pokoju z kamiennych płytek robi się nieprzyjemnie chlodna ale to mi teraz uzmysłowilo ze to jest okolo 2kw grzejnik który nie brałem pod uwagę Zauważyłem tez ze doprowadzenie powietrza dodatkową rura do wentylatora (fi 100)z zewnątrz tez podnosi temperaturę w kotłowni oraz jest mniej kuzu kosztem zimnego powietrza do spalania
damianlupsczyk Opublikowano 26 Października 2017 #2444 Opublikowano 26 Października 2017 Ja potrzebuje trzymać temperaturę w kotłowni taka bez dodatkowej izolacji pieca i czopucha bo podłoga nad kotłownia w pokoju z kamiennych płytek robi się nieprzyjemnie chlodna ale to mi teraz uzmysłowilo ze to jest okolo 2kw grzejnik który nie brałem pod uwagę Zauważyłem tez ze doprowadzenie powietrza dodatkową rura do wentylatora (fi 100)z zewnątrz tez podnosi temperaturę w kotłowni oraz jest mniej kuzu kosztem zimnego powietrza do spalania Pomyśl lepiej o podlogowce trzeba paczec na ekonomiczne spalanie bo za chwile wegiel bedzie po 2tys Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 26 Października 2017 #2445 Opublikowano 26 Października 2017 Zauważyłem tez ze doprowadzenie powietrza dodatkową rura do wentylatora (fi 100)z zewnątrz tez podnosi temperaturę w kotłowni oraz jest mniej kuzu kosztem zimnego powietrza do spalania Hmm... u mnie akurat odwrotnie, ciągnie z dopływu po laczkach, aż miło :)
17kw Opublikowano 27 Października 2017 #2446 Opublikowano 27 Października 2017 ciągnie po laczkach, aż miło :) Mam te kolana (fi100) na styk ze zasłona wentylatora to nic do kotłowni z niej nie wieje Jedyny ubytek to wentylacja grawitacyjna ale za mocna nie jest (świeczki nie gasi) Co do instalacji to na dziewięć pomieszczeń to podłogowe jest we trzech po remoncie po około 17m2 plus trzy kibloprysznice po 1m2 łapanie szeregowo (z jednej do drugiej i trzeciej)zrobione na zaworze esbe i swojej pompie, do reszty pomieszczeń brak możliwości zrobienia wylewki ze względu na mieszkajacych lokatorow - maja na szybko zrobione grzejniki Budynek jest stary i nie ocieplony, od czterech zim ogrzewany kotlospawem z podajnikiem oraz od miesiąca ie42 bo orginal st480 padł Wcześniej lokatorzy ogrzewali olejakami i farelkami każdy sam, a nawet 2 pomieszczenia wcale- efektem czego było zawilgocenie, grzybek a nawet balwan lodowy w rogu mieszkania. Na dzień dzisiejszy piec jest za mały, ale przez to ładnie pali węgiel w temperaturach od plus 8 do minus 15 (17kw a budynek 2 piętra 10m x 16m po zewnatrz i piwnica nie po czalosci) Po niżej -15 stopni piec juz nie daje rady i temperatura w pomieszczeniach spada okolo jeden stopień na dobe co lokatorom nie przeszkadza bo kiedyś nie mieli wcale ogrzewania i zyli. Podłogowe jest pod terakota i bardzo się sprawdza No to sobie pogadalem, strzelajcie ile spala węgla na rok (ciepła woda dla trzech prysznicow i dwóch zlewozmywakow, umywalek niema, 7 grzejnikow srednio 15 żeber alu, jedna drabinka i dwoje lokatorów dogrzewa w mrozy farelkami (około 2 tygodnie poniżej -15stopni)
Gość vmilo Opublikowano 27 Października 2017 #2447 Opublikowano 27 Października 2017 Pali ile musi ;) Zależy czym palisz, słomy więcej, węgla mniej :rolleyes: Zakładając, że osiąga moc max, paliwo 24Mj, przy sprawności 80% powinien zeżreć w mrozy ze 60kg/dobę. Ale skoro każesz strzelać, to pewnie ze 3x mniej :P
damianlupsczyk Opublikowano 27 Października 2017 #2448 Opublikowano 27 Października 2017 A umnie w ramach testu przelaczylem na dwustan i narazie żre mniej po 1 dobie z 20skoczyl na 17 Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
17kw Opublikowano 27 Października 2017 #2449 Opublikowano 27 Października 2017 Węgiel ze skladu kokszielonka mocniejszy 27-28 spala się na pył przy ie42 zero śpieków. na tech st480 spalał się troszkę gozej. 2015-16 liczę od wakacji do wakacji 5.5tony, 2016-17 6,3tony (dłużej było chlodno), 2017 od września 300kg
Gość vmilo Opublikowano 27 Października 2017 #2450 Opublikowano 27 Października 2017 A umnie w ramach testu przelaczylem na dwustan i narazie żre mniej po 1 dobie z 20skoczyl na 17 U mnie bez żadnej ingerencji spadł z 11,5, na 10. Cieplej trochę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.