energotop Opublikowano 8 Października 2017 Autor #2001 Opublikowano 8 Października 2017 Może tylko wydaje się prostszy ;) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 8 Października 2017 #2002 Opublikowano 8 Października 2017 Ma napisane pod guzikami start .rozpalanie .stop i to mu pasi w kotle ładnie zaklejone sądzą ale co będę przekonywał Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
form Opublikowano 8 Października 2017 #2003 Opublikowano 8 Października 2017 Wystarczyło dobrze u podstaw policzyć i dobrać grzejniki, aby utrzymywały we wszystkich pokojach zadane temperatury. Wtedy budynek jest w równowadze termicznej i można sterować całością za pomocą jednego czujnika, np. na panelu. Do tego prosty układ na przekaźniku i timerze. Poniżej zadanej temperatury wewn. pompa pracuje ciągle, a po osiągnięciu zadanej temp. wewn. pompa wyłącza się i układ przejmuje kontrolę nad pompą narzucając pracę cykliczną z dowolnie definiowanym czasem praca/przerwa. Pozwala to na bardzo łagodny spadek temp. wewn do dolnej granicy histerezy., zwiększa poczucie komfortu termicznego, gdyż grzejniki cały czas grzeją, ale z mniejszą mocą. O stabilnych warunkach pracy kotła plus oszczędnościach na cyklicznej pracy pompy wspomnę z obowiązku. Koszt przekaźnika, timera i 2m kabla to kilkadziesiąt zł. Inne podejście do tematu przekłada się na to, że nie trzeba kupować inteligentnych głowic, inteligentnych algorytmów na inteligentnych sterownikach z inteligentnymi panelami ;) Jakby nie liczyć to zaoszczędzona kasa na 2 sezony opałowe. Choć fakt, że to może mało inteligentne rozwiązanie. Ale za to proste i skuteczne, nie bardzo ma się co zepsuć, a jeżeli nawet to naprawa sprowadza się do wymiany taniej części, czyli odkręcenie od niej i przykręcenie do nowej paru kabelków. Jeżeli czp01 miał takie coś w poprzednim sterowaniu to wie ile traci na tym, że nie ma tej funkcjonalności w IE42.
Kijasr Opublikowano 8 Października 2017 #2004 Opublikowano 8 Października 2017 Też myślę że lepsze od termostatów ja tak mam w domu i komfort jest. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 8 Października 2017 #2005 Opublikowano 8 Października 2017 W garderobie mam 19 w syna w pokoju 21 w salonie 23min w łazience 25 jak chcesz to ustawić bez termostatu już nie wspomnę o funkcji otwarte okno wietrzymy pokój termostat się wyłącza na 20 min sam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2006 Opublikowano 8 Października 2017 Wystarczyło dobrze u podstaw policzyć i dobrać grzejniki, aby utrzymywały we wszystkich pokojach zadane temperatury. Pobożne życzenie. Wystarczy inne niż średnie nasłonecznienie i Twoje teorie lądują wiesz gdzie ?
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2007 Opublikowano 8 Października 2017 Też myślę że lepsze od termostatów ja tak mam w domu i komfort jest. Myślisz ? A ja wiem. Tym się różnimy. Załóżcie jakiś osobny temat nt sterowania temp wewn.
form Opublikowano 8 Października 2017 #2008 Opublikowano 8 Października 2017 Pobożne życzenie. Wystarczy inne niż średnie nasłonecznienie i Twoje teorie lądują wiesz gdzie ? Napisałem o rozwiązaniu sprawdzonym w praktyce, używanym osobiście, a nie o pobożnych życzeniach czy teoriach. Nasłonecznienie bardzo sobie cenię, szczególnie w okresach przejściowych - ciepełko za darmochę, pompa prawie cały czas chodzi cyklicznie. Wracając do tematu - będą wykresy, możliwość zdalnego sterowania temp. na piecyku, np. podgonienia temp. ze wsi Warszawa bo wracam do domu, to wezmę ster. Bez tego tylko pilnuję tematu i Wam kibicuję :)
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2009 Opublikowano 8 Października 2017 Tylko indywidualne sterowanie pomieszczeniami daje pełny komfort. Nie inaczej.
marcus312 Opublikowano 8 Października 2017 #2010 Opublikowano 8 Października 2017 W garderobie mam 19 w syna w pokoju 21 w salonie 23min w łazience 25 jak chcesz to ustawić bez termostatu już nie wspomnę o funkcji otwarte okno wietrzymy pokój termostat się wyłącza na 20 min sam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Funkcja otwartego ona u mnie nigdy nie zadziałała ,wrecz przeciwnie grzało jeszcze bardziej po otwarciu okna .Programowanie jest łatwe jak sie pamieta jak to sie robiło w innym przypadku trzeba szukac opisu i okularów zeby cos tam poczytac,.Obecnie mam termostaty zwykłe i te lepiej mnie słuchają otwieram okno to daje na 0 i nie grzeje ;) :D
andy46 Opublikowano 8 Października 2017 #2011 Opublikowano 8 Października 2017 przywróciłem dmuchawę do poprzedniej wielkości bo chyba się to wypaliło kopiec zniknął żar jest na równo z pierścieniem
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2012 Opublikowano 8 Października 2017 OK, poobserwujemy :)
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2014 Opublikowano 8 Października 2017 Ok, kilkanaście minut temu dałem ciut więcej wiatru. Poczekajmy jeszcze z godzinkę i daj znać.
andy46 Opublikowano 8 Października 2017 #2015 Opublikowano 8 Października 2017 z lampą i bez bo z lampą nie widać ognia
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2016 Opublikowano 8 Października 2017 Chyba nie jest źle ? To na minimalnej mocy... chcesz jeszcze niższą ?
andy46 Opublikowano 8 Października 2017 #2017 Opublikowano 8 Października 2017 mnie też się wydaje że źle nie jest a można dać niższą moc?
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2018 Opublikowano 8 Października 2017 Można, tylko czy nie przekroczymy progu opłacalności dla ciągłej pracy...
damianlupsczyk Opublikowano 8 Października 2017 #2019 Opublikowano 8 Października 2017 Co daje czujnik spalin gdzie można podejrzeć przy ilu ma zwalniać kocioł na auto ślimak przy zasypowy widziałem w ustawieniach a tu ... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 8 Października 2017 #2020 Opublikowano 8 Października 2017 Na palniku rewelacja jakim typem palicie 31,2 :D
andy46 Opublikowano 8 Października 2017 #2021 Opublikowano 8 Października 2017 Można, tylko czy nie przekroczymy progu opłacalności dla ciągłej pracy... to spróbujmy najwyżej wrócimy do tego co jest najlepiej zapisz to zresztą co ja będę uczył ojca dzieci robić
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2023 Opublikowano 8 Października 2017 Co daje czujnik spalin gdzie można podejrzeć przy ilu ma zwalniać kocioł na auto ślimak przy zasypowy widziałem w ustawieniach a tu ... Co widziałeś w ustawieniach ? Gdzie ? Nie pomyliłeś sterów ? Tu czujnik jest tylko informacyjnie, jak na razie.
Gość vmilo Opublikowano 8 Października 2017 #2024 Opublikowano 8 Października 2017 to spróbujmy najwyżej wrócimy do tego co jest najlepiej zapisz to zresztą co ja będę uczył ojca dzieci robić To zanim zaczniemy, to napisz jeszcze, czy temp na dom idzie wystarczająca ? 42st z groszami.
damianlupsczyk Opublikowano 8 Października 2017 #2025 Opublikowano 8 Października 2017 Jak przelaczysz ster na kocioł zasypowy to jest funkcja ile maja mieć spaliny maksymalnie Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.